Може ли България да се аргументира пред ЕК за забраната на внос от Украйна?

Отчетени са много нарушения за украинското зърно, но страната ни не съобщава за тях
22 апр 2023 23:00, Йоана Цонева
49

Европейската комисия е готова да наложи общоевропейска забрана за внос на зърнени култури от Украйна в пет държави, сред които и България, но с условието е тези страни да отменят своите еднолични забрани за вноса.

"Истината е, че наистина търговските режими са от компетенцията на ЕК, както и мита, така и размера на митата и самите мита, които отиват директно в ЕС. Тук, както каза и колегата от зърнопроизводителите, спомена Словакия, но първо Полша сигнализира. Тя е засякла ред такива и токсини в зърното, и ГМО сортове при слънчоглед и при пшеница, това са все неща, които са забранени в рамките на ЕС. Украйна върви един дълъг път, по който и ние сме вървели. Ако си спомняте, те 2014 подписаха договор за субсидирано членство, холандците бяха против и т.н. Те трябва да извършат ред неща и през този период, когато са асоцииран член, накрая ще се стигне до пълна нула – никакви квоти и такси. Това обаче става постепенно, трябва да се лицензират техните предприятия, те да приемат определени закони, да забранят ГМО-то, както е у нас. Поляците всъщност на тази база внасят забраната. Аз не знам нашите какво са пратили в Брюксел, но това, което видях в полския документ, това е едната причина, която те подчертават", каза доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи Полша би могла да се защити пред Европейския съд, ако остави остави едностранните мерки за забрана на вноса.

"Те са две – едното е това за Украйна като асоцииран член и за това, което е разрешено за внос – там няма как да го спрем, нямаме законно основание да го спрем, освен ако не са нарушени изискванията, защото, за да внасяш в ЕС, трябва да изпълняваш същите изисквания, които изпълняваме и ние членките на ЕС по отношение на качество и санитарен контрол. Второто споразумение, което беше прието набързо и то нямаше как да е след началото на войната, то е за реекспорт и за осигуряване понеже се води война, а ние сме солидарни. Ние поехме ангажимент целият ЕС да осигури коридори за реекспорти. Тогава вече качеството няма такова значение да отговаря изцяло на изискванията на ЕС, но част от тази продукция отиде в нашите предприятия, а тя не трябваше не бъде там", обясни доц. Боюклиев.

"Когато излезе, таксата се освобождава. Трябва такива мерки, които не са забранени. При нас просто нямаше контрол. Първа страна е Румъния, те влизат вътре, трябва да премине през територията на България и да излезе – или до пристанищата, или сухопътно. Никой обаче не е контролирал това и наистина се пълнят маслобойните предприятия и мелниците с такова зърно, което сега казват, че са го проверили", каза още той.

"В същото време министърът според мен се изложи като държавник, защото каза, че са засекли ред такива нарушения като в Полша, но не са ни ги съобщили, докато поляците при всяко такова нещо, тяхната агенция за храните, съобщават. Ние изведнъж разбрахме, че и при нас има такива решения. От друга страна излизат съобщения, че слънчогледът е украински и отговаря на всички изисквания и е безопасен. Дали е така, не знаем. Дали са съобщили в Брюксел, не знаем. Сложна е обстановката. Това, което Брюксел предлагат, е разумно. Тези пари са много малки, те ще помогнат, за да се продължи складирането на това зърно, да можем да продадем на по-ниска цена, да го реализираме преди реколтата", смята доц. Боюклиев.

По негови думи Брюксел няма нищо против ние да си контролираме вноса и да се спазват търговските регламенти.

"Предстоят другата седмица много важни срещи – едната със съвета на министрите по търговия, а другата с аграрните. Но ако тръгнем да защитаваме позицията си от типа "нашите ще фалират, затова спираме техните", това не е европейско и няма как да мине.

