Държавата дава ваучери за квалификацията на безработни

От обучението могат да се възползват и някои работещи
4
Държавата дава ваучери за квалификацията на безработни
Снимка: Pixabay

Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат ваучери за обучение за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация, цифрови и други ключови компетентности. Това предвиждат проект на постановление на Министерския съвет, одобрен на днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С документа се определят условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021 - 2027 г., Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и Фонда за справедлив преход (ФСП).

Постановлението доразвива и надгражда досега натрупания опит за обучения с ваучери на заети и безработни по проекти, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в периода 2009 - 2020 г. За първи път ще се финансират обучения за придобиване на базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво на цифрова компетентност. Ваучерите за обучение ще се предоставят от Агенцията по заетостта (АЗ) на безработни, неактивни и заети хора, които са представители на целевите групи по ПРЧР, НПВУ и ФСП. Те ще могат да кандидатстват за тях чрез електронната платформа на АЗ.

Ваучерът ще представлява цифров документ с уникален идентификационен цифров код, който ще позволява неговото индивидуализиране и проследяване. АЗ ще продължава да поддържа на електронната си страница публичен регистър на предоставените ваучери.

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират вида и доставчика на обучението. Стойността на ваучерите зависи от вида и продължителността на курсовете. За придобиване на първа степен професионална квалификация например тя ще бъде 660 лв. за обучение от не по-малко от 300 учебни часа. За втора степен на професионална квалификация ваучерът ще е на стойност 1320 лв. за не по-малко от 660 учебни часа, а за трета степен - 1980 лв. за 960 учебни часа.

Постановлението предвижда да се създаде Единен сертификационен център, който ще сертифицира придобитите от обучените цифрови знания и умения. Тази функция ще се изпълнява от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към министъра на труда и социалната политика.

Хората, получили ваучери, са задължени да посещават редовно курса на обучение съгласно утвърдения график и да имат минимум 80 на сто присъствие на учебните занятия. Сертифицирането на придобитите знания и умения ще се извършва чрез изпит по указания, утвърдени от министъра на труда и социалната политика.

Преди да бъде одобрен, проектът бе публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации и на страницата на Министерството на труда и социалната политика. Срокът за предложения и становища изтече на 16 март.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ПРостата преди 1 месец
Това е като категорите за тракторист , от един курс и книжка ....станаха 4и 5 категории да си ги плащаш колекцията кат поп всяка по отделно , тоест пародия на държавата..и ..не се шашкай ще свикнеш на глупостите ....
3
0
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Защитна мярка срещу обирджиите на безработните и тези с нулеви доходи от техните кредитори като тези от банка ДСК . Банката, ваучер не може да им вземе . Друг въпрос е че посочените групи нямат достъп , ако са наистина бедни до никакъв компютър или бюро по труда, защото държавата-хищник и банковите обирджии всичко са им взели и блокирали .
2
0
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Нищо не разбирам,някой може ли да обясни на човешки език ,какво искат да направят с тези ваучери от Министерството...не разбирам,някой по-запознат да разкаже..
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавате не може да се занимава с обучения . Тя точно там не се справя затова е тази експлозия на мошеници по интернет предлагащи недържавни обучения за по 500 дори 1000 долара на ,,курс,, Държавата използва кетапи с които да убива обученията и да се.р.е на труда и опита с дърт хрантутничество доживот което обезмисля и обучението и труда и опита и смисъла да правиш и развиваш нещо . За да има нагъл дърт еврогейзъм с ценности :))) Честито на членовете .Гласувайте пак за евроробство .