Как ще работи кабинет с ротационен премиер?

В рамките на един парламент може да има N на брой правителства, посочи д-р Орлин Колев
23 май 2023 19:29, Красимир Ангелов
103

България ще има редовно правителство - за това се разбраха в понеделник ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Формата му обаче ще бъде безпрецедентна в новата ни история - ще управляват ротационно - първият премиер ще предава щафетата на втория.

"Установеният модел на българската Конституция е в полза на правителството. В рамките на един парламент могат да са не едно, не две, не три, а N на брой правителства, докато не се изчерпат трите проучвателни мандата. До момента, в който се наложи на президента да назначи служебно правителство, може да се избират N на брой правителства. Веднъж избрано правителство, при посочените в Конституцията предпоставки за предсрочното прекратяване на пълномощията му, тогава започва конституционната рулетка наново", каза експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той припомни, че първо избираме министър-председателя, а след това и министрите.

"Когато говорим за ротация и за предсрочно прекратяване на пълномощията на МС, би следвало най-удачният вариант е министър-председателят, който заема поста, да подаде оставка, за да има възможност за образуване на ново правителство. След като той подаде оставка, това означава, че се прекратяват пълномощията на цялото правителство, включително и на министрите. Въпрос на вътрешна договорка е дали ще се запазят същите министри", допълни д-р Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че наново се гласува цялото правителство.

"Клоним към джентълменското споразумение, защото не пречи да бъде установено в едно коалиционно споразумение, което е с характер на договор между двете страни. При коалиционните споразумения нямаме такава законодателна уредба, която да предвижда негативните последици от неизпълнението на тези договорености. Единствената отговорност, която следва да поеме този, който не е изпълнил коалиционното споразумение, е политическа такава", поясни експертът по конституционно право.

Попитан дали има как политик да бъде и министър-председател, и министър на някое от министерствата, д-р Колев отговори: "Това ще бъде поредната екзотика в нашия конституционен модел, досега не сме имали такъв прецедент. Функциите ще се преплитат, но ако това ще е лекарството за излизане от политическата криза, бихме могли да го преглътнем. Не трябва да имаме конституционни промени, а политически диалог и разбирателство."

От думите на д-р Колев стана ясно, че снемането на имунитет на народен представител се извършва по два начина.

"Като предхождащо е искането на главния прокурор. Не можем да снемем депутатски имунитет, ако той не е поискан от главния прокурор. След това народният представител може сам да се откаже от имунитета си, той не подлежи на гласуване от НС, а ако не се откаже - той подлежи на гласува", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
До Анонимен ... Само не разбрах защо президента избледня .... Ами защото това е сбъднатият му кошмар. Мощна Евро-НАТО коалиция с конституционно мнозинство в парламента. ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС 169 гласа. Ще му пуснат импийчмънта. За това гледаше като бай Тошо :)))))))))))))))))))))))) Мрънкаше и хапеше устните :)))))))))))))))))))
36
1
 
4
 
! Отговори
Добрата новина преди 11 месеца
Добрата новина е, че Левски, ЦСКА и Лудогорец са се разбрали да са шампиони ротационно за по 4 месеца и повече няма да играят футбол.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо против ЕС нямам. Но ЕС е сбор от държави и не е нужно да нямаш мнение там, а да се съобразяваш с всичко. Колкото повече изразяваш собствено мнение, толкоз повече ще те уважават и зачитат мнението ти. Когато не го правиш и за Германия и за Франция е ясно, демек "Ааа, тия ли, там пеосто ще се разпоредим, ще слушкат". Същото важи и за САЩ и Русия.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По скоро да се внимава Борисов да не се отметне докато президента не връчи мандата. Зеления чорап нещо се ослушва. Няма да се учудя ако удължи връчването до другата седмица, нядявайки се да засилят натиска срещу Борисов да не подкрепи мандата и той да продължи да си управлява..
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ще работи правителството на Козяк 16?
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези не разбраха ли, че народа не ги иска и са нелигитимни ? И още пет пъти да отидем на избори резултата ще е същия всъщност само Възраждане има покачване на гласовете. Няма как 11 години да си крал и да искаш да управляваш, няма как от както е създадена партия ДПС да работи само за феодалите а да се сещаш за електората само на избори. БСП с този лидер няма шанс, националните предатели от ПП и ДБ след като приключи конфликта в Украйна и са аут. Това е положението в България.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само не разбрах защо президента избледня след когато Габриел връщайки мандата каза че ще подкрепи втория мандат.
30
2
 
2
 
! Отговори
О. лигофрени ДС преди 11 месеца
Това е едноличен режим на Диктатора Борисов за N- ти път и този т_ъпак Петков е поредната жертва на МВР и ДАНС !
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В нашата конституция няма опция за ротация. Тези погазват всякакви закони и правни норми, даже и декларации за имотно състояние и произход на средства спряха да подават. В момента ако министър председателя подаде оставка се разпуска целият кабинет и се предлага нов състав, които трябва да се гласува от парламента
28
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хах, абе верно тоя д-р Орлин Колев има много трапезна, събеседническа физиономия :))))))))))))))))))) Ще е много силен на маса :))))))))))))))))))))))))
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И друго. Как ще се разберат за местните избори. Ще се изпокарат.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия ще минат като валяци през конституцията.
25
2
 
1
 
! Отговори
бойкоумре преди 11 месеца
И на човек ми прилича,ама знам ли....
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Досега пепе и герп много се боксираха. А сега ще са заедно не знам как ще издържат и 1 седмица. Единствения вариант е ако разграбят държавата за да не се карат и се помирят като всеки вземе какво има.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що е то? Ротация? И този субект невнятен?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Делян Добрев прави партия. Защо?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кабинет с ротационен премиер няма да работи, а само ще фигурира. Дори цирк не може да работи с ротационен директор. А тези ще са повече от цирк, те ще са съсипници.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя от снимката баш не вярвам да знае как ще работи такъв кабинет. Виж нещо за грозде, за трактори ще го послушам за съвет
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
12 Има значение, ГЕРБ, или ПП,ДБ.При ГЕРБ нямаше стагнация, нямаше висока инфлация, почти влязохме в еврозоната. Сега, от 2 години всичко това спря.
18
7
 
1
 
! Отговори
Бонго от Конго преди 11 месеца
Кажете ми,че тия слухове за ротацията са някаква неистина.Това е лъжа нали.Сигурно някой от нашите политически опоненти ги пуска тия партенки