САЩ с критика към България: Корупцията унищожава големия ни потенциал

В доклада се отбелязва нехуманното отношение към групи арестувани, мигранти и деца в институции
21 мар 2023 19:31, Йоана Цонева
53

САЩ отправи критики към България по отношение на спазването на човешките права в новия годишен доклад на Държавния департамент. В документа се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и зачитане на човешките права са "недостатъчни".

В доклада се отбелязва нехуманното отношение към групи арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още незаконните арести, като се припомня ареста на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента обаче няма повдигнати обвинения, предаде Bulgaria ON AIR.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. В доклада са направени заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост.

"Нито една от посочените точки в доклада не е непозната за нас", коментира държавният глава Румен Радев. По думите му страната има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии.

"България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Апелирам и се надявам, че партиите осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретен резултат - до изкореняване на безнаказаността, но и до обективно правосъдие", категоричен бе президентът.

Според временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ в България Андриа Родригез корупцията е пряко свързана с националната сигурност.

"Санкциите по глобалния закон "Магнитски" не са насочени към гражданите или към определени политически партии, а към конкретна група хора, за които имаме данни и знаем, че са източили стотици милиони долари обществени средства. Корупцията унищожава големия потенциал на България и присвоява пари от джоба на всеки български гражданин", подчерта тя.

На антикорупционен форум бяха очертани основните стъпки, които страната ни трябва да предприеме за борбата с корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коруцията, сивата икономика и андрешковщината пречи на фащ да унищожат България
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си оправят тяхната курупция,да се обърнат към нас .Да започнат от синчето на Байдън,Хънтър с фирмата Буризма.