Парламентарни сметки: 5 гласа не стигат на ГЕРБ-СДС за кабинет

Нужни са 121 гласа, подкрепа засега обещават 116 депутати
20 май 2023 21:42, Анисия Иванова
127

Президентът Румен Радев очаква ГЕРБ-СДС да дойдат в президентството в понеделник в 15 часа с изпълнен мандат. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел вече обяви, че ще върне на държавния глава папка с имена на министри в правителството.

В свое изявление от Ямбол Радев каза още, че управлението не е въпрос на лотария, а е важно с какви принципи и политики ще бъде представено правителството на Габриел пред депутатите.

Втората политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" отказва да подкрепи първия мандат. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че остават твърдо зад предложения от тях кабинет за втория мандат. Той отбеляза още, че всички депутати ще бъдат в залата при гласуването на кабинета, за да "не изберем правителство на България през задния вход". Според Василев нови парламентарни избори са малко вероятни, защото разумът ще надделее и тяхното предложение за правителство ще получи подкрепа.

"Имаме ясно решение да предложим правителство на малцинството, а разговорите за втория мандат е нормално да започнат, след като се изчерпи първият. Всички командировки са отменени и всички депутати са помолени да бъдат в зала", припомни депутатът.

БСП проведе пленум днес, за да обсъдят актуалната политическа обстановка в страната. Те потвърдиха своята позиция, че също няма да подкрепят кабинета на Габриел.

Корнелия Нинова обяви още, че членове на партията няма да участват в ново служебно правителство, ако такова бъде сформирано това лято. Причината са разминаванията в политиките на БСП и действащия служебен кабинет.

"Има такъв народ" и ДПС са единствените партии, които са заявили подкрепа за предложението на ГЕРБ-СДС. Така общият брой гласове става 116, а за сформирането на кабинет са нужни 121 гласа, ако всички депутати са в залата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 11 месеца
Татяна Дончева започна купуването с 500К, но Руди Гела не кандиса на Дончева. Месеци по-късно се продаде за двойно повече в биткойни и гарантиране на място е листите. На Промяната Почина не им достигаха 12 депутата, но намериха доколкото си спомням само 5 или 6. След това Руди Гела започна да заплашва съпартийци да се отцепят. Цената на 1 депутат е ясна само на Прокуратурата. Чакаме да падат имунитети.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 25...Слави казваше , че не трябва да има правителство на тази цена.Но за тази на ГРАБ и ДПС може.Зависи от цената....
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много е хубаво. ГЕРБ с ДПС със Слави и отзад Възраждане и БСП ще им пазят гърбовете. Бетон.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Слави съсипа работещо правителство като се дръпна от него и каза че НЕ трябва да има правителство на всяка цена, а сега 1 год по-късно се гушна с дпс и герб и обяснява как трябва да има правителство на всяка цена! Не схващам!!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 19 ...ето смислени коментари , като този на ,,20"...Румъния е далеч пред нас.Алабания и Македония ни задминаха Сърбия е в пъти по добре , след жестоки бомбандировки и гражданска война.А у нас 12 години крадене на еврофондове и общински през поръчки сме най бедни и изоставащи Една Магистрала не завършихме.А в Унгария има 10
11
2
 
6
 
! Отговори
Нещастници преди 11 месеца
Не 5 гласа, а милиони не достигат. 30% гласували, как въобще ще правят правителство в това НС?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В един отбор ако само губи се сменя треньора.Бойко Методиев сам трябва да си подаде оставката .И да не пречи на играчите с безмислени те си упражнения Щото само губим.Румъния и Албания и Македония ни изпревариха.А Сърбия след 10 годишна гражданска война и бомбандировки е по стабилна по стандарт от нас.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кирчо и Кокорчи купуваха депутати от ИТН. Някой помни ли цената на един депутат?
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 15...Освен да псуваш , нещо по грамотно може ли написа
7
3
 
8
 
! Отговори
бойко преди 11 месеца
само не рабзрах Кой е Габриел?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спокойно, ще има няколко болни, въздържали се и закъснели поради тривиални причини. Честит кабинет!
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никаква колаборация с Мафията ГЕРБ-ДПС и Патерицата им Чалгаря.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На снимката виждам Мария Габриел и някакво влечуго до нея.Има и коса.И очила носи.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това влечуго до Мария Габриел кое е.Прилича на гущер , ама не е Змия да е , не е.Освен да е змия с перука и очила
2
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Тиквун толкова ли е закъсал,че не може да се оръси с пет милиона?..До Анонимен долу:..-Не се обзалагай!..Има и други МАЙМУНДЖУЛЪЦИ,освен покупко-продажбата,които Боко Харем владее отлично..Та да видим..
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи отиваме на 6-ти предсрочни ненужни избори. Защото от ПП са още в детската градина.