България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
23
 
16
 
! Отговори
Добре преди 1 година
Искат десъветизация, дерусофикация и не знам какво. Има начин. Всички АЕЦи, заводи, улици и градове си ги сриват до основи и започват от нулата. Всичко в Украйна е руско. Ама всичко. Кличко построи един мост за милиарди долара-200 метра и нито една станция на метрото. А метрото в което се крият и пеят патриотични песни е построено от руснаците. Всичко им е построено от руснаците. Опровергайте ме, ако можете. Само вилите на олигарсите им са новопостроени.
232
17
 
17
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До КРИМ Е РУСКИ ,, През 1954 г. Крим НЕЗАКОННО Е ПОДАРЕН на Украйна.,, че простотията ходи по хората е факт но в дадения случай е...прекалила.Що значит ПОДАРЕН НЕЗАКОННО , минават близо 80 години и един едеот решава че трябва да си върне дадена област,ами то по неговата логика всяка страна има претенции към съседката си и трябва да я напада ли?
231
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чест и почитания за Радев, напук на всички мяукащи американороби постъпи достойно и отговорно
230
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека Кремъл се изходи. Съд и затвор за предателя.
229
12
 
9
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ок хипотезата...гАспадаря ти мине през Украйна и си хареса...България...акостира кораб със сАрмати в Бургас...как ще ни защитиш?как ще защитиш животите на децата ни?...с рублите който си вземал ли ще откупиш животите ни?национални предатили сте с борисов-доган-костя
228
10
 
13
 
! Отговори
ББ преди 1 година
удобно строяхте потоци на путин,срещу комисионни,с нашите данъци!сега обслужвайки убиеца на жени и деца...отказвате модернизирането на "армията"ни...с розови лимузини...не сте ни "армията",с позора да приемеш убийствата на жени и деца,само защото убиеца ти плаща или те държи с нещо не те прави...държавник,ти мина всички граници,самообяви се като съучастник в убийствата на жени и деца в Украйна,ти не си моят пРезидент...ти си нагъл руски резидент...Оставка и съд!!!
227
3
 
4
 
! Отговори
Невярващ преди 1 година
Някой вярва ли на заглавието?
226
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toя трябва да го изритаме, но партията която е за това е само с 12.
225
6
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Това е така, защото Крим е "руски" !
224
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се хили до уши от подобни новини. Аз съм се клел да умра за България. Но се чудя Радевците на кой господар са се заклели във вярност. Добре че не съм съсед на Радев. Ако някой ме нападне, убие изнасили жена ми и децата ми, Радев ще си прави пас, няма да ми помогне.
223
34
 
20
 
! Отговори
Браво на Радев!!! преди 1 година
Гордея се с ВАС Г-н Президент!!!
222
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво достойна позиция г-н Радев
221
15
 
28
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КОИ БЪЛГАРИ ТЕ ИЗБРАХА ТЕБЕ ГОСПОДИНЕ БЪЛГАРИЯ ЗАТРИ
220
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изплува ли вече наяве съветското ***? Явно кремълските господари го понатиснаха и не му дават възможност да шикалкави. Иначе всички знаем кой изплува отгоре в режисираното блато - фекалиите, ама нали българина си слуша медиите - хак му е
219
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената задача на отгледани от Съветския съюз генерали като него , бяха да държат колонията в подчинение или да удържат 2-3 дни с повереното им пушечно месо, доката Русия дойде отново да ни окупира. За тази цел взимаха 3-4 пъти заплатата на един инженер или учител.
218
4
 
15
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
До АнонименЩеше да се предаде от страх, като първо щеше да напълни миризливите комунистически ***
217
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажно руско ЧМО
216
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не сме с останалите хора? Радев или е страхлив или е зависим от Путин. И защо Радев ще решава еднолично?
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дядо рашко и той там
214
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Радев!Трябва да бъдем неутрални,защото на джендърите не им пука за нашата държава!Пет пари не дават,дали ще ни има или не..