Румен Радев: Нека не предаваме бъдещето на България

Той участва в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от Априлското въстание
14 май 2023 22:45, Нели Христова
72
Румен Радев: Нека не предаваме бъдещето на България
Снимка: БГНЕС

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на България, докато пазим чист спомена за него, заяви президентът Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от Априлското въстание в Априлци тази вечер.

"Има места и събития, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са съхранили величието на нашия народ. За мен е чест да бъда днес в Априлци, горди от символа на въстанието , което през пролетта на кървавата 1876 г. отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, тези, за които свободата днес е по-скъпа от живота, които възвестиха волята на цял един народ за независимост и отвориха широко очите на Европа", каза той в речта си.

"Оттук минаха стъпките на дякон Левски, който със словото си претвори своята вяра в българската свобода във всенародна кауза. Поели знамето от Левски, апостолите от 1876 г. разпалиха пламъка на революцията и превърнаха Ново село, Батошево, Кървеник и региона в най-големия център на въстанието в Северна България. Това е въстанието на осъзнатата саможертва в името на свободата. Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. На лудите глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оцеляла само 9 дни, тя се превърна в непреходното вдъхновение на нова България".

В своята Голгота Априлци без страх се изправи до Батак, заяви още Румен Радев пред БНТ и подчерта, че днес отдаваме почит към тези, които са намерили сили, идеал и виждане за бъдещето на България.

"Нека днес склоним глави пред подвига на апостолите от 1876 г., на знайните и незнайни мъже, жени и деца, положили живота си за българското възкресение, които ни показаха, че родолюбието не е грях, а изборът на достойните. Че българската свобода от нас зависи".

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на България, докато пазим чист спомена за него, категоричен бе президентът.

"Докато свеждаме глави пред историческата истина. Докато браним тази истина от домогванията на осквернители и я завещаваме неопетнена на идните поколения. Днес, когато мислим за настоящето и бъдещето на България, някак е трудно да си представим за самите себе си какво е да се лишиш от имота си, да се лишиш от живота си, своя и на своите близки, за бъдещето на България. Нека не предаваме това бъдеще, нека помним, нека имаме за пример този подвиг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Много тр*лове преди 11 месеца
Всеки си има мнение, но нападки срещу Президента поне под тази статия е безумие! Кое от нещата, които е казал, са грешни? Или вредни? Не като слепи привърженици на някоя партия (защото всичи партии са срещу него), а като Българи или просто като хора с мозък? Да не говорим, че положението, в което е България, го докараха ПАРТИИТЕ! ТЕ направиха бюджета такъв, ТЕ гласуват законите. Служебното Правителство на Радев просто изпълнява с вързани ръце, като всъщност оправя ТЕХНИТЕ бакии и то ефективно!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
TИ го предаде, но се притесняваш за другите..
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти го предаде бе селски тарикат! Натреси ни шарлатаните от ПП, Копринков краде ли краде, а ти делкаш с него.
42
1
 
3
 
! Отговори
мдааа преди 11 месеца
за българина да се лиши от един от безбройнните си имоти е голяма драма,мъъъъка
41
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Толкова са фалшиви, да не се яваяват на тъкива събития. Те са за нас , обикновените хора. Никой не им вярва.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Мемфис, к.58 Причината България да няма правителство вече 2 години не са 'руските предатели' и комунистите,такива от 4 години няма, а борбата между двете най-големи партии с разлика 4 депутати коя да вземе парите от Плана по възстановяване и устойчивост. Обществен факт е, че в държавния резерв почти нищо не остана, че тези шесткратни избори ни костват 600 млн.лв, а партиите се напълниха с прости, но предани на лидерите депутати,които отново зоват за избори. Депутатите да си събират електорати
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Спас,к.55 Та ти противоречиш на многото коментиращи, които твърдят, че ВСЕКИ българин знае,че надтоящето и бъдещето на България са с Евросъюза! Какви червеи, какви бръмбари бълнуваш?! Те са ти в главата! Това, че прогресивните сили в Народното събрание не могат да се разберат помежду си вече 2 години, си е техен проблем: да вземат двамата ерзац-харвардци да се върнат в Канада, а ББ да остави младите хора в ГЕРБ да поемат юздите, а той да си гледа магнолията и унуките! Ега ти борбата за власт
38
3
 
5
 
! Отговори
озабочен преди 11 месеца
Сега това как трябва да го разбираме?!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
амириканската пропаганда прписва всичките си действия и постъпки на русия - стар номер но народа се хваща - колко "неправителствени" американски оргавизации работят в българия?- американски уневерситет, американски колеж - имаше една гимназия с преподаване руски и те изгониха даже готвачите от там- колко тъ-п требе да си да се хванеш на лъжите на най великите последователи на гьобелс
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бъдещето го предадохме(продадохме) преди 30г и сега сърбаме попарата.
35
2
 
7
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Пеевски може само да фалира разни неща. Фалира КТБ и Лафка и сега ще фалира цялата държава България и вие ще останете без пенсии. Ха ха ха.
34
8
 
6
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Ботев и Левски не са умирали за да имаме руска марионетка като Радев начело на държавата. Русия умира и иска да завлече България със себе си в гроба.
33
8
 
8
 
! Отговори
Спас преди 11 месеца
Най-големия предател (Радев) казва "Не предавайте!" Но цялата държава е проядена от руски червеи, агенти като Радев. И те милеят за Русия, а не за България.
32
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До Анонимен 41 Така е . 15 000 лв. заплата не се заработва лесно.Трябва да се труди неуморно.
31
2
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 11 месеца
Лелеее , и кой го казва това ?
30
8
 
6
 
! Отговори
обективен преди 11 месеца
Президентът радев е одобрен от решетников и путин и едва ли може да претендира ,че е за националните идеали. Тъжното е,че дори и този руски агент е за предпочитане пред тиквата. Надеждата е само в младите, образованите на запад. Те ще ни донесат повече култура, иновации и грижа за човека. Досега в България има само азиатско-мутрински стил на управление. 6 месечното управление на ПП е бе кратко за да има видими резултати, но въпреки това бе лъч на надежда в Борбата с корупцията и евроинтеграцията
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти предаде българският народ,ти провали изборите със твоя минстър на мвр.Е..та вие мама.. един ден.
28
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев, вкарай Гешев в затвора!
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ СИ ГО СГРАБЧИЛ ТИ И НЕ ГО ПРЕДАВАШ
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
превод: предайте бъдещето на бг на русия