Демерджиев призна за дела на трупчета заради политическо влияние

Следователите са подчинени на прокурорите, как ще ги разследват?
Обновена: 18 май 2023 09:56 | 18 май 2023 09:56, Камелия Цветанова
65
Демерджиев призна за дела на трупчета заради политическо влияние
Снимка: БГНЕС

Две са причините дела с висок обществен интерес да стоят на трупчета.

"Най-честата е политическо влияние и втората причина е сериозно влияние на лица от криминалния контингент, които успяват да си издействат привилегировано отношение, а понякога двете групи се смесват", заяви МВР шефът Иван Демерджиев.

Той обясни, че технологията е една - следствието изземва делата от полицията, преминавали в специализираната прокуратура и съд, обединявали се.

"В момента, когато едно дело стане твърде опасно за някого, преминава в следствието и там вече нещата се променят и като динамика, и като въпроси", призна министърът.

Той призова за публичен регистър на актовете на прокурорите, за да се избегне забавянето и прекратяването на делата. Демерджиев съобщи, че към момента има десетки дела с висок обществен интерес, които са поставени на трупчета.

Осем са те в Главна дирекция "Национална полиция", в ГДБОП са 15, като преценката на МВР е, че по тях не се работи.

"В областните дирекции са 75 и то не от всички, защото информацията не ми е подадена", уточни министърът. според нас е чене се работи по тях

Според него, за да се избегнат тези проблеми, имало нужда от законодатели инициативни.

"Единият начин да се бори корупцията е публичността и актовете на прокуратурата трябва да се публични", посочи той.

Министърът поиска да има регистър на актовете на прокуратурата. „Не виждам пречка те да се публикуват да са обществото достъпни и това ще дисциплинира прокуратурата, особено по делата с висок обществен интерес“, смята той.

Демерджиев смята, че в момента няма ефективно разследване на прокурори.

"Голяма част от изявленията на Борислав Сарафов съдържаха твърдения за престъпления на магистрати. Към момента само следователи могат да разследват прокурори и сме наясно какво може да е очаква, след като и следователите са към прокуратурата, до каква степен на обективност може да се очаква, до каква степен те ще отидат до края на едно производство да разследва поставения над него прокурор в йерархията успешно", коментира министърът.

Той призова да се върне компетентността на ГДБОП да разследва магистрати, защото това би дало истински контрол и алтернатива да се следят процесите в съдебната власт, които са притеснителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 11 месеца
АЛоу Дерменджията я кажи сега кои са заподозрени за атентата срещу Гешев,нали не си забравил че каза че ги знаеш кои са или по Рашковски ще ги кажеш ама другия път Май и ти много взе да дрънкаш като оня професионалист по вдигане на бутилки и чаши.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За съжаление, главният участник в този хаос, народът, сам е абдикирал от ролята си, да промени нещата и да живее по-сигурно, и по-добре. Протестът е демократичен акт, от който народът се отказа, защото на последния, бе излъгани жестоко. Юмрукът на Радев, корпоративни, чужди сили, яхнаха предишния протест и съсипаха държавата. Време е този път, хората да не позволят някой да ги лъже. Да излязат масово, в цялата страна и за защитят демокрацията, евроатлантическия път на България. ПП,Радев,аут!
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демерджиев да обясни, защо не реагира при сигнала на Гешев, когато главна прокуратура изнесе публично, записи от ъндърграунда? Където се споменават партии, политици и цена за главата му. Защо бяха издадени нови лични документи на издирвания Цветан Василев, който се крие в Белград?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В МВР цари хаос с кадрите, по границата, пътищата, не се реагира адекватно, при сигнали за заплаха за живота на Гешев и на много други граждани. Млада жена бе убита, след многобройни, подадени от нея сигнали до МВР. Защити я частна организация, която няма прерогативите на МВР за санкции към лицето застрашено чужд живот.
31
4
 
7
 
! Отговори
Бях точен с ... преди 11 месеца
Този Пара'зит ще свършили някога някаква работа, или само ще обикаля студията да ръси някакви умозаключения! И какво стана с пробите от магистралите, дето обикаляхте из телевизиите! Когато прокуратурата ви казаха "дайте доказателства", от МВР отговориха, че още не са готови? Кога ще са готови? Преди следващите избори ли?
30
0
 
