Иван Костов: Политиците се поддават на излишни емоции

Той е категоричен, че правителство трябва да има
28 май 2023 21:03, Нели Христова
40
Иван Костов: Политиците се поддават на излишни емоции
Снимка: БГНЕС

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел".

Това заяви пред БНР бившият министър-председател Иван Костов. Изказа мнение, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка, като допусна да остане евентуално договореността за ротационно председателство.

Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов:

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за който и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен. Удивлявам се как такива неща могат така леко да се говори, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора".

Костов беше категоричен, че депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата.

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили":

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок".

Като груба политическа грешка той определи това, че ключовото решение дали да се прави правителство с ГЕРБ се взема отделно от всяка от партиите в коалицията ПП-ДБ:

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. ... Заедно трябва да преценяват и да решават".

Костов подчерта, че "още когато президентът Румен Радев се възползва от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби от този момент нямат връзка с българската многопартийна политическа система"

"Те нямат тази връзка, те са опасни тези служби. А те (ПП - б.р.) са се сетили сега и ще правят революция. Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство - ние сме демократична страна".


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Иване кажи си преди 3 месеца
"- Аз съм най-хубав, аз съм най-снажен, аз съм и бел, а че и румен."
30
0
 
6
 
! Отговори
ДоТукаСайдука преди 3 месеца
Драгалевският Ай дук изкорми жива държавата ни и я окраде, и никаквми излишни емоции !
29
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Прав е Костов. Аз вчера се замислих, а защо ДБ не участва в заседанието. Взема се решение, все едно ДБ не съществува. Хубаво, бързате за решение, но каква е позицията на ДБ, някой от заговорниците разбра ли? Христо това бил казал, Христо онова. А само Христо ли е ДБ?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като теглиш чертата на приватизацията, виждаш че костумирания амбициозен Костов е един некадърник без трезва преценка.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми още 1997ма матрялът скама да го командват отвън.
26
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Щом този не е в софииският нямам надежди за бг
25
1
 
2
 
! Отговори
кап Симеонов-Саймъна преди 3 месеца
На времето имах такива бойци - мамини детенца, това е стойка пикаеща крава.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кирил Петков е сексист, който обижда жените в политиката, като Мария Габриел, Урсела фон дер Лайн, дори Лена Бориславова. Той е некомпетентен и емоционално нестабилен.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е там е трагедията, че не сме демократична страна! На теория би трябвало, но реалността е съвсем различна. Не сме узрели като нация. Не оценяваме демокрацията.
22
1
 
1
 
! Отговори
Mалорусь преди 3 месеца
До Щирлиц.. той не е труп, той е дете на ФРАНКЕНЩАЙН казва леля му в едно интервю при Геворг Геворгян
21
16
 
11
 
! Отговори
Лостов преди 3 месеца
Костов винаги е бил политик от класа. Сегашните с анцузите и дънките и маратонките са с празни кратуни и го мразят в червата. То винаги е било така . Хората без акъл мразят с нечовешка злоба хората с акъл
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато Костов играеше некадърно на МонОпОли с българските предприятия, работещите се поддаваха на излишни емоции.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето ги пак Палпатин, щом и него изкараха, смятай тоя път как се нассраха
18
15
 
7
 
! Отговори
Besnejte преди 3 месеца
Костов както винаги е прав.
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костов отдавна трябваше да е в затвора , заради приватизацията.
16
2
 
6
 
! Отговори
Чета преди 3 месеца
Политиците се продават ....и си викам разгеле, обявиха им цената!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Притесняват ме изявления за ТЕХНОЛОГИЧЕН СКОК на Урсула и Костов. Според мен САЩ са успели да ги излъжат, о полит-трегерите са ниско образовани хора и не разбират от наука.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"просто Киро"...колко точно за съжаление!
13
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова кради, млъкни малко ве човек :)))
12
5
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Много политически тр.уп.ов.е изпълзяха отново на светло.Помним ви,другари рушители на България...