Пеканов: Според мен през 2025 г. България може да бъде член на еврозоната

Пеканов отбеляза, че има една партия, която е против влизането на страната в еврозоната
6 апр 2023 20:07, Нели Христова
54
Пеканов: Според мен през 2025 г. България може да бъде член на еврозоната
Снимка: БГНЕС

Изборите отново показаха ясната посока на мнозинството български граждани. Първата и втората политическа партия имат ясно разписани в програмата си, че възможно най-скоро България трябва да стане член на еврозона. Смятам, че голяма част от другите партии също са позитивно настроени към това. Това заяви в интервю пред БГНЕС Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Пеканов отбеляза, че има една партия, която е против влизането на страната в еврозоната. "Те са в правото си. Всички граждани са в правото си да имат мнение по този въпрос", подчерта той.

По отношение на това какви са последните прогнози за присъединяване на страната ни към еврозоната, Пеканов увери, че продължават да работят в тази посока. Той напомни, че трябва да се покрие един основен критерии, а именно инфлацията да падне. "Това ще се случи следващите месеци. Трябва да бъдат приети някои закони, за да отговаря и нашата законова рамка на тази в еврозоната. Когато това се случи, България ще покрие критериите и страната трябва да стане член. Според мен през 2025 г. България може да бъде член на еврозоната.", отбеляза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства

Пеканов коментира и прогнозата на Министерство на финансите за забавяне на икономическия растеж на страната. "Това е временно явление за тази година. Знаете, че прогнозата за растеж за следващата година е за по-висок от тази година. Тази година това ще бъде на база и на затягането на паричната политика и вероятно и на фискалната политика в цялата Еврозона", категоричен е той.

Служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства разкри и дали има риск България да загуби пари по ПВУ ако политическата криза у нас остане неразрешена. "Насъбират се рискове заради забавянията. За момента няма директен риск, но за да получим следващата сума, която е 724 млн. евро трябва да гласуваме всички закони. Служебният кабинет ги разработи - те са 12 закона, които парламента трябва да приеме. Ще апелирам от първия ден депутатите да гледат и това, а не само коалиционните преговори", подчерта Пеканов.

Той напомни, че преди няколко дни посрещнахме генералния секретар на ОИСР, които представи доклад за икономиката на страната ни. Пеканов отбеляза, че в доклада се посочват няколко неща, които трябва да се случат, а именно "стабилни публични финанси, оптимизация на някой от разходите, нуждата от съдебна реформа и др."

"Най-важното е първите 12 закона по ПВУ, които са разработени да бъдат приети, с най-голямо внимание със сигурност се гледа този за главния прокурор", каза още Атанас Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пушаци разни
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киборги на въглища
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен две хиляди сто двайсет и пета С Арнолд Шварценегер
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ф а лира ли държави не щат там бе га л фон
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2025 г каквито са мераците на Пеканов, най-вероятно ням да има Еврозона или ще предстои тя да се разпадне поради некадърно управление и слугуване на американските интереси. А тоя па пробутва идеята да се набутваме там
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов за съжаление си далеч от реалността
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам , събрали са се тук няколко комунистически пенсии с непрани потници , синчета на някогашни шумкари . И си мечтаят да обират мандри и да лапат безплатен кашкавал :) Хей пенции - огромната част от българските граждани , особенно мпладите - обожават и еврото и европата ! не щат да хопдят в сибирските конц-лагери . Искат в париж и Лондон .
35
1
 
3
 
! Отговори
akud преди 1 година
пеканов България трябва да е в еврозоната и с еврото на 01.01.204.... след тая дата ще е по-добре руска губерния да ставаме
34
2
 
1
 
! Отговори
И все пак преди 1 година
Пеканов е свестен и интелигентен и му се налага да работи да се приеме еврото без да има вина Служебното (може и наистина да мисли, че е добре, не знам), НО по Конституция властта произтича от НАРОДА (друг е въпросът, че на практика не гласуваме за нар. ПРЕДСТАВИТЕЛИ, а за ПАРТИИ, които ги посочват и така депутатите слушат ПАРТИИНИТЕ РЪКОВОДСТВА-властта всъщност произтича от тях, но това може да се промени - идва референдум ;) ). Следователно трябва да се подчинят на началника си-НАРОДА.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България първо трябва да влезе в шенген и след това в еврозоната ако, ако еврозоната се представя добре. А този сополанко най-добре го скрийте и не го показвайте защото дразни с тъппотията си.
32
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Не! Няма да бъде член на юрозоната! А за да почнеме пак да се обединяваме... Първо гробарите да върнат парите от офшорките.... Второ пп да върнат откраднатите пари... Трето дб да върат откраднатите пари... Иначе идва Русия... ===)))
31
2
 
2
 
! Отговори
Да сме обективни преди 1 година
Обективно погледнато Пеканов е адекватен и интелигентен човек с много потенциал. Мисля, че прекрасно разбира, че СМАЗВАЩОТО МНОЗИНСТВО от народа е против еврото, а че е една партия, нищо не значи. Налага му се да се бори за еврото, защото умниците от предните парламенти надуха разходите (все едно парите са чужди), че нямаме пари и трябва да теглим заеми. При такива заеми или лихвата е висока, или няма от къде, а с еврото този проблем го няма. НО - НАРОДЪТ ИСКА ЛЕВА, т.е. ДЛЪЖНИ са да се съобрази
30
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
евроджендърляк народа не иска еврото а не някоя партия.
29
0
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 година
На това ***, ясно ли му е, че повече от 60 процента Български избиратели не гласуваха... ===)))
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може....може... Както можеше 2024....Ама едва ли :):)
27
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Докато мафията не си изпере парите накрадени през годините, евро няма да видим! Затова е целият рев,че мафията няма да може да пере крадените милиони когато сме на евро. Затова еврото ще стане като Белене, ще го отлагат до безкрай!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2025 еврото ще е радиоактивно, както изглежда.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че се очертава референдум е хубаво да се успокои малко младия другар, времената се менят.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кът вида "Харвард" и се сешам за Лена Парапетова. Нея избраха ли я? Щото ако пак сЪ къчне на стълбището да ми плямпа "от името на правителството" ще ми доде горница. "Харвард" вече звучи кЪт вица за Кеймбридж......сешай се.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пекамоооовввв(ама че фамилия) еврото 2025 само ще го сънуваш.