"Аргументите трябва да са, че не се спазват изискванията на споразумението за солидарност, което разрешава реекспорт. Но те ще ни питат къде са ни органите. Защо това, което влиза на границата, не го контролирате след това дали е излязло. Това ще бъде сложно, защото те пък от друга страна трябва да се контролира дали ще излезе", каза още доц. Боюклиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Шиите реват преди 1 година
Нали изкупиха българския чернозем с парите от Лукановите куфърчета. Ама тя земята иска труд и пот, а не само далавери. Ха сега ревете алчни нещастници. Психиатрични случаи сте, и Господ не може да ви помогне !
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2021 г. тези земевладелци с бентлитата искаха 40% помощ от държавата заради по-малка реколта на пшеницата, но ПП и министърът на МЗХГ от БСП закупиха Украинска пшеница точно с 40% по-евтина и фермерите увисиха джуките. Решиха да се правят хитри и оставиха пшеницата в складовете и отново фиаско - житото поевтиня в цяла Европа и в цял свят. Същото стана с цената на слънчогледа. Сега едрите земевладелци реват срещу вноса на зърно и слънчоглед. Защо бе, садете зеленчуци и лозя, с тях ще кярите!
28
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
може да се аргументира като изпрати храна на хората в иемен
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България днес=Емили тротинетката,Чеченеца,Куката накъде с такъв народ лъм ада
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Polscha,CHexia,Ungariq,Rumyniq,Slovakiq kategorichno protiv typoto bg iska otrovi da qde a de golqma bukva mue mnbogo schtoto nee dyrjava
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Problemyt e che ne na zapad a na iztok ni karat da qdem ukrainskite otrovi nie slavqnite sme im vrag proumeite schte izpukame do edin
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bg stana syvsem otvratitelna koloniq na USA kak da jiveesch tam naroda bqga vseki den kato ot chumata
23
1
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
ето един аргумент, референдум за ед още септември
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африканците в Западна Европа ще хранят с украинското зърно.
21
2
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
За да получат колкото се може повече ,,обезщетение" от гласуваните в ЕК 100 милиона евро за подпомагане на ,,ощетените" фермери от България,Румъния, Полша и всички, които хленчат лицемерно! И не е от глупост! Просто такива са корупционните схеми в Европа и тук! Завъртят се за пред хората 100 нови, лъскави трактора на родната мафия пред някой ГККП и министър Гечев, веднага заявява, че им отпуска поредния транш от ,,украинските пари"!
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една империя от 27 народа работи заедно, под един закон и комисар! Горди сме, че сме хармонизирани.Съединението прави силата.
19
1
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Защо трябва да им се оправдавате! Запомнете /и запишете/! Колкото повече викате Йес и им се кланяте, толкова повече ще ви унижават! Бам маа им брюкселски зелки! Отперваш ги с 200 и виж как Го уважават! Всички Го поздравиха с поредната победа, а мошеника Вебер му падна на крака!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ЕС сгреши някъде тогава е дълг на всяка една държава да се защитава. Същото както западните държави затваряха граници преди години заради мигрантите. Тогава нищо не им казаха но когато държави от Източна Европа трябва да се пазят не можело. Може и още как.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в диктатура на брюкселиата. Ще внасяме ли домати от Турция, ще внасяме ли зърно от Украйна? Има кой да решава вместо нас. Ние се хармонизираме.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли ЕК да се аргументира пред България за необходимостта на внос от Украйна? Украинското зърно беше необходимо на гладуваща Африка. Нали такива бяха аргументите на колективния запад, когато притискаше Русия да деблокира черноморските украински пристанища?
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а като са приели Украйна за кандидат-членка на ЕС, какво са мослили? Всички действия на т.нар. ЕС обслужват временни интереси на старите големи корпорации. Дайте поне един пример да се е породило местно голямо производство в източноте страни, производство, което не е от западни пари! Целта да сме колония, да замстим изгубените им колконии, е явна. И трябва да се спре федерализацията на ЕС, да се спре превръщането му в една държава.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен не са ме питали дали съм солидарен. Откъде накъде приемате че сме солидарни при условие, че не сте ни питали ? И после вече се гърчите в проблеми, които сами си създавате със солидарност без да сте ни питали.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно каква е функцията на държавата ? Да се занимава с по-висши международни проблеми в ущърб на собственото си население или е създадена именно да защитава и отглежда собственото си население дори в ущърб на всички останали ? Нищо не разбирам вече. За какво ни е такаава държава каквато имаме в момента ? Да празнуваме национални празници ли ?
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависими сме от Европейската комисия. Те решават, ние сме подчинени на Европейската комисия. Там е центърът на нашите господари, които решават ние какво да внасяме. 27ма република на Европейския съюз сме. Външната политика се решава от нашите господари от Европейската комисия. Ние се хармонизираме с тях.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е зависима държава от Европейския съюз. Не решаваме ние. 27-*** република на ЕС сме.