Може всичко да е същото, но главният прокурор - не

Това обяви Велислав Величков
11 май 2023 15:13, Росен Стойчев
26
Може всичко да е същото, но главният прокурор - не
Снимка: БГНЕС

"Иван Гешев стана неудобен за собствените си политически покровители. Затова си мисля, че може всичко да остане същото, но главният прокурор няма да остане същият".

Още по темата
С тази констатация започна коментара си пред БНР адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

"Във ВСС има една парламентарна, почти безименна квота от 11 души, които са излъчени от определени политически сили - ГЕРБ, ДПС и БСП, последната от които към момента не изразяват позиция. Тези хора, които изразиха монолитното мнозинство от 20 гласа за избора на Иван Гешев (за главен прокурор - б.р.) и 19 гласа при искането за освобождаването му, внесени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова (като министри на правосъдието - б.р.), ако сега задвижат лоста в обратната посока, може да се получи точно обратният резултат. Вероятно, след като толкова много се говори на тази тема, има и някакво очакване, че този резултат ще бъде предизвестен".

Величков подчерта, че от "Правосъдие за всеки" предлагат да отпадне длъжността главен прокурор, защото "е излишна и произвежда вредно политическо съдържание".

"Работа главният прокурор не върши, обаче политически ефект от неговата дейност има и това спъва съдебната система и влияе зле и на законодателната, и на изпълнителната власт, доколкото той има абсолютна власт и почти никаква възможност за контрол от страна на законодателната власт. Ако има втора цел в случая, тя е да се отговори на изискванията, които европейските органи поставят пред нас за промяна в статута и правомощията и възможността за разследване на главния прокурор. А това, за да се направи при явната съпротива на Гешев и подчинената му прокуратура, очевидно трябва да се случи реформата с друг главен прокурор", смята адвокат Велислав Величков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И кой е тоа брадясалия ТИП дори и адвокат да е???
22
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 11 месеца
Това е само въдица за наивници, само да се състави правителство .Подличко , но маже да свърши работа. И после ние много искахме , ама Конституцията не позволява.Гешев да бъде спокоен. А и да го махнат , гладен няма да остане.Винаги ще има службица за него.
21
7
 
12
 
! Отговори
Винету преди 11 месеца
До 15. Ако не си разбрал, от две години "тлъстият похотлив крадец" не е на власт. Та, коя негова кражба доказахте бе, църввул миризлив? То само с гола омраза не става.
20
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
До Дони. А кога "разбирачите" като теб ще разберат, че се казва ПРАВОСЪДНА реформа, а не съдебна? Защото освен съд в системата са и следствието и прокуратурата. Та кое по-точно искаш да се реформира?
19
3
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 11 месеца
До Анонимен.Яд те е,че не получи трохичка от баницата,нали?Сега защо не протестирате?Времето е хубаво.Развейте черните знамена,ковчези,слама,риба.Ама пари няма.Няма кой да ви плаща.Тук ще управлява този,когото назначат от Брюксел.Предния път заложиха на куц кон.Сега внимават.
18
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
С нетърпение очаквам смяната на Иван Гешев, за да разберат всички наивни капп.ути, че след това нищо няма да се промени в тази скапана държава.
17
5
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 11 месеца
Като протестира толкова време, не можеш ли да броиш? Не ти ли стана ясно, че сте една шепа хора там по отношение на народа. А по-голямата част от народа си иска Герб и Борисов. Така че, когато *** надвишите тая бройка, може и да управлявате.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев среща бежанци на границата при оградата и ги пита: Момчета, защо бягате? Бежанците отговарят: Защото там беше ужас. А ти защо бягаш в обратна посока? Гешев отговаря: Защото там беше ужас.
15
3
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 11 месеца
Ти да видиш точно Гаргамел ще осъществи плана на Черепа.Взела ли е вече парите?
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев ще избяга в Турция, както стрария Никола Гешев през 1944 година. Ще срещне бежанците от Турция през оградата и ще им каже бащински: Момчета, вие където отивате, аз оттам се връщам.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ е Борисов. Която и партенка да сложат, зад нея ще надничат образа на Тлъстия похотлив крадец. Като Гешев от Огледалото
12
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не съм протестирал 400 дни срещу Тиквата в дъжд и сняг под палките на еничарите на Бойко и Доган за да се върнат на власт. Няма начин.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Геша по всяка вероятност се е презастраховал. Време е да вади документи и доказателства. Иначе ще го сготвят, даже вече го готвят на бавен огън.
10
7
 
10
 
! Отговори
А ха преди 11 месеца
И сега Черепа може да се връща спокойно. Всичко върви по плана Му.
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешев ще избяга в чужбина, най-вероятно в Турция. За да е вън от ЕС. В партийна вила на ГЕРБ за политически бежанци.
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хванаха ли децата с пиратките?
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой скри "Каскета" в щатите???
6
13
 
11
 
! Отговори
Дони преди 11 месеца
Платените, я по-спокойно! В БГ има достатъчно кадърни хора за да се случи истинска съдебна реформа. Просто трябва да се започне с разчистване на всяко едно ниво, а това са хиляди хора. Боко, реално, довърши овладяването на държавата...
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ще го сменят ама после с какво ще се оправдават пред хората? ето сега Гешев пречи на България вече 10 15 години а после какво?
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Без специализиран съд, без главен прокурор, с разпиляни съдии и следователи, на какво ще заприлича държавата България? Която и сега не е в цветущо състояние.