КЕВР: С 8% по-евтин ще е природният газ за април

Мегаватчас ще струва 98 лв. без допълнителните такси и ДДС
1 апр 2023 21:15, Анисия Иванова
13
КЕВР: С 8% по-евтин ще е природният газ за април
Снимка: Pixabay

Природният газ от днес поевтинява с 8% спрямо месец март. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена в размер на 98 лева за мегаватчас без допълнителните такси и ДДС. За март цената беше 106,74 лева за мегаватчас.

Ако тенденцията на спад продължи през следващите месеци, това може да създаде предпоставки за запазване на цената на парното и топлата вода от 1 юли, обяви през седмицата председателят на регулатора Иван Иванов.

В ценовия микс за м. април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за м. април два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за м. април се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти

 

Основен фактор за по-ниската цена на природния газ е тенденцията за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища, посочват от КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: априлприроден газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Закъсняхте КвийкВР, преди 1 година
вече не е 1 април и такива лъжи не минават... Ама наистина сте се замозабравили и си вярвате,че народа е ниско интелигентен и не разбира игричките и далаверите ви,М?!?!?
8
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен-3-01 март - 31 март 2021 г.- 28.64 лв 01 март - 31 март 2022 г. 114.13 лв- 01 март - 31 март 2023 г. 118.38 лв
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ще е евтино ще го позноето по сметките
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОСОЧЕТЕ КРАЙНАТА ЦЕНА ! ТЕЗИ 98 ЛВ.СА 1/3 ОТ ТОВА,КОЕТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ .
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми газа падна с 500% на борсите...
4
0
 
4
 
! Отговори
основание преди 1 година
Пак да вдигнат хляба и яйцата.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак е по скъп в пъти от цената на газпром да ви кензам на независимоста
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след поевтиняването става само 5 пъти по-скъп от цената, на която получавахме газ от Русия по тръбите... Евала евроатлантици!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕВъНа цената обаче не пада. Иначе, когато се вдига, се вдига още преди поскъпването. Флекса, тръбите и аре чао!