Помощи и за родители, чиито деца не ходят на училище

От 1 юни до помощите ще имат достъп повече хора
11 май 2023 16:30, Стела Стоянова
38
Помощи и за родители, чиито деца не ходят на училище
Снимка БГНЕС

Родители, които не ваксинират децата си, няма да бъдат лишавани от социални помощи, а ще ги получават в намален размер. Същото важи и за родителите, чиито деца не посещават редовно училище. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА.

Той представи пред медиите промени в социалното подпомагане, които ще влязат в сила в 1 юни.

Мярката за отказване па помощи при отсъствие на децата от клас целеше връщане на ученици пред отпадане в класните стаи.

Припомняме, че най-същественото от реформата е, че занапред размерът на социалните помощи ще зависи от линията на бедност (504 лв.), а не от гарантирания минимален доход (75 лв.). Така в обхвата на социалното подпомагане ще попаднат близо 46 хил. души вместо 35 хил., колкото са сега, поясни министърът.

Още по темата
От 1 юни еднократната социална помощ, която се отпуска на пострадали при бедствия или при други инцидентно възникнали нужди, ще се увеличи от 375 лв. на 1512 лв. или над четири пъти.

Облекчават се и ограничителните условия за допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти. От 5 на 2 години се намалява периодът, в който хората не трябва да са
прехвърляли срещу заплащане или дарявали свой имот, за да имат право на подпомагане.

Срокът за задължителната и непрекъсната регистрация в бюро по труда преди подаване на заявление-декларация за социални помощи намалява от 6 на 3 месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата, каза Лазаров. Когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той ще продължи да получава още три месеца и помощта от държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
Бъдещите ГЕРБ администрация и гласоподаватели нямат нужда от образование.Ще им прожектират Винету и са готови.Може пък и някой кмет или общински да излезе.
29
0
 
10
 
! Отговори
А родители преди 11 месеца
на по 12г, които изобщо не са ходили на училище?!?!? Или не е полит-коректно нек'си, щото идат местните избори и шведите са жизнено необходими на управляващите продажници...
28
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
помощи но на тези родители дето имат поне основно образование !
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че кои не ходят на училище ,,кой че познае от първия път )
26
0
 
14
 
! Отговори
От хората преди 11 месеца
Когато мислещи се за умни вършат глупости е много страшно.Така или иначе образованието ни вече не е на ниво,давайте да увелимаваме неграмотните,а утре ще ривем,че няма грамотна работна ръка..
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моля??? За антиваксърите само як бой и нищо друго! И без това са безпарични аутсайдери със заплати в плик, че и наглите им снесени създания да храня аз с петцифрения си плосък данък на месец. Айде НЕ.
24
1
 
7
 
! Отговори
фактите преди 11 месеца
В България-бизнес се развива,чрез държавни субсидии, поръчки от държавата. Това са социални помощи за бизнеса-под формата на субсидии. За миналата година бизнесът е получил 30 милиарда лв. субсидии, под различни форми. За бедните-помвщите са 1 милиард лв. Извод-социалните помощи за бизнеса, за богатите са 30 пъти повече от помощите за бедни! Не бедните са проблем-тези пари са трохи, проблем са десетките милиарди за субсидии на бизнеса, така нар. СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА БИЗНЕСА, за богатите!
23
0
 
9
 
! Отговори
за субсидиите преди 11 месеца
Същестува фонд култура. Той даде субсидия за шоу за травестити-ама за това мълчите. Субсидия, пари подарък. В миналото имаше сулсидия са саламени русалки, или субсидия от половин милион ча чаша-за бианалето във Венеция. Отделно се дават субсидии за книги, които не предизвикват читателски интерес-ама какво му пука на издателя-като е получил субсидия-дори и една книга да не продаде-книгата е субсидирана. Та-щом се раздават щедри субсидии, ще се дава на всеки!
22
0
 
19
 
! Отговори
нещо не е наред преди 11 месеца
За пенсионната система пари няма, а за мързеливи има. Няма такава държава!
21
1
 
