Трифонов: Благодарение на Асен Василев се плъзгаме към бюджетна катастрофа

Внесеният дефицит от 6.4% от БВП е нещо нечувано от епохата на Виденов досега
22 апр 2023 16:15, Йоана Цонева
182
Трифонов: Благодарение на Асен Василев се плъзгаме към бюджетна катастрофа
Снимка: БГНЕС

Благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа. Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов на профила си във "Фейсбук". И продължи:

Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което ПП „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22 %, а плоският данък за фирмите на 15%.

• Вчера служебното правителство внесе бюджет с дефицит от 6.4% от БВП. Това е нещо нечувано от епохата на Виденов досега, а всички помним как завърши тя. За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други даже е съвсем нормално и желано. А в действителност множество икономисти още от лятото на 2021 г. предвиждаха да се случи точно това. За 2-3 кратки години бюджетните разходи на държавата, измерени в млрд лв., почти се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 млрд лв. През тази година той може да наближи 50, а догодина – 60 млрд лв. Вместо през този период България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да повиши своя кредитен рейтинг и да привлече многомилиардни инвестиции (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма.

• Както всеки друг процес в политиката, и тези явления имат своята ясна причина. Това е левичарската идеология от Венецуелски тип, която завладя първото служебно правителство през 2021 г. и редовното правителство от 2021 – 2022 г. Финансовият „гуру“ на тази епоха, бившият финансов министър от ПП Асен Василев, изповядва елементарна идеология, която може да се обобщи в единственото изречение: „Колкото по-голям бюджетен дефицит имаме, колкото по-голям дълг натрупаме, колкото по-големи социални разходи раздадем и ги финансираме единствено с нови кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост – толкова по-добре“.

• В момента тече дискусия относно вноса на украински храни. Една от причините да стигнем дотук е т.нар. „Зърнена специална операция“ от пролетта на 2022 г. Тогава правителството възложи на държавни дружества с персонал от 8 души да закупят милион и половина тона зърно. За целта бяха източени 1.2 млрд лв. от кръвта на енергетиката. Междувременно правителството упражни административен рекет върху зърнопроизводителите, за да възпрепятства техния износ на тогавашните рекордно високи цени. Накрая зърното не беше купено от държавата, а фермерите реализираха огромни загуби. А този 1.2 милиарда лева отидоха неизвестно къде, а може би бяха просто откраднати. И да не забравя – спомняте ли си 9-те милиарда, изхарчени в края на 2021 г. от същия този Асен Василев, които ние като народ не разбрахме за какво и при кого отидоха?

• И до днес представителите на ПП твърдят следното:

- По тяхно време дългът не се бил вдигнал

- С бюджета всичко е наред

- Преди последните избори предлагаха пенсиите да се вдигнат с нови 20%

Сегашните действия на служебният финансов министър Росица Велкова, която е била зам. министър на Асен Василев, ясно показват каква всъщност е истината.

• Вчера президентът разумно коментира, че ако служебният кабинет беше вкарал бюджет през ноември, дефицитът щеше да скочи с нови 10 млрд. лв.

• Най-важният въпрос е какво да правим оттук нататък. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция. За да е силна една икономика трябва да има инвестиции. Само това ще доведе до по-високи доходи и до подобряване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да показва желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България.

• Правилните действия, според мен, не включват увеличение на данъците. Не включват и отказ от Еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгар,нали ти свали добре работещо правителство!
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе славуно, докато си бъркахте по дупките с пп всичко беше цветя и рози, а?
161
2
 
4
 
! Отговори
До 172 преди 1 година
Простия чалгар има добър бизнес и никога не е бил на държавана хранилка, *** анонимнико, вероятно разбира повече за правенето на пари и разходването им, ти само отговори защо ПП когато бяха на власт в колация искаха да контролират всичките финансови потоци плюс БНБ
160
5
 
11
 
! Отговори
До самозабравилия се преди 1 година
И откога простия чалгар започна да разбира от финанси. Не е необходимо да си образован, за да правиш пачки от далавери и от пеене на ухо на мутрите или да крадеш и да опъват чадър над кражбите ти. Съвсем друго е да правиш бюджет като си стъпил на солидни знания и морал за правилно разпределение на публичните финанси. А момчетата от Харвард доказано го могат! Да правиш бюджет не е като да "ръгаш чушки в боба" или да си "паднала и легнала"
159
4
 
17
 
! Отговори
До172-Дългопаментния преди 1 година
Бойко колко милиярда подари на свойте кръгове? Забрави за чувалите с пари за магистралите нали? Ай бегай.
158
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала Слави!!!!!
157
7
 
18
 
! Отговори
van zant преди 1 година
Тази мумия и патологичен лъжец кога започна да разбира от бюджет. Да сте чули нещо друго от него освен оплюване на всичко и всички. 20 години от телевизиите само негативи от този самозабравил се индивид с постоянно сърдит на всичко и всички. Отвратителено и отблъскващо подобие на човек.
156
10
 
12
 
! Отговори
Киро и Асен преди 1 година
Убиха малкия и средния бизнес. Стотици магазинчета затвориха заради тез крретени. Хората изнемогват, а тея дсамата се лезят из парламента. Но хората са си виновни, че им повярваха и гласуват за тях. Прав е Слави, и той ги е усетил много точно.
155
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много омраза в този чалгар.Не може да прости на Василев,че не му даде 4 милиарда уж за строителство,за да си вдигне умрялата кабеларка.Добре,че поне намери работа на некадърните си сценаристи,да не умрат от глад.
154
5
 
11
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Ей , Слави , ти като гледам малко поумня , не ме интересуват милионите ти , но усещаш кой лъже и *** . Не пласирай напред Тошко , губиш !
153
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая калинка рундюва Славуца ко се прави на ощипана. Влезна в коалиция с разбойниците и като дръгна да потъва кораба се изниза като п-ня. Хем така, хем така, какво направи ти чалгар като беше първа политическа сила?
152
4
 
19
 
! Отговори
gchnhgf преди 1 година
И тоз дългия кава от кога започна да разбира от макроикономика?
151
8
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Добре че Трифонов,влезна с десет...калпака в Парламента,че да ни...разсмива.
150
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм със Слави , но не е само Асен Василев . Баш идеолога на Виденовата зима , набедения професор Румен Гечев отново е на мода . Само, че този път задкулисно , че предния път едвам се размина с линча
149
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифонов показва задкулисието в парламента, чрез предавания в които дава думата на депутатите си. Намирам това за много информативно и доста по високо журналистическо от бозите които се предлагат в купените големи медий.Респект за тази му позиция. Въпреки недостатъците си, не е душманин по отношение на народа си.
148
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абре Славчо,сега в поза на изчегъркващ ли си или в поза на наведен,дай да ги изясним тия пози,че вече взех да се обърквам?
147
5
 
24
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
Никога повече не желаем да чуваме за този образ! Нека да иде на лечение ..!
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджета Трифонов - Шефа ни рече айде бе, пари нема действайте...
145
4
 
23
 
! Отговори
Аз не плащам данъци преди 1 година
Точно този индивид ли трябва да говори за бюджет?.... Простете, бях забравил за експертизата му в областта на финнансите.
144
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Трифонов кога ще загърби мутро-бароковата визия и ще заприлича на политик? Или кога си си на село може да одиш по анцук и тениска?