В Турция пристига първият танкер с втечнен газ за България

Ще го посрещнат Росен Христов и Деница Златева
10 апр 2023 15:21, Елка Василева
54
В Турция пристига първият танкер с втечнен газ за България
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева ще посетят терминал "Marmara Ereglisi LNG" в Република Турция на 12 април в 11:00 часа местно време. Там пристига първият танкер с втечнен природен газ съгласно сключеното между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура в Турция. Това съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз".

Още по темата
Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер", която спечели обявения от "Булгаргаз" през септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., уточниха от обществения доставчик.

Едно от условията на "Булгаргаз" за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.
(БТА, Антоан Николов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи, сега ни се е паднало да живеем на воля! Кеф ти таз година американски газ, кеф ти догодина петрол от Австралия или Нова Зеландия! Даже и един танкер с шампанско Дон Периньон може да пратят ей така между другото, да отпразнуваме новата българо-американска зависимост! А накрая от МВФ ще пратят сметката с големите лихви, какво пък толкова. Нали и без това живеем от кредит на кредит ?!
46
2
 
2
 
! Отговори
ПУТИНИСТИТЕ преди 1 година
В тих ужас..ПЛАШИХМЕ българите че без руска газ загиват....май сме плашили гаргите
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блокирани еврофондове какво означава -- при гласувания в европарламента унгария отказва да гласува важни решения и почват преговори с нея за отблокиране и други отстъпки, същото прави и полша, само им се заканват но нищо не са постигнали и никой не иска да ги гони, вижда се че имат достойнство и ценности -- това е пътят. Това са цивилизовани средноевропейски страни. Нас ни управляват предатели със селски малограмотен произход и не могат да покажат никакви резултати освен загуби.
44
1
 
1
 
! Отговори
До 42 Не знам преди 1 година
какво четеш, ама цената на газа за януари 2021г. е 27 лева за мегаватчас без ддс и акциз, а към днешна дата е към 100 лева за мегаватчас без ддс и акциз. Най-скъп беше миналата година, по едно време беше стигнал 350 лева за мегаватчас без ддс и акциз. В общи линии тогава някъде всичките домакинства минаха на хиперинвертори. Освен това домакинствата са около 3% от общото потребление на газ в България. Съществува и LPG, което е отпаден продукт от преработване на нефт, там ползваме руския. Това е!
43
0
 
0
 
! Отговори
ДО 40 ЦЕНАТА преди 1 година
Винаги е борсова....никой не се набутва с милиарди да купува над борсовата цена....БАЛЪЦИТЕ ОТДАВНА СВЪРШИХА...
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Единственото което ще постигнете на следващите избори е да ни блокират всички еврофондове,а по късно ако не се вразумим да ни изхвърлят от ЕС и НАТО,със всички произтичащи от това последици" -- ще блокират на половината страни на ес или на 3/4 -- дали й стиска на немското *** -- трябва да пробваме. В момента ес е станал заложник на интересите на няколко балтийски републики, полша, там на власт са русофоби. Западните страни ще понесат големи загуби и там са на кантар -- улиците горят.
41
1
 
3
 
! Отговори
ПУТИНИСТИТЕ ШОКИРАН преди 1 година
Не умрехме без руска газ....путинистите да плащат гаргите....
40
2
 
3
 
! Отговори
ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН преди 1 година
Минахме и без руска газ...другаре
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен от коментар 34; Единственото което ще постигнете на следващите избори е да ни блокират всички еврофондове,а по късно ако не се вразумим да ни изхвърлят от ЕС и НАТО,със всички произтичащи от това последици
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък аз се бях приготвил да чета,че са почнали вече фабриките да фалират без руски газ пък то какво излезе,сега на лузъри дето реват щото пропан бутан им бил по скъп с няколко стотинки ще им кажа да не ме занимават с глупости
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си Умре , за прекупвачи ! И никога от извора , веднага се закачиха маймуните - мутри по веригата ,... пре-пре-пре-купвачи !
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената пак ли е ЗАСЕКРАТЕНА за 15г. ?
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наште да не са отишли на СЕДМИЧНА ''работна'' закуска , както ходеше Цвъки !
34
2
 
4
 
! Отговори
ЕвроГейски Ценности преди 1 година
Честните и почтените ПП честно купуваха *** интелигентни висшисти от Факултета по 70 лв с бюлетина 12. Напишете в YouTube Неизбежния Караколев и гледайте как ги разпитва. Честно си купуват роми кво сега. Нов морал в политиката и борба с корупцията.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що втечнен 2-3 пъти по скъп, вместо тръбен евтин директно от Турция, не от Русия.:))
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах , от къде е втечненият газ !Руска газ с американски кораби , или нещо ПО-СКЪПО ?Още чакам Минзухарка Петкова от герб да каже , каква БЕ цената на американската газ за Бг , от Русия ?
31
2
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Споко, Медведев пак е прекалил със самогона!
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На следващите избори отиваме за да прекратим това безумно прахосване на държавни пари и да изхвърлим американските агенти на улицата.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елон Муск отказва да цензурира акаунта на Медведев в туитър, а там пише -- украйна скоро ще изчезне, това е страна 404, защото никой няма нужда от нея.
28
0
 
7
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Ехх , само цената са забравили да споменат ...... :))