Атанас Пеканов: Държавата не е пред фалит

Имаме втория най-нисък дълг към БВП
9 апр 2023 20:28, Нели Христова
30
Атанас Пеканов: Държавата не е пред фалит
Снимка: БГНЕС

„Държавата не е пред фалит. България има стабилни публични финанси, тя има втория най-нисък дълг към БВП. Страната има буфери, натрупани от години. Политика по доходите може да има тогава, когато е таргетирана към най-уязвимите групи и на онези фирми, които имат нужда”. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред NOVA.

Според него няма намеса в изборите, а има само коментари за отделни проблеми. „Служебният кабинет не може да остави некоментирано нещо, където има проблем”, заяви Пеканов.

„Защо пък аз”. Така Пеканов отговори на въпрос на водещата Лора Крумова дали би се съгласил да бъде министър от редовен кабинет. „В момента съм служебен министър и не искам по никакъв начин да дискутираме тази работа”, заяви той и каза, че в този кабинет има и други добри министри - като регионалния Иван Шишков.

Приоритетите на редовния кабинет, според него, са: „политики по доходите, социална защита, но и устойчиви публични финанси".

За Пеканов съдебната реформа не е нещо абстрактно, условията й са разписани в Плана за възстановяване и устойчивост. "Благодарение на правосъдния министър Крум Зарков те са подготвени”, заяви вицепремиерът от служебния кабинет „Донев-2”.

„Още 2021 г. в Плана за възстановяване и устойчивост имаше очаквания да се заложат въпроси за съдебната реформа. Имаше начин как това да се случи”, поясни Пеканов и допълни, че изпълняваме техническите критерии (за Шенген) от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пари за пенсионерите НЯМА!
20
0
 
0
 
! Отговори
????? преди 1 година
Старите нови управляващи могат да изкарат Симеоново но мандат не могат. Как стават тези работи?
19
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 1 година
На кого дават? На тези които са ги назначили. Имат ли избор ?
18
0
 
5
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
А защо финансовата ви министърка преди месец твърдеше обратното? Раздаването на дългове и дефицити при растящи лихви е прекия път към фалит.
17
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анониментри пъти ни връщат???ами връщат го заради гроб-дпс,отказали да променят законодателство което е заложено в плана,умишлено...създаващи недоверие в ЕС...винящи ЕС даващ парите,опитващи да разрушат ЕС поръчано от путин...практика на агентите на дс доган и борисов от десетилетия!финансирани от ...вебер...и цензуриращи споменалите като мен факти от сайта!САЩ и Свободният не са слепи...Война е!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом казва..
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишлеммето сега се учи простено му е
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три пъти ни връщат Плана за развитие за доработка точно заради този ***.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов ти сам еярваш ли си???? Тротонеткаджия
12
0
 
9
 
! Отговори
наПиКаноФ : преди 1 година
Бла бла бла бла... " Я да си взема абсурдно високата и напълно незаслужената заплата за нищоправенето си! Народа - вълци го яли!"
11
10
 
2
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Нисък дълг имат тези, които нямат пари. Да нямаш дългове изобщо не е за хвалене. И в живота дългове нямат пенсионерите, които вече така или иначе умират и я имат 2 години, я не.
10
6
 
3
 
! Отговори
Българин1914 преди 1 година
До 11 коментар Така фалира Гърция но пък после се оправиха и дръпнаха яко обаче пък ние те сме като тях а това си е проблем.
9
1
 
18
 
! Отговори
Има три огромни преди 1 година
злини в БГ:1.Жалки политици се упражняват в управлението на държавата с катастрофални резултати,които биват тълкувани от едните като огромен успех,а от другите-като чутовен провал.2.Отровна медийна среда,в която високоплатени джурнаглисти лъжат от екрана и хората не знаят истината(освен жизнерадостните новини къде станал пожар или убийство или катастрофа).Няма закон,като в Турция напр.,забраняващ на медиите фриволни тълкувания.3.Нмяа обективен критерий и съдник за осъждане на лъжците и крадците.
8
0
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Да,разбира се ..не сме пред фалит..докато се теглят кредити ,то не сме във фалит.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи го на колежката си, министъра на финансите.
6
0
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Ами постарайте се да оправите тази работа. Има ардъм за още 50 милиарда заем. Действайте.Заемите да се изравнят с БВП.Това поне е лесно. А за плащането да му мислят други.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, хич не е... Нали раздадохте милиардите на зеленски и на урсула на мъжа и. Няма вече Свършиха.
4
0
 
8
 
! Отговори
старата песен преди 1 година
на нов глас!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е пред фалит, има още за крадене, да!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се притеснявай, Радев ще ви закара до масква живи и здрави