Събев: Важно ограничението на украинско зърно да продължи и след 5 юли

Ако регламентът не постигне заложените цели, ще трябва да бъдат предприети нови мерки
Обновена: 6 май 2023 20:56 | 6 май 2023 20:56, Йоана Цонева
17

Въведе се забрана, включително на територията на България, за внос на 4 стоки, една от които изключително важна за нас – слънчогледовото семе. Вносът на тази стока има огромен ръст – близо 30 пъти през миналата година. Това заяви зам.-земеделския министър Георги Събев.

България се надява ограничението за внос на украинско зърно да продължи и след 5 юни. Това стана ясно от думите му пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че регламентът има сила до 5 юни и под въпрос остава какво ще да се прави с договорени количества за внос към датата на влизането в сила на регламента.

Забраната не важи за количества, които са договорени преди влизането в сила на европейския регламент.

"Имаме информация, че има сделки от минали години и то далечни години, в които нямаше война. Има договорки, по които се внася продукция от Украйна", каза зам.-министърът на земеделието и допълни, че отмяната на националните забрани е било едно от условията за влизане на този регламент в сила.

Събев поясни, че ако регламентът не постигне заложените цели, ще трябва да бъдат предприети нови мерки за защита на европейските фермери.

"Ние не можем да дадем оценка какъв е точният обем от внос, който ще бъде повлиян от този регламент, но имаме информации за сделки от предишни години, които са все още в сила и де факто няма да бъдат обхванати от този ограничителен регламент", поясни Събев.

Той допълни, че въпросът за свръхвнос на слънчоглед у нас е поставян многократно, но едва сега са въведени ограничителни мерки.

По думите на зам.-министъра финансовият пакет за подкрепа предвижда повече средства за останалите държави, но не и сметка на България.

"Неколкократно поставяхме въпроса пред ЕК как обещаният финансов ресурс от 100 милиона евро ще бъде разпределен сред държавите членки. Информацията, която получавахме от ЕК, е, че ще бъде разработена методология, съобразно която ще бъде направено предложението", поясни Събев.

По думите му нито една от държавите, засегнати от регламента, не е доволна и има въпроси относно следващото разпределение на финансовия ресурс.

"Ние разчитаме на европейската солидарност. Още от началото на появяването на проблема обръщаме внимание на това, че европейска солидарност с фермерите липсва. Разбира се, България е солидарна и с Украйна и със ситуацията, в която се намира тази държава. Нямам никакви съмнения, че тя е в трудна ситуация", каза още зам. земеделският министър.

Той подчерта, че е важно ограничението да продължи и след 5 юли.

"Ние работим както за скорошни решения, именно продължаване на ограничителни мерки, надяваме се с по-добра формулировка, считано от 5 юни нататък, така и за по-устойчиви решения. Както казах, търсим начини директно в партньорство с Украйна да намерим по-добра формулировка", допълни Събев.

По думите му от украинска страна има разбиране и се надява да бъдат намерени устойчиви решения, както за българското производство, така също и за украинските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хапвайте чернобилско жито и светещо олио. Важното е да затриете родното производство.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Внеси зърно от Украйна и извади залъка от устата *** гладното ***!
12
1
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 11 месеца
окрайна!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинското зърно и прасетата не ядът, но ПеПе-тата и ДьйБь-тата си го хапват. Нали са отгледани от кравар.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Събчо,мамин "За народа важно хляба даде евтин" За теб, ако си на 90 години и си си направил сметка, че я изкараш още 10 години, я не, може и да е важно да ядеш евтин хляб от евтино радиоактивно жито. За другите хора обаче е важно освен да ядат, също така и да си запазят здравето до колкото могат.
9
6
 
3
 
! Отговори
Събчо,мамин преди 11 месеца
Колко ти платиха силните зърнати да плщиш глупости и явни лъжи?За народа важно хляба даде евтин,а не касите на зърнарите дада пълни. Защо не се грижите и за плодовете и зеленчуците, млечните продукти и други храни, а само за зърнарите? Ще ви проклинат хората,алчни корумпирани и безочливи ***. Крадев е срам за България.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 7 Колко "милиони"? 10? Жалка работа! С колко са се повишили разходите за производство заради изискванията, санкциите и кво ли не още, наложени ни от тоя съюз, в който уж сме равноправни?!? Така цената става висока и не може да се продаде. И ето ти го самоунищожението за да помогнем на "горките" украинци! Ще фалираме и закрием нашето производство. Това ли искаш? Гечев каза "имаме нереализирана продукция за 3 милиарда". Колко покриват тия мизерни 10 милиона, дето са им се откъснали от сърцето?
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 6:Ще се "самоунищожим" заради много зърно??? Комунистите сте яко глупави!
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво ограничение те гони бе смоооо таннн... ЕК ви даде милиони за да падне ограничението! Ти излизаш и почваш да лаеш..
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да помогнеш на някого трябва да си силен. За да си силен, първо трябва да помогнеш на себе си. Не можем да помагаме на Украйна с цената на това да се самоунищожим. Някой, който няма да се самоунищожи, нека да помогне. Ние направихме достатъчно и трябва да спрем преди да сме пострадали необратимо.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важно е всичко украинско да се ограничи, забрани и натири обратно от където е
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НЕ сме солидарни с Украйна ,а с интересите на България.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Случайно да сте пропуснали препинателни знаци в заглавието? Или да сте ги объркали?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не лъжи! Няма как да имате договори за предходни години , никой няма да купи изфирясъл слънчо. Забраната да важи за всички договори и да е безкрайна. Торовете да са на цената от 2021 и олиото няма да поскъпна и ще е българско. Да се защитят млякото, меда, месото, плодовете също.