Атанас Славов: Мария Габриел може да върне и празна папка

Най-добър вариант е правителство на малцинството с "конституционни" гласове
22 май 2023 10:21, Стела Стоянова
41
Атанас Славов: Мария Габриел може да върне и празна папка
Снимка БГНЕС

"Експертното правителство е най-безболезнената формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места". Това заяви пред БНР Атанас Славов от ПП-ДБ.

"Това трябва да е правителство, на което да може да се потърси политическа отговорност, ако реформите, свързани с Шенген, еврозона, съдебна реформа катастрофират. Ако премиерът е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един момент можем да поискаме оставката на този премиер и ще я получим", заяви той.

Нормално и разумно е с основните политически сили да се водят разговори за подкрепа, каза Славов относно втория мандат. Според него най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с "конституционни гласове":

"Ако има политически сили, които са готови да гласуват важните за България закони и приоритети, трябва да се води разговор с тях и да се търси подкрепа. В крайна сметка всички сме в този парламент, за да взимаме важни за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни дрехи или не", коментира той.

Славов потвърди, че снощи е имало заседание на Националния съвет на "Да, България":

"Отново препотвърдихме мандата, който бяхме дали на акад. Денков за правителство с втория мандат, за търсене на широко конституционно мнозинство, за да се извършат необходимите конституционни реформи в рамките на половин години. Акцентът отново беше върху експертния формат".

През уикенда е имало и политически срещи на лидерско ниво, добави той.

"Трябва да намерим тази формула за управление, която в един относително кратък период от време - около 1 година, ще ни даде възможност да направим важните за България ключовите реформи".

По думите му правителство, предложено от Мария Габриел, по-скоро няма да получи подкрепа в НС. Тя може да връчи на президента и празна папка, изказа мнение депутатът от ПП-ДБ. Според него обаче капацитетът на Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната:

Още по темата

"Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел - това би помогнало на процеса".

Ротационен министър-председател не е обикновена идея, но е възможност за решаване на сложна политическа криза, смята още Атанас Славов. Според него това е разумно и допустимо в името на важните решения.
 
"След като имахме 5 парламентарни избори и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза, криза на парламентаризма".

Избирателите на ПП и ДБ не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, припомни Славов.

Той очаква скоро да започне разговор за конституционния формат на реформата на съдебната власт:

"Проектът е готов. Нашата цел не е просто да развеем един проект, нашата цел е да консолидираме предварително подкрепа". По думите му проектът предвижда пълно разделяне на ВСС.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Ха,ха,ха никакви съмнения всичко върви по схемите на спонсорите ви ,а вие като верни слуги ги изпълнявате Поздрави от Божков,Бобокови,Цв.Василев,Сашо Дончев,Маджо
14
4
 
5
 
! Отговори
Бойко Рашков преди 1 година
Заповедта за арест на лицето Б.Б. е готова. Чака само дата и подпис.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плашиш куче с кренвирш ли???
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да премахнат модела на гл.прокурор трябва хубаво да се изяснят доста факти около делата им в последния кабинет на коалиция NEXO -Кирил Петков и Христо Иванов и компания. Например врътките с МЕТ за внос на газ, например Български пощи, например финансирането по линия на НЕКСО, например 9-те милиарда, които офукаха за няколко седмици края на 2021 година, например завода за електромобили, например стотиците милиони евро за украинските бежанци, например ББР и още и още. Това са все важни въпроси, на които българското общество очаква отговори.
11
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кажете кой натисна копчето, първо на Корни, после на Славуц??? Яко ги държат явно с компромати.
10
5
 
7
 
! Отговори
Честито на Гробарите преди 1 година
Книжния плъх Денков премиер. Кокор - финанси. Кире на икономиката за да върви търговията с оръжие. Тафров военен. Рашков МВР! Ха ха ХА!!
9
3
 
6
 
! Отговори
Явно преди 1 година
Правителството ще е с втория мандат, с вице Мария Габриел , с подкрепата на ДПС и ГЕРБ. Тук обаче НЕ е отчетен козът Гешев. Ако не го ликвидират, де.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушатото нiщожество и хората които седят зад него(червената олигархия)отново натиснаха-END на идеята за редовно правителство!
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП съсипахте държавата, ограбихте народа и пак искате да "управлявате"! Вие от ПП сте ненормални!
6
8
 
5
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
ГРОБ ще подкрепи Шарлатаните! Безусловно! До края на тази седмица ще има правителство. Освен ако Гешев не арестува Боко!
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свалиха ги с вот на недоверие и отново ПП-ДБ искат да "управляват" пардон да крадат
4
7
 
7
 
! Отговори
Майора преди 1 година
"Благодаря" на некадърното и тотално провалило се управление , довело до сегашното положение на страната! Цинизъм е да искаш отново да управляваш след като си довел страната до фслит!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е празна папка и всички да гласуват "ЗА". Т.е. да няма министри, да няма нищо - това е повече от "най-малкото зло", това е единственото добро, което тия пиявици, наречени политици, мога да направят.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто шепата подивели либерали свалиха Бойко, в държавата не се случва нищо. Дойдоха едни шарлатани, които надуха пенсиите със заеми, инфлацията изхвърча и накрая се скараха за пари и защото бюджета е опоскан. Аз на очите си ли да вярвам, или на променкаджииските опорки. Като искаш пълно мнозинство, докажи се, построи нещо, подобри живота на хората. Не, е само с плюнки по Бойко беше дотук. На всички следващи избори, процентите на ПП-ДБ ще им се топят. С ГЕРБ могат само да се позакрепят. Иначе са аут.
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП-ДБ забатачиха държавата с дългове и 2 години избори.Мерси от такава промяна...