2
 
! Отговори
доказателството преди 11 месеца
Вижте се що за стока сте-цензурирате Славейков....
29
1
 
7
 
! Отговори
Без думи преди 11 месеца
Както каза Славейков-Не сме народ,а ***.хора,дето нищо не щат да вършат.Аз не зная,аз не мога-общ е глас.Помежду си-буйни и топорни,а пред други-тихи и покорни....Написано е през 1875г........преди 148г!!!!Нещо да се е променило?!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега ще размразят делата за барселона гейт и матахари
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквото и да си говорим,в основата на всичко е една тиква,която се е окопала в държавата почти 20 години....
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е, когато за главен прокурор министър-председатели и президенти се назначават милиционери!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дайте имена иначе само си говорите
24
1
 
12
 
! Отговори
А ха преди 11 месеца
Хубаво е да има публичност и прозрачност, НО БЕЗ ОСТАВКИ И БЕЗ РЕФОРМА - Е САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА!!! ПОНЕ КАТО НАЧАЛО - ДОКАТО ТРАЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ГЕШЕВ, ТОЙ ТРЯБВА ВРЕМЕННО ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН, ЗА ДА НЕ ВЛИЯЕ ДИРЕКТНО ПОНЕ! ВСС ТРЯБВА ДА РЕШИ ТОВА. ТАКА СЕ ПРАВИ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ.
23
0
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 11 месеца
Тия " услуги" НЕ са безплатни. Толкова ли не може ДАНС да провери сметките и имотите на съмнителните корумпирани ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, отговарящи за спрените дела на трупчета?!? Това би било и истинско доказателство за корупция! Или и ДАНС е в играта?! Не знам какво да мисля вече?!
22
2
 
13
 
! Отговори
ТОВА преди 11 месеца
Е ГРОЗНАТА ИСТИНА. НО ВСЪЩНОСТ ДЕМЕРДЖИЕВ ОБВИНИ. ОСНОВНО СЛЕДСТВИЕТО, КЪДЕТО НАЧАЛНИК Е САРАФОВ. НО ПЪК НЕГОВ НАЧАЛНИК Е ГЕШЕВ. АВНО БЕЗ ДА СЕ МАХНАТ ТИЯ ДВАМЦАТА И БЕЗ РЕФОРМА - НИЩО НЯМА ДА ПОМРЪДНЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА. МАЙ ГАБРИЕЛ ПРАВИЛНО ПОИСКА ОСТАВКИ??? А ???
21
2
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
Прав е и още трябва да има задължителна отчетност на прокуратурата за развитието по всяко едно дело, достъпна в интернет за граждани и журналисти огранчено съдържание. Трябва да има орган в държавата, който да може да наказва прокурори без напредък по делата и той не бива да е в прокуратурата, а най-добре да не е в съдебната система изобщо!
20
6
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
Всеки прокурор,който има затруднения при повдигане на обвинения,към по силни лица, или се почувства застрашен по някаква причина, може да звънне по всяко време на Деса Атанасова от ГЕРБ, за да си реши проблемите.
19
1
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Щом и демерджиев е безсилен да направи нещо а само обяснява , че дела не се разследват - смятайБащицата смаза буквално дьржава и народ
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И каква полза от този регистър. Ето дават то имена на корумпирани служители по Магнитски. И съдът ги оневинява, няма никакво престъпление, невинни. Ето, има публично. И какво? За КПКОНПИ където преписките също са на тръпчета и дори ги прекратяват по давност? И какво, всичко е прогнило, като хартия.
17
1
 
11
 
! Отговори
Само вижте преди 11 месеца
Вижте бюджета на нищоправещата съдебна система и Българското национално радио....ще ви падне шапката!!!Нали и двете са на държавна издръжка.Така ако продължи,няма измъкване от блатото.
16
11
 
5
 
! Отговори
Teнгри кан преди 11 месеца
Демиржи, кай кой ги поставя на трупчета? Твоят работодател, Румен Радев;))) Григор Здраков, онзи ден употреби точно този термин "на трупчета", хахахаха. Що? Щото Копринков и Узунов, горят;)))