Никола Стоянов: След 10 юни на практика държавата няма да може да се разплаща

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван
21 май 2023 12:30, Красимир Ангелов
92
Никола Стоянов: След 10 юни на практика държавата няма да може да се разплаща
Снимка: БГНЕС

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник държавата няма да може да се разплаща, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му в такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс.

Още по темата
"Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати”, посочи Стоянов и добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав, отчете министърът на икономиката.

Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи, подчерта  министърът.

Икономическият министър отново посочи, че България не изнася оръжие за Украйна. Изнасяме към държави-партньори, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гълъбът вестоносец на Крадев ни съобщава че след 5 служебни правителства положението е много зле и огелпено от всякъде!
74
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
Глейте , как ше изпопадат от държавната хранилка , партийните плъхове...ха,хахаааа...
73
1
 
2
 
! Отговори
Няма бе,Асенчо преди 11 месеца
отрича това.Е,вярно,че прави сметка,(ако по някаква ирония на съдбата отново се докопа до управлението на държавните финанси) да взема 15-20 млрд.заем, ама да не би той да го връща?Ще ги прахоса за няколко дена,преди да го изритаме пак,ама ще ги плаща народът до трето(може и по-дълго)коляно.И как ПП/ДБ не ги е срам дори само да споменават името като финансов министър в хипотетичния си кабинет?Всички казват,че държавните финанси са в колапс,а Асенччо-че по-добре не сме били.
72
0
 
4
 
! Отговори
Яснооо.... преди 11 месеца
Пак ше атакуват спестяванията на народа в БАНКИТЕ!!!!!"КРУША"--крий НАРОДЕ....хаха
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСЕКИ ЩЕ ЖИВЕЕ--С ПАРИТЕ КОИТО Е ЗАРАБОТИЛ, А НЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА КАСИЧКА НА НАРОДА!
70
1
 
3
 
! Отговори
ЧУДЕСНО преди 11 месеца
.....НЕМА ПРАВИТЕЛСТВО---НЕМА И БЮДЖЕТ!"СОЦ--ДЪРЖАВАТА" НА БКП ШЕ ЗАГИНЕ !!!!
69
2
 
4
 
! Отговори
Спеца преди 11 месеца
Явно тоя е министър с нулев капацитет и трябва да се изхвърли от управлението на държавата!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е все тая защото живееш в тази държава и с много отношения животът ти зависи от всичко което се случва с нея :)
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз си имам парички, не работя на държавната хранилка така че все тая.
66
3
 
4
 
! Отговори
Раковски преди 11 месеца
До "До 61": Ценностите на Запада са: демокрация, свободна инициатива и човешки права. На БРИКС те са тоталитаризъм, ограничена свободна инициатива и липса на човешки права. Представете си светът да се доминира от Русия, Китай и Арабите - ще настъпи диктатура, мизерия и потъпкване на човешките права. Не, благодаря! Докато Западът доминира ще има надежда за по-добър живот и за нас!
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демек лежачите на държавната софра нема да имат заплати. А те са много. Военни полицаи администрация съдии прокурори които за пет пари работа не вършат.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как пък, недоразумението Панов ПП,ДБ, реши, че Борисов ще влезе в затвора заради "Барсеронагейт"?! Личи си, че Киро просто, който го арестува незаконно Борисов и си правеше селфи пред затвора, с многозначителни намеци към него, доказвайки своята духовна и политическа нищета, му е шеф. Дали пък, там няма да се озоват Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Лорер...
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП,ДБ са провалени партии и министри, сред които няма знаещи и можещи кадри, с достатъчен опит да управляват държава. Доказано. Отново атакуват властта?! Защо ГЕРБ изпълнява всяко безобразно искане на зависимите от престъпния капитал ПП,ДБ? Като това, да поискат оставката на Гешев, или безумия "избор" на председател, на правната комисия, с недоразумението Стою Стоев. ПП,ДБ никога няма да ги подкрепят, напротив, ще работят само срещу ГЕРБ, не за гражданите и държавата.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори и при тези лоши за страната прогнози, служещите на престъпния едър капитал от ПП,ДБ продължават да съботират шанса за редовно правителство, което да не е зависимо от черепа, Маджо, Бобокови, Прокопиев, Цв. Василев, Нексо и ъндърграунда. Някой си Панев, от ПП,ДБ дори определи всички, които като експерти биха влезли в правителство само и единствено възможно, според него, във втория мандат, като неподходящи априори, ако са свързани с ГЕРБ?! Дори без да знае кои са те...Що за аматьорщина!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коленце, ще е добре да се разплаща, че поне стълбове още има много. А колан всеки втори носи. Ще висите като прясно пране до един.
60
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Айде сега нищоправещата държавна администрация, увеличена с калинки неимоверно много да ходи да работи и плаща данъци на държавата, а не както беше досега да ги хрантутят с теглене на заеми, които връщаме всички.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Депутати нез заплати! Искам да го видя! Не му вярвам!
58
8
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 11 месеца
БЪДЕЩЕТО е в членството ни в БРИКС В момента повече от половината от населението на планетата е там, с 60% на полезните изкопаеми и суровини.Това са Китай, Индия, Русия, Бразилия, Южна Африка, Венецуела,Саудитска Арабия и други. Очаква се до 6 месеца да създадат и собствена валута. Като още 12 страни са подали молби за членство.Докато България в съюз с прогнилия и изчезващия "благоденствуващ"Запад, ще върви бавно и сигурно към . . .ДЪНОТО !
57
0
 
2
 
! Отговори
Новият главен преди 11 месеца
Ще отида в къщата на Борисов и ще се върна с половин милион в брой. После и по други къщи на депутати, съдии, посланици и подобна ***, на която плащаме заплатите от години. С сина на Сарафов ще го сложим в боклукчийска кофа и ще вземем всичките му имоти
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Май ни подготвят за влизане в еврото по рано ,и тогава да видим кой че се разплаща ,в петък поискаха оставката на управителя на .БНБ ,но нищо не се казва конкретно