Томов: Неточностите не могат да променят резултатите

Може да се разменят мандатите
10 апр 2023 12:43, Росен Стойчев
16
Томов: Неточностите не могат да променят резултатите
Снимка: БГНЕС

Общият ефект на неточностите в протоколите не е такъв, че да промени резултатите от изборите дори с 1 мандат. Максималната корекция на резултата на който и да е от участниците не би надхвърлила 1300 гласа, което е недостатъчно за промяна дори с един мандат.

Още по темата
Тези неточности обаче може да разместят мандатите в рамките на една и съща партия - това засяга личните интереси на кандидатите. Tова заяви за Нова Нюз доц. д-р Цветозар Томов от ЦИК.

"Грешките в протоколите са 14 714, на 2 октомври бяха 1169. Броят на протоколите, в които е имало несъответствия, са 2757, на предишните избори бяха 366. Има рязко влошаване на точността на отчитане на изборните резултати. Необичайно високият брой грешки се дължи на създадените от смесения вот проблеми, които СИК не са в състояние да решат", подчерта Томов. И уточни, че при сегашните законови условия местните избори ще бъдат много проблемни и ще има много повече грешки.

"Тогава се гласува няколко пъти. Напълно възможно е да има концентрация на грешки в определени общини. На местни избори има и мажоритарен избор на кметове, където и мънички грешки в резултата могат да бъдат от решаващо значение за неговото определяне. До есента би трябвало непроработилите изборни промени да бъдат обект на обществено обсъждане. Не трябва хората да сумират броя на хартиени бюлетини и тези от машината - това може да се изчислява при обработката на резултатите", подчерта експертът. И допълни, че промените в Изборния кодекс са били несъстоятелни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите които смениха изборния кодек, ГЕРБ-ДПС и БСП да си направят коалиция сега и да управляват. Да не се правят на луди. Нали това им беше целта. Даже и приятеля им Слави вкараха в псоледната минута.
11
0
 
4
 
! Отговори
Томов, преди 1 година
В математиката щом едно нещо е неточно,значи всичко е неточно.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И докога смятате да ни баламосвате? Уж всеки глас имал значение, а после всяка неточност нямала значение. Бий си шут у гъзо и заминавай.
9
0
 
3
 
! Отговори
А 45хил . преди 1 година
Недействителни бюлетини могат ли ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това което пише е вярно, говоренето цели да разочарова избирателите от гласуване и да падне процента на гласуващи. Така ще влязат много малки партии и ще се увеличи процента на Възраждане и ДПС и БСП. И ще засили стойността на сегашния президент около който като около Роженско знаме ще се обедини новото червено ОФ, може и с цветовете на дъгата, важното е властта да се вземе, която не могат да задържат.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е че щом има "неточности" значи процеса в изборите не е наред. Не се организират избори за първи път че да се приемат за нещо нормално. Членовете в комисиите се сменят и идват нови които не са добре обучени, работата не е лесна и не е добре платена. Изобщо изборния процес е много далече от това което трябва да бъде. Политиците говорят че се хвърляли пари на вятъра с изборите а това не е така, това говори че те самите не ценят процеса.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фалшификациите неточности ли им викаш?
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете го на промената, които за два надраскани протокола едва ли не изкараха, че са причина да загубят. Представям си лятото като са на десетте процента какъв вой ще е.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неточностите не можели да променят резултатите, а в математиката неточностите водят до грешен резултат и слаба оценка.
3
2
 
2
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
При мадуровките няма неточности. Всичко е ясно- Киро си е дописал 5%.
2
4
 
6
 
! Отговори
на 100 % преди 1 година
Боко плати изборите още по Коледа .
1
3
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
На фалшификацията вече неточности ли му казваме?