България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Само да попитам: Защо Калоян Методиев казва, че ни пробутваш евтини политически трикове??? ?
212
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щях да се изненадам, ако беше казал друго!
211
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дали наистина си вярва!
210
11
 
26
 
! Отговори
kirilenko преди 1 година
ПО ГЛУПАВ И ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ТРЯБВА НАТО ДА ГО СЪДИ
209
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките ни военни заводи работят за Украйна бе копейко
208
8
 
13
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Да живее Варшавския договор!
207
10
 
18
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Аз съм руски агент!
206
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана бе меки китки не я ли победихте тая Русия вече бе хахахаха
205
9
 
15
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Видими резултати от юмрука на Крадеф и последвалата го комунистическа власт, на шарлатаните от ППтата, Импексовата БСПдирастия, Чалгарите и психо фашагите на Гнома...
204
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента май трябва да е аполитичен обединител! Този к.в.и ги дрънка...директна реклама прави! Продаването и купуването на гласове е престъпление....другаре
203
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаря потник директно си показва зависимостта от московия. Резил. Не е президент на България, а резидент на кремлин
202
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
Кой избра Радев за втори мандат СВАС СЪМ Е къде е сега
201
7
 
10
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Президентската институция не носи никаква отговорност за действията си каквото и да прави Служебните назначени и президента си правят каквото си желаят
200
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде матрьошката- зелено чорапеща, Крим е руски, кога ще бъде призована от Решетников на фронта, там има много нужда от такива...
199
11
 
25
 
! Отговори
ъхъъ преди 1 година
Да заминава Радев и Кремълските му агенти към ХАГА също, ДОЛЕН предател !
198
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рупора на кремълски опорки..путинският аватар/натовски генерал..защитника на военнопрестъника и терористичната държава категоричто отказа помощ за жертвата на геноцид и разруха..АЛОООУ- нямали веднъж завинаги да се разкарат и да не се допускат до власт и управление прокситата на корупция и съветска зависимост...Това са ВРЕДИТЕЛИ държава,политика,имидж и обществени ресурси...АМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИМОНКИ-АВАТАРИ
197
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистката го нарече г-н Гешев... явно му прилича на него. Също като него не може да се ориентира къде се намира в пространството.
196
4
 
18
 
! Отговори
бони-М преди 1 година
Лъжец,изнасяме и още как.Корнрлия изнесе оръжие за милиарди,а нейните комисионниса за десетки милиони.Канадеца в началото на войната изнасяше гориво с цистерни за стотици милиони на наш гръб--дизел 4лева,бензин 3.50лв.Не ни правете на толкова ***-и.
195
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про кремълска смрааад от инсталираните на власт кохорта на зелените чорапи...СРАААМ - МАКЕДОНИЯЯЯ ДАДЕ САМОЛЕТИ за защитата на Украйна...Всеки ден умират хора..а селянинът "натовски генерал"- са изцепи че няма да даде нищо...СРАААМ
194
8
 
19
 
! Отговори
Чорап преди 1 година
Зелен Чорап,защо ни правиш на будали,изнасяме и още как.Военните ни заводи работат 24 часа нон стоп.Сега е жътвата за този печеливш бранш.Само че всичко отива на Полско -украинската граница и от там на фронта за хохлите.