Ковачев: Не става дума за проблеми между София и Скопие, а между РСМ и ЕС

Той иска обяснение има ли "черни" списъци
12 май 2023 11:38, Нели Христова
14
Ковачев: Не става дума за проблеми между София и Скопие, а между РСМ и ЕС
Снимка: БГНЕС

Явно е истина, че е имало среща при президента Стево Пендаровски за създаването на черен списък на европейски граждани, които не трябва да се допускат под аргумента, че обиждали македонската идентичност и език. Многократно съм казвал, че всяко човешко същество има право на самоопределяне. По същата логика нямаш право да променяш идентичността на починали хора, нито на езика, на който са писали. Това каза евродепутатът от ГЕРБ-СДС Aндрей Ковачев в сутрешния блок на БНТ

На 6-ти май граничната полиция не допусна за участие в панихида на българското военно гробище в Ново село край Струмица петима български граждани, включително и евродепутата Андрей Ковачев. След острата реакция на София и европейските институции властите в Скопие разпространиха нова противоречива информация, че срещу Ковачев нямало забрана, но имало срещу хората, с които е пътувал. В документа обаче, който му е връчен на границата пише, че срещу Ковачев има забрана за влизане в страната.

Ковачев заяви, че е наложителна реформа на Закона за българското гражданство. Тя трябва да включва по-бърза преработка на документите, увеличаване на капацитета на Министерството на правосъдие, церемонии по връчване на българското гражданство  и публичен регистър.

Според него основният проблем е, че атмосферата, която е създадена, не позволява някой открито да се обяви за българин.

"И никой не иска да си развали комфорта - да няма възможност за кариерно развитие или децата им да бъдат обиждани. Няма един открит българин в държавната или местната администрация, прокуратура, в академичния свят. Опасно е. Не е комфортно. Може да си албанец и сърбин, но ако кажеш, че си българин - винаги негативно отношение", каза още Ковачев.

Той обясни, че тук вече не става въпрос за проблем между Скопие и София, а между Северна Македония и ЕС.

След острата реакция на Брюксел в понеделник, когато колегите Ангел Джамбазки и Александър Йорданов пътуват за съвместния парламентарен комитет в Скопие, не смятам, че ще бъдат спрени. Съответно бе казано, че не съм бил спрян, въпреки че имам документ, който пише, че съм бил в системата. Те трябва да дадат обяснение има ли такива списъци, защо ги има и ще ги има ли в бъдеще, каза още Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам кой какво ни смята в "македония",ама първия македонец от северна македония с който се сблъсках имаше голяма омраза към Българите и от него за първи път чух сръбския комунистически израз -Татари .Тва беше много много преди тва вето .Така че вероятно не "македонците",по скоро югославската номенклатура която промива мозъците там ни смята сега за враг ,ама те винаги са ни смятали ,така че докато не ги изчистим там такива и не си върнем тази българска област пак, винаги ще си имаме проблеми с тях ,освен ако не играем по тяхната сръбско-руска ръченица !
12
2
 
2
 
! Отговори
България преди 11 месеца
Ветото бе против интересите на България и ползва само сърби и руснаци. Доказателство....преди ветото българите са били считани ,като приятелки народ за Македония,а сега....Още повече,че вече нямаме вето но негативното отношение остана.Да не говорим,че дълги години ,ние българите не искахме да ни вписват като малцинство,а искахме македонците да си кажат,че са българи. Да,ама те не искат и какво правим....
11
3
 
2
 
! Отговори
Маке преди 11 месеца
Ковачев се прави луд. Има такви списоци, добро знае зошто ги има и ке ги има и во иднина.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
благодарете на Киро Кокичето, дето за жълти стотинки продаде ветото
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България никога не е била изкуствена държава защото никога не е провеждала политика от много стари исторически времена за колониално завладяване,владение на околни територии с население и ползваща се с удовлетворение за своето благоденствие с наслаждението от свършеното направена от нея политика за колониално завладяване изпитваща удовлетворение от създалото се положение за провеждането й и установяването как удовоствие от превъзходството как върховно постижение за съществуването й над колонии.
8
4
 
6
 
! Отговори
fafa преди 11 месеца
Ами всички знаехме какво ще се случи като дигнахме ветото, а вие се правехте на ощипани
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Макетата се прецакаха яко с това си действие. Поне вече като говорим пред ЕС, че има проблем в Македония, няма да ни гледат така, все едно ни се привиждат някакви несъществуващи неща. С тази си акция Ковачев прехвърли проблема от България към ЕС, което е добре за нас.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Ако дойде някой турчин да речем и почне да говори против България.Че е изкуствена държава, че принадлежи към Османският свят, какво трябва да направи България.Няма ли да включи този човек в списък за забрана." - Пълно е с такива (и не само турци) в България. Както виждаш никой не им е забранил да влизат в страната. Кой какво мнение има си е негова работа и може да го споделя. Малко ли македонци има в България, които обясняват, че сме татари и какви ли не още? Някой да ги е спрял на границата?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От такива "политици" всички страдаме.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
аре бегай бе не щастник кво преглъщаш само
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дано да ти забранят влизането в България.Ще бъде пълно щастие , всички като теб да не бъдат допускани никъде ,а само в затвора..
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На изброените трябва да им се спре влизането в България,не само в Македония. Ще се радвам един ден всички вредни хора за България и Македония да не бъдат допускани в България. ГЕРБ са "хора".,които са вредни за България и не само те. ДПС,БСП , ИТН инВъзраждане са част от тязи група вредители.Търсят само личния интерес ,борят се за пари и всичко унищожават по пътя.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако дойде някой турчин да речем и почне да говори против България.Че е изкуствена държава, че принадлежи към Османският свят, какво трябва да направи България.Няма ли да включи този човек в списък за забрана.