Ганев: ГЕРБ е в по-добра ситуация от ПП

Двете групи имат плюс от кабинет
30 май 2023 08:15, Росен Стойчев
94
Ганев: ГЕРБ е в по-добра ситуация от ПП
Снимка: БГНЕС

„Замразяването на преговорите може да се чете като политически ход от ГЕРБ, които виждат ПП след изтеклите записи в една по-неизгодна позиция и можем да смятаме, че преговорите навлизат в друг етап, в който ГЕРБ е в по-добра преговорна позиция. Възможността за съставяне на кабинет между първите две политически сили все пак е налична". Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд" Димитър Ганев.

Още по темата

Той обясни, че проблемът на ПП е, че за разлика от тях, ГЕРБ имат отворена възможност да отидем на избори и на тези избори ГЕРБ ще бъде в по-силна позиция от ПП. „Ако втората политическа сила отиде на избори те със сигурност ще имат по-нисък резултат и преговорната им позиция спрямо ГЕРБ ще бъде особено по-слаба. В този смисъл ПП – ДБ трябва да направи всичко възможно в рамките на това НС да има кабинет, поради няколко фактора. Първо, ПП изградиха своята партия на база на отрицанието на модела ГЕРБ и в един момент стана ясно, че ще направят коалиция с ГЕРБ. Второ, в записите се чуха много притеснителни неща, които по - скоро навеждат към модели, на които те са се противопоставяли, а в момента излиза, че ги използват. „Продължаваме промяната" имат доста сериозни проблеми още преди да стане въпрос за кабинет „Денков", тоест те вече имат загуба на електорат и за тях е особено важно да не отидат на избори", коментира още Димитър Ганев.

На въпроса в каква позиция се намира първата политическа сила и дали за нея не е по-добре да отидем на избори, политологът уточни, че за ГЕРБ е от съществено значение да съставят кабинет с ПП поради най – малко две причини. „Причина номер 1 е практически приключването на протестите. тоест заравяне на разделението между либералната градска общност и ГЕРБ. Това е финалният ход на ГЕРБ за излизане от изолацията и те са на една стъпка от това да го постигнат", каза Ганев и продължи: Втората причина е, че една коалиция на ПП - ДБ с ГЕРБ без съмнение ще нанесе щети върху електоралния корпус на „Продължаваме промяната", а това за ГЕРБ е от особено важно значение, защото по този начин те ще излязат сами, на практика без сериозен опонент на местните избори, а ПП след 4-5 месечно управление с ГЕРБ несъмнено ще понесе някакви щети", смята още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХАЙДЕ,ХАЙДЕ ГАНЕВ, Я ИЗТАНЦУВАЙ ГАНКИНОТО!...
65
3
 
3
 
! Отговори
Прав е Ганев! преди 10 месеца
Бойко Борисов е в по-добра ситуация да провали излъчването на правителство, само че Буда не си представя какво ще последва...
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Та нали точно космите на главата са антената с която се свързваме информационно с природата, планините, реките, езерата, полята, моретата, океаните, земята, луната, планетите, слънцето, галактиките, космоса. Никой без косми на главата няма право да управлява рая на земята - България!
63
2
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 10 месеца
МЛАДИТЕ ПРОТЕЖЕТА НА ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВРАЧКИ.
62
1
 
0
 
! Отговори
egyptian historian преди 10 месеца
Ние от СЗО решихме, че продавайки китайски вирус с многозначително англиканско значение, ние ще се опитаме да убедим европейците, че Китайската и Африканската икономика трябва да просперират
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ Е В ИЗОЛАЦИЯ
60
2
 
1
 
! Отговори
egyptian historian преди 10 месеца
Парадоксалното е, че никой почти не забелязва, че от СЗО продават китайски вирус
59
0
 
1
 
! Отговори
egyptian historian преди 10 месеца
3-то царство беше преди 1-вото, а 4-тото преди 2-рото, вервайте ми! Тъй като не съм в кабинета си в НБУ сега ми хрумна, че причината до 2020 година всичко да е наред, е не относителното ниво на медицината (без китайски вируси), а управлението на партия Герб, впрочем партия Герб нали не харесваше нивото на медицината до 2020, сега преди или след 2020 е било по-добре за партия Герб?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как може да публикувате дори снимка на някои с бръсната глава в политическите новини? Това, че си е сложил риза и сако, изглежда смешно към бръсната му глава и не е за политическите новини, а най-много за някой форум на нацистите
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
как може някой с бръсната глава да прави политически? изказвания?
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ситуация - гола чутура!
55
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
Този който е...завлякъл народа с незнайно колко милиарда,бил в по...добра позиция,от този който плямпал. Спорен е въпроса,но милиардите няма да се върнат а...плямпалото с дума...дупка не прави.
54
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 месеца
Допълвам - да не пропускаме да споменем и неоценимата роля в сгромолясването на държавата и на мая манолова, т.нар. отровно трио и тези около тях, които през 2020 превърнаха големите градове в тоалетни и бунища.
53
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 месеца
Истината е, че до 2020 имахме стабилна държава, добре поставена и приета в международно отношение, стабилна икономика и оредвидимо бъдеще. Откак радев вдигна юмрука и русофилските продажници, полезните и ди оти от десницата и откровено криминално финансираните маргинали тръгнаха след него и упорито ни убеждават в каква диктатура сме живеели досега, нещата вървят на борба за оцеляване. Бог да пази България!
52
2
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Най-лошото за България е на път да се сбъдне - мафията се завръща на бял кон. Който е пр0 ст или подкупен гласува за герб било то на местни или на избори за НС. ПП наистина много се провалиха с идеята да се коалират с герб и ще имат сериозни щети, но по-лошо от безконтролни кражби няма как да има. Радостин ако направи партия ще обере поне 7-8% от протестният вот и именно от ПП, което изглежда му е целта, но така е по-добре от ***, мафия от Банкя, мафия от Дръндар, кОрнелия...
51
3
 
8
 
! Отговори
ГЕРБер преди 10 месеца
Радев и Възраждане ни водят към диктатура, хиперинфлация и фалит на България. Който е разбрал разбрал ...
50
3
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
В последните две години се гласува ЗА ГЕРБ или ПРОТИВ ГЕРБ, а ДПС е отделен случай. Ясно е, че хората не искат ГЕРБ, но гласовете им са разпиляни по много партии, а и повечето не гласуват.
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ясно е, че ГЕРБ са най-голямото зло, а останалите партии са значително по-малко зло, даже и СДС.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поправка. Тактиката на ГЕРБ е да откажат колкото се може повече хора от глаСуване за някоя партия.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тактиката на ГЕРБ е да откажат колкото се може повече хора от гладуване за някоя партия. На последните избори за партия или коалиция гласуваха 38% от имащите право на глас и ГЕРБ-СДС с около 9% от гласовете на всички имащи право на глас, спечелиха изборите. ГЕРБ-СДС си имат твърд брой избиратели и при повече гласували техните гласове почти няма да се увеличат. При 75% гласували ГЕРБ-СДС ще имат около 13,5% от гласовете.