Специалисти: Политиците имат интерес да имат влияние в съдебната власт

Ако искаме да имаме реална съдебна реформа, няма място политическата власт в магистратурата
3 май 2023 22:41, Йоана Цонева
24

Съгласието по съдебната реформа трябва да мине през разговори и добронамереност, каквито е имало между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ при разговорите за законодателната програма на парламента. Това заяви журналистът Асен Агов.

"Веднъж съдебната реформа беше стопирана от ГЕРБ. Ако съдя по днешните думи на Борисов, той е за съдебната реформа, но влиза в конфронтация с единствените, с които би се осъществила тази реформа", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът заяви, че в България до 9 септември не е имало главен прокурор и тази фигура е въведена у нас по "модела на болшевиките".  

"Може ли прокурорите да гласуват за съдиите във ВСС? Съдиите, които трябва да преценяват дали е виновен или невинен един човек, а прокурорът казва кой е виновен - това е несъстоятелно от гледна точка на човешкия морал и човешката психика", допълни Агов.

"Защо политиците искат да имат влияние върху магистратите. Имат чувство за вина? Нямаме отговор на този въпрос - виновни ли се чувстват или се чувстват застрашени", попита той.

Агов коментира и взрива по пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев в понеделник.

"Малко атентатче, с малко кратерче, с толкова много хуморески и вицове, разказани покрай тази случка, че никой не го приема сериозно. Разследването, ако има нормално разследване, ще каже дали е инсценировка или не. Това е един малък инцидент на фона на далеч по-важните дела, които очакват страната", каза той.  

Според адвокат Марковски фигурата на главния прокурор "чисто институционално няма политически привкус". По думите му не е редно да има подобно смесване на прокурори и съдии във ВСС. Именно затова последните идеи са били да се раздели съветът на съдийска и прокурорска камара.

"Ако искаме да имаме реална съдебна реформа, няма място политическата власт в магистратурата. Политическата власт има интерес да има влияние в съдебната власт", изтъкна адвокатът Димитър Марковски.

Според него реформата трябва да започне с изваждането на политическата квота при избора на магистрати.

Той припомни, че бавното правосъдие е един от основните аргументи, с които се разрушава доверието в системата. "Една очаквана справедливост, след 10 години дела оценката на гражданското общество е резонна. И така се насочва вниманието, че основният виновник е съдът. Това не е така, има много други перипетии, които забавят процеса. От камбанарията на наказателния процес, самият формализъм на наказателното производство е един тежък дерт", коментира Марковски.

Той също взе отношение по случая с главния прокурор. По думите му "има хипербола в коментарите и анализите, има известно преувеличаване на цялата тази фактология, но е безспорен фактът на заложено взривно устройство, което е довело до последици".

"Факт е, че има и посегателство, което е срещу личността на главния прокурор. В края на краищата се посяга върху една институция", допълни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айсене . Кога отрезня кога акъл взе да даваш ?Изкукалите пенции у дома! Казах!
15
1
 
3
 
! Отговори
Да, особено ДБ! преди 9 месеца
ДБ така са се вторачили в мястото на главния прокурор, че се превърнаха в лесна плячка на червените отрочета от ПП!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прокуратурата е излишна,преди 9.09. нее имало прокуратура,измислица на болшевиките.Премахнете я.И това ще стане.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Paзkapaй ce...
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Г-н Марковски, върху една институци ли се посяга или върху една личност, нека да правим разлика. И тая личност като курсант във Висшата милиционерска школа първите 2 години е бил във факултет Държавна сигурност ДС, вторите 2 години - във Факултет Нациоална полиция, а Б. Борисов (да,именно той) и тогавашния гл.прокурор Цацаров си го избраха сред 2500 цивилни прокурори и следователи за ГлПр...А включването на прокурорите във Висшия СЪДЕБЕН съвет си беше голяма грешка.И дойде прокурорската атака в
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По какво точно е специалист тоя?
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без влияния в съдебната власт не можеш да си политик!!Как ще си укрие кражбите??
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чувство за вина в политик?!:)):)) Няма такова нещо!
8
3
 
3
 
! Отговори
Вожд преди 9 месеца
Този май е по-стар от Байдън.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
13 От Лена остана само парапета. Всички ще я свързват само с тази афера. Кариерата й завърши преди да е започнала.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политиците в България се оказаха избягали правосъдието престъпници. До там ни докара пропорционалната система на избор.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв атентант?! Тикватаа Гешев запалил една тротилка и три пиратки и атентат ми било?! Може ли да сте толкова заблудени души
4
1
 
2
 
! Отговори
Урсулета преди 9 месеца
Не ми беше симпатичен още от дете да го гледам В телевизора. Нямам впечетленият от личноста, но напоследък ..рейтингут му пада, но всъщност като какъв се вживява неразбрах, ама чесТно.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако няма пострадали може ли да се говори за ,,атентат,, ??? Кой е пострадалия от ,,атентата,, ?
2
2
 
2
 
! Отговори
НОРМАЛНО преди 9 месеца
Кой иска да иде в панделата?!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Агов, тъкмо такива като теб се опитват да имат политическо влияние в съдебната власт. Цялата ти болка е, че спонсорът ви Иво Прокопиев е с 200 млн лв запорирани от КОНПИ и съда.