Меджидиев: Детската болница - нова и без компромиси

Подписана е заповед за одобряване на ПУП
22 май 2023 12:24, Нели Христова
4
Меджидиев: Детската болница - нова и без компромиси
Снимка: БГНЕС

"Има одобрен подробен устройствен план за детската болница. Държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас. Започва и строежът на детския комплекс в болница "Свети Георги" в Пловдив." Това заяви Асен Меджидиев по време на брифинг пред медии заедно с арх. Иван Шишков.

“Подписахме споразумение за европейската инвестиционна банка и оттам ще имаме съдействието за изготвяне на анализа за детската болница. Отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на детската болницата”, добави Меджидиев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди, че днес е подписал заповедта за одобряване на подробен устройствен план за детската болницата. "За да започне едно строителство трябва да има подробен устройствен план. Теренът, който МЗ е избрало, е “в много добра територия чисто климатично, има изпълненото озеленяване, частта от възможността за строителство е много голяма и няма да има никакъв проблем при изграждането на болницата", допълни министърът.

Ще изградим чисто нова болница - сграда, в която няма да се правят компромиси, направена с всички съвременни методи, с които трябва да се изгради детска болница. В момента министерство на здравеопазването има ангажимент да събори стари постройки, и оттам остава ангажимента да се направи точно задание и след това проектирането и започването на строеж на детската болница”, отбеляза Шишков.

“Имаме ограничение - до 20 метра трябва да е височината на болницата”, допълни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството. Той отбеляза, че в момента Министерство на здравеопазването осигурява финансиране, защото без него изграждането на болница би било невъзможно.

Към момента здравното министерство е във фаза на финализиране на преговорите с ЕК. "По тази причина не може да се коментират конкретни цифри, защото има подписано споразумение за конфиденциалност, но ще бъдат обявени съвсем скоро. Държавата ще спести голям финансови ресурс от средствата, които трябваше да бъдат осигурени”, уточни Меджидиев.

“От Европейската инвестиционна банка помогнаха за изработването на анализа на бургаската болница. В максимално кратки срокове ще бъде направено заданието за Националната педиатрична болница. Надявам се, че до края на тази година ще имаме задание и ще се пусне и поръчката за проектиране”, каза Меджидиев.

Изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД проф. Елена Пенева подчерта, че е заложен максимален срок от 6 месеца за изготвяне на анализа от страна на европейската инвестиционна банка. “Предвидили сме необходимите данни, взети са предвид всички препоръки от НПО-та, парламентарни групи, подписано е и споразумение. Очаквахме да ни посочат екипа, които ще изготвя този анализ, за да може структурите на Министерство на здравеопазването да заработят с тях”, каза тя.

Директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков обясни, че в болницата се предвижда да има структури, който към момента липсват: профилирано спешно отделение, клиника за палиативно лечение за деца, научно-изследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медиците и трансплантационен център за деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Защо детската болница трябва да е в софия а не в центъра на страната - Ст Загора Велико Търново или друг град. Децата от Варна и Бургас не са ли деца или те да ходят в Истанбул за по близко.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Урсула Спокойно! Ето написали са си го: "В момента МЗ има ангажимент да събори стари постройки, и оттам остава ангажимента да се направи точно задание и след това проектирането и започването на строеж на детската болница. Едно е сигурно - каквото старо има, ще се събори. После ... може да се сетят, че това всъщност не им трябва. Това не пречи да се дадат пари за проектиране преди това. А теренът, разчистен за сметка на МЗ ... ще се ... /най-вероятно продаде/.
1
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Висока била 20 метра туй са 7 етажа .... Нали щяха да правят 2 етажа то сега има готова на 7 етажа :)))