Парламентарни сметки: 5 гласа не стигат на ГЕРБ-СДС за кабинет

Нужни са 121 гласа, подкрепа засега обещават 116 депутати
20 май 2023 21:42, Анисия Иванова
127

Президентът Румен Радев очаква ГЕРБ-СДС да дойдат в президентството в понеделник в 15 часа с изпълнен мандат. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел вече обяви, че ще върне на държавния глава папка с имена на министри в правителството.

В свое изявление от Ямбол Радев каза още, че управлението не е въпрос на лотария, а е важно с какви принципи и политики ще бъде представено правителството на Габриел пред депутатите.

Втората политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" отказва да подкрепи първия мандат. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че остават твърдо зад предложения от тях кабинет за втория мандат. Той отбеляза още, че всички депутати ще бъдат в залата при гласуването на кабинета, за да "не изберем правителство на България през задния вход". Според Василев нови парламентарни избори са малко вероятни, защото разумът ще надделее и тяхното предложение за правителство ще получи подкрепа.

"Имаме ясно решение да предложим правителство на малцинството, а разговорите за втория мандат е нормално да започнат, след като се изчерпи първият. Всички командировки са отменени и всички депутати са помолени да бъдат в зала", припомни депутатът.

БСП проведе пленум днес, за да обсъдят актуалната политическа обстановка в страната. Те потвърдиха своята позиция, че също няма да подкрепят кабинета на Габриел.

Корнелия Нинова обяви още, че членове на партията няма да участват в ново служебно правителство, ако такова бъде сформирано това лято. Причината са разминаванията в политиките на БСП и действащия служебен кабинет.

"Има такъв народ" и ДПС са единствените партии, които са заявили подкрепа за предложението на ГЕРБ-СДС. Така общият брой гласове става 116, а за сформирането на кабинет са нужни 121 гласа, ако всички депутати са в залата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Деди преди 10 месеца
Какво тук значат някакви си 5 гласа? 5-6 хрантутника не влизат за гласуваннето и ето ти, сметката излиза. Кой "народен" хрантутник няма да се "жертва" в името да има макар и за малко "правителство"? Това значи и тях да ги "има", да лапат депутаттски заплати от народната пара!
95
1
 
1
 
! Отговори
Бабо Маро, преди 10 месеца
Искаш да се оправдаеш, че не си гласувала ли? Колкото и да са гласували, гласували са и са заявили ясно, че искат политиците да се обединят и да ни извадят от кризата в която ни хвърлиха! По-точно кабинетът на Петков и служебните правителства на Радев!!!
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КРАТКИЯТ МАРШ НА МЛАДАТА НАДЕЖДА НА БУДА И ГЕРБ - МЕРИ ГАРГАМЕЛ СВЪРШВА УТРЕ В 15:00 ЧАСА. СБОГОМ!!!...
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Следващия път тези гласове идват от срива на БСП и ППДБ+, като не искат по цивилизования начин ще си го получат с бой.
92
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
не е важно 5 гласа а при 40 процента изб активност кои е победил да се бори дауправлява какво доверие има сред хората колко време се изгуби от изборите каквосе мотаете какво чакате годо ли работете денонощно без почивни дни съкратетепроцедурите и да вървим към след избори няма друго спасение
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До анонимен,к.115 Този съвет за сваляне на гл.прокурор може да й даде само бившият пожарникар Б.Борисов.По-младите хора от ръководството на ГЕРБ тичат да търсят сподвижници от други партии, за да съберат мнозинство, Д.Добрев се изпокара с опонентите си от ПП, а ББ посъветвал г-жа Габриел да каже,че първата й цел ще бъде да свали Гешев. Сетне, ББ като видя каква каша забърка, се оправда, че не той е виновен, а М.Г. Само че Гешев веднага схвана кой е авторът. Бойко, shut off!
90
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Объркали сте заглавието. Стига 9 да не влязат в зала при гласуването. Тогава 116 стигат.
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
споко американското посланик е наредил - правителство ще има - осъзнайте най после че ви третират като бели индианци и ще ви пробутат ако решат целия зоопарк да ви управлява- ако не се събудите така си отивате на гилотината - щастливи
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Габриел=Цачева. ББ-то ги вади едни гро зили, че да не смееш да погледнеш екрана на TV-то. Тази жена не живее от известно време в България и не познава обстановката тук. И как едно момиче от едно за бутано селище в България е стигнало до Брюксел не ми е ясно. Не ми вдъхва доверие, както не ми вдъхват доверие и Кирил и Асен. Като добавим и тези от ДПС-то, си казвам тежко ни.
87
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Жалката ни държавица,се остави в ръцете на две кокумявки,които отблъскват хората като от нещо гадно и отвратително.Нямате 121 гласа за подкрепа,дори и с гадните предатели от итн,значи,че сте обречени и следва да седнете на миризливите си *** и да кажете,баста!
86
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
То, и един глас да не достигне, пак няма да има кабинет! Не че се радвам, но от къде Баце я извади тази натурализирана брюкселка?! Какво знае за живота в родината си, след като не е живяла последните 20 години тук? Защо си отвори устата и веднага избълва приоритета си да, смени главния прокурор? Защо бедността и инфлацията не и е приоритет?
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Маркуча е заедно с ВИНЕТУ а искаше да го изчегърта.
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нарочно или случайно в анализа не се споменава за Възраждане. Да допълня, те обявиха, че няма да подкрепят евроатлантическо правителство.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако утре Гешев каже истината,ще видим дали са останали *** за да изберат отново Т. ИК.ВАТА
82
0
 
7
 
! Отговори
Божил Божилов преди 10 месеца
Тази дървокрация ни доведе до идиотизъм. Доброволно отиваме на избори гласуваме за хора,които не познаваме и партии,които са ОПГ,след което заставаме пред телевизора и чакаме благи вести и чудеса.Не става ОПГ играят някакви игрички помежду си и забравят за нас
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 104...Компромата с който държат обикновенно ,,мръсните" ченгета в тази държава са наркотици.Ско на Слави са му прошепнали мимоходом, че ако не прави онова що желае неговия авер Богата.Ще последват едни неприятни арести и разследвания.И всичко ще е катастрофа за чалгата.Ченгетста знаят как да управляват една държава.Без истинско правосъдие.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радвам се че голяма част от т.н. народ му се отварят очите.Имах един приятел.Той мъдро ме съветваше .На човек не му отваряй очите а г..а.И прав е бил.Сега на мнозина които им отвориха г..а им се отварят вече и очите.
79
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Ето заглавието на швейцарският вестник за политикаБългария: "Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията"И тия хора ще правят кабинет нямам думи
78
0
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 10 месеца
Сметките са прости - със сметки не се управлява държава ! Много им се иска на народните изедници да се гушнат с едни европейски милиарди , ноооооо, идват следващите избори , на които ще си останат само с полюциите!
77
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 10 месеца
Може бацо да има сериозен компромат с който дьржи - бореца срещу статутковотоСлавчо ментето - ще подкрепи каде ще ходи ако не иска да му цьфнат бакиите - чакаме гешев с сензационните разкрития да ни осветли кой всьщност е слави