Пеканов пред Investor.bg: България да иска изключение за бюджетния дефицит

Еднократно надвишаване на лимита от 3% от БВП не бива да е наказвано
12 апр 2023 13:05, Бойчо Попов
19
Пеканов пред Investor.bg: България да иска изключение за бюджетния дефицит
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да защитава активна позиция по отношение на набиращата скорост реформа на фискалните правила в Европейския съюз и като страна с един от най-добрите показатели по отношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) следва да получи подкрепа и да не бъде наказвана, ако в една година бюджетният дефицит е малко над 3% от БВП. Това мнение изрази в интервю за Investor.bg служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Всъщност това е моята теза и следващата година при влизането в сила на фискалната рамка, която може би ще бъде променена, трябва да се отчете този факт, че страната ни започва от много ниски дългови нива и дори една година с по-висок от 3% дефицит не би трябвало да е пречка за еврозоната. По старите критерии това би било наказуемо“, заяви Пеканов.  

Реформата на правилата на ЕС се наложи, тъй като дълговете на много държави от съюза се повишиха значително над действителното допустимо ниво поради многото кризи през последните години. Ако съществуващите правила продължат да се прилагат, някои държави ще трябва да следват такъв брутален курс на строги икономии, който дори привържениците на икономичната финансова политика (остеритет) смятат за неправилен.

Заради това Европейската комисия разработи реформа, която обаче бе посрещната хладно от Германия – икономическия двигател на еврозоната и Европа.

Според идеите на Брюксел в бъдеще Европейската комисия трябва да съгласува с всяка страна от ЕС индивидуален многогодишен план за намаляване на дълга. Строгостта на плана ще варира в зависимост от това колко силно задлъжняла е съответната страна.

 „От една страна - ние приветстваме тази дискусия. Тя върви в правилната посока. Според мен фискалните правила до момента не бяха достатъчно гъвкави. В същото време обаче не водеха до достатъчно понижаване на задлъжняването. Но е важно да се отчита и стартовата позиция“.

Германският финансов министър Кристиан Линднер се опасява, че европейските правила за дълга ще се политизират твърде много чрез подобни двустранни преговори. „Консолидацията на бюджетите не е въпрос на преговори", каза Линднер. „Не могат да бъдат приети предложения, които сочат към смекчаване на Пакта за стабилност и растеж“.

За Пеканов обаче България трябва да се възпротиви. „България трябва да се бори не просто да бъдат оценявани от тук нататък само дефицитите, а и факта, че ние стартираме от една много ниска позиция в сравнение с други страни, които стартират от много висока позиция. Да не се окаже, че когато България има, да кажем, малко над 3% дефицит, но все пак сме на 25% дълг, страната ще е в по-лоша позиция от такава, която има 140% дълг към БВП, но 1% дефицит“, каза вицепремиерът.

В продължилото около 40 минути интервю с главния редактор на финансовата медия Бойчо Попов икономистът по образование Пеканов обсъди инфлацията в глобален и местен мащаб, както и архитектурата на финансовия свят след наскорошните трусове през март.

Цялото интервю четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички е ясно че ЕЦБ трябва да отпечата почти целия дълг на държавите в ЕС . При тази реалност кой ще даде дългове на тези държави ? Вижте кво става на пазарите . Дори пет годичен американски дълг се смята за високорисков . Две или три годишни облигации се търсят а след това се чака потопа :) Ще се печата . Тва е истината . Иначе ще трябва да се връща .
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българина = =Това е все едно да нямаш книжка, да се явиш на изпит и да кажеш на изпитвания, ами вижте, че не само аз не спирам на стоп, вижте, че и други не могат да паркират, вижте, че никой не кара с 30 колкото е ограничението... Не може ли да разберете, че ние все още не сме в Еврозоната и нека първо ни приемат, а после да започнем и ние да не спазваме правилата. А как ще стане ако тази година имаме голям дефицит, защото вдигнат заплати, пенсии и каков, другата година ще ги намалят ли?
7
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 година
когато от 27 само две Дания и Люксембург не са с дефицит, искаш изключение или искаш смяна на правилата???? я да видим коя страна е покривала правилата последните 10 г? НИКОЯ! тогава за какво са те и защо ще питаме когото и да е било
6
0
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
когато от 27 само две Дания и Люксембург не са с дефицит, искаш изключение или искаш смяна на правилата???? я да видим коя страна е покривала правилата последните 10 г? НИКОЯ! тогава за какво са те и защо ще питаме когото и да е било
5
0
 
7
 
! Отговори
RIP идеята за Еврото преди 1 година
И в еврозоната ли да ни приемат по изключение? Ех, ех, укрепихте ЛЕВА.... Браво!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво изключение за бюджетния дефицит на България?! Да се хванат президентът, гл.прокурор и КС и онези тъпани, политическите партии, причинили 500 млн.лв бюджетен дефицит, да се задължат да върнат безотчетно пропиляните пари! Такова чудо в над 144- годишната история на България и в цялата история на ЕС не е имало! Безочливи и нагли 'демократично избрани' депутати. Проф.Цанков и Ввоенният съюз ли да викаме? Или да продължим с още 100 години 'турското присъствие'?
3
0
 
9
 
! Отговори
Този преди 1 година
Този е голям радетел и нон стоп рекламира приемане на еврото. То не бе да искаме кратки срокове, то не бе изключения да искаме. Ама поръчка явно има да изпълнява човека. Не му дреме че ще се види сметката на народа. Последно време по цял ден облъчват населението по радио и тв как в Хърватия нямало проблем ама властите натиснали тарикатите които са спекулирали. Тамошните власти нямат нищо общо с нашите. Там защитават народа тук ще кажат ауу ама то няма законови методи. Това в положението
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да иска но няма кой да даде. Се едно ако ида и пия в кръчмата и искам някой друг ще ми плаша.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква отстъпка за никого, нито за България, нито за която и да е друга страна. Достойното за България е да иска и да подкрепя санкции срещу страни, които нарушават приети и от самите тях фискални дисциплини, а не да бъде нарушител на такива фискални политики. Някой се дължи като хулиган, значи и аз мога. Не, не можеш, никой не трябва да може на гърба на всички останали.