Политическата криза се отпуши с компромис, но как ще продължи?

Специалисти са на мнение, че е невъзможен кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
19 апр 2023 22:25, Йоана Цонева
9
Политическата криза се отпуши с компромис, но как ще продължи?

Председател на 49-ото Народно събрание стана Росен Желязков, който беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН.

Трудно е да се каже дали ще бъде сформиран кабинет, но е ясно, че има развитие с оглед на консултациите, които текат цяла седмица между най-големи политически сили. Търси се удобна формула, която да бъде поднесена на избирателите на политическите партии, така че да не претърпят сериозни електорални щети. Това заяви политологът доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на политолога Любомир Стефанов ПП-ДБ няма да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС, нито ще участват в такова.

"Прогресът в отношенията им трябва произведе няколко неща - работещ парламент и придвижване на законодателна промяна. Самото съществуване на "Продължаваме промяната" е антипод на ГЕРБ", смята той.

Според политолога Георги Киряков президентът Румен Радев ясно е показал, че този път няма да бави раздаването на мандатите и е възможно ГЕРБ-СДС да получи първия още в понеделник.

"Това поставя сериозна задача през оформящото се мнозинство бързо да води преговори и да даде сигнал на избирателите си дали ще иска редовен кабинет, или не", констатира той.

Доц. Любенов е на мнение, че "в идеята за ротационно председателство няма политическа логика".

"Вариантите за съставяне на правителство са - кабинет на малцинството с падащ кворум при гласуване в пленарна залата, с втория мандат на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ или такъв на "хартиената коалиция", поясни гостът.

Той изрази становището си, че не може да има стабилно правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Стратегията на ГЕРБ-СДС ще бъде управлението да се развие така, че да предизвика предсрочни парламентарни избори в удобен момент", прогнозира политологът.

Стефанов допълни, че в парламента "кипи безсмислен труд и колективна безотговорност"

"Ако ПП-ДБ измислят как да дадат възможност на ГЕРБ да се изчистят - прекрасно. Ако ли не, тогава трябва да си поделят вината", каза той.

Тримата коментираха и спора относно това кой следва на внесе Бюджет 2023.

"Ако президентът забърза връчването на мандатите, тогава може да се изпадне в една критична ситуация по отношение на бюджета", изтъкна доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
Настъпи часът на големият сеир.
6
2
 
3
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
ПП са готови с предложение за Импийчмъннт на Байдрънь, жалват се за не лоялна конкуренция от негова страна. Не можело, а и нямало как, че и смисъл 2 или повече партии да се надпреварват кой ще оближе кафявото петно на Ботуша. Киро ще бъде съден за държавна измяна, то е ясно като бял ден, а бурборко Бойко в групата на ПееФски. Западните политици се дистанцират видно и искат най накрая от Каскета някой да е зад решетките. Сега ще видим мафиозите колко са задружни.
5
1
 
2
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Преди да настъпи у нас върховенството на правото договорите,които заобикаляха закона) бяха нищожни,а след като победи върховенството на правото станаха компромисни и реални.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен цирк е НС. Всички там са маскари, гнусно и жалко. Тези хора нямат дори 50% гласували, това е нелигитимен Парламент. Продължават да се излагат и да отблъскват хората, никой не им вярва.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще продължи без компромис!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще продължи с пълно унищожение на България.
1
3
 
5
 
! Отговори
Избран преди 1 година
Председател на народното събрание, за да го приключи. Конституционно. Събраха се и си казаха: не става, кьорфишек. Ресто. На ново.