12
 
! Отговори
ще се дава на всеки! преди 11 месеца
Я намерете колко пари даде държавата на 1500 актьори на свободна практика-като подарък. Сами са избрали свободната практика, но получиха ковид субсидия, прикрита под формата на "творческа стипендия". Пари-подарък, без работа. Избрали са свободна професия ,да разчитат на себе си, ама притимчаха при държавата. Ковид субсидия получиха и актьоари посетили и фешън дестинацията Занзибар. Щом се раздаде на тях-пари срещу нищо, ще се раздава на всеки
20
1
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 11 месеца
Щом държавната даде над 30 милиарда лева за субсидиране на бизнеса-отдолу два примера дадени-ще дава и за помощи за бедните! Помощите за бедните са 1 млрд годишно, а субсидиите за бизнесеа-30 милиарда годишно. Тоест помощите за бедни са 30 ПЪТИ ПО-МАЛКА СУМА ОТ ПОМОЩИТЕ ЗА БИЗНЕСА, ,за богатите. Ще дам и дребен пример, извън дадените-естрадни певци-получиха пенсии без осигуряване, спортисти-пенсии без осигуряване, отделно от 200 000 лв цза медал, в САЩ за медал е 20 000 долара, пенсия няма.
19
4
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 11 месеца
Щом има пари за социални помощи за българите, за богатите, ще има и за бедните. Какво прави българинът-регистрира фирма, и после пазарува за лично потребление, и си тегли ДДС-то. В магазин метро повечето купуват за лично потребление, но на името на фирмите си, и после като изтеглят ДДС-то-това редуцира цената с 20 процента. Тоест за богатите всичко е 20 процента по-евтино. Това са 10 милиарда лева подарък годишно от теглене на ДДС-субсидия за българи, сулбсидия за богатите.
18
0
 
18
 
! Отговори
един там преди 11 месеца
По голяма глупост няма никъде. Да даваме пари на хора, които отглеждат следващото поколение, което ще живее на помощи. Кой го сложи този!
17
3
 
6
 
! Отговори
соц.помощи за богати преди 11 месеца
Мерките са ПРАВИЛНИ. Държавата даде над 30 милиарда лева за "социални помощи за бизнеса", тоест социални помощи за богати. Само за тока-бизнеса получи 10 милиарда. 2 милиарда е подаръка от намаления ДДС. Безплатните къщи за тъщи-200 млн лв. Субсидии за земеделие-почти 3 милиарда лева-подарък, а не кредит за фермерите с бентлита. Субсидии за производители на отровата тютюн-100 млн, теглене на ДДС-когато богати пазаруват за лично потребление, но стоките са на името на фирмите им-милиарди.
16
0
 
22
 
! Отговори
Я па я..! преди 11 месеца
Ще има обратен ефект. Всички роми ще си спря децата от училище.
15
0
 
13
 
! Отговори
За да няма сърдити преди 11 месеца
Хем решиха да спрат нищоправенето на медиаторите по маалите, хем да не ядосват тези, които се чувстват специални и искат все някой да им се моли да си изпълняват задълженията - например да пращат децата си на училище. А и медиаторите ще минат в групата на получаващите помощи и ще са доволни.
14
0
 
18
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
Ако детето не ходи на училище без уважителни причини и/или родителите са трудоспособни, но не търсят работа, не участват в програми за преквалификация и т.н., то не трябва въобще да се дават помощи. Трябва да се намалят и инвалидите с диагноза хроничен или гофриран шлангит.
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълна лудост. Никакви помощи не трябва да има. Детето не ходи на училище - глоба за родителите, а не помощи. Ако не плащат, осъждат се на обществено полезен труд до изплащане на глобата, Ако продължава да не ходи на училище, отнема се от родителите. Ако не се прави така, стават същите търтеи като родителите си.
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това ни чака цели области вече са техни Ямболска, Сливенска Новозагорска, Казанлъшка и много други там вече не са, малцинство а мнозинство
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поне не им давайте шофьорски книжки да ни газат разни неграмотници.