Христо Мутафчиев призова да се отделят 1% от БВП за сектор "Култура"

Организации заплашиха с блокирането на театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища
6 юни 2023 19:38, Йоана Цонева
23

Синдикални организации в областта на културата заплашиха с обявяването на "Седмица без култура" и блокирането на театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища. Според хората на изкуството, бюджетът им за тази година ще бъде орязан с близо 40 млн. лева.

Артисти, театрални работници, музиканти и работодатели в областта на културата са недоволни от съкращения в бюджета за култура, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това означава едно много пренебрежително отношение към хората в културата. С 40 млн. лв. - това са неусвоени средства от капиталови разходи, които вместо да бъдат прехвърлени поне за заплати, просто с лека ръка и с един подпис биват отписвани. И без това не стигат средствата за културните институти, а така още повече", каза председателят на Националния фонд "Култура" към КТ "Подкрепа" - Кирил Бинев.

В знак на протест културните институции ще затворят врати за седмица.

"Първото ни условие е при правенето на бюджета, който трябва да бъде удължен и такъв ще бъде гласуван, ние ще настояваме 37 млн. да бъдат върнати в сектора ни. Втората задача към НС е при правеното на бюджета за 2024 г. задачата ще бъде да отделят 1% от БВП за сектор "Култура", заяви председателят на Съюза на артистите - Христо Мутафчиев.

От Съюза на артистите отново отбелязаха, че бюджетът за култура от години е недостатъчен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И Малкович ли смуче от държавата?!
20
0
 
1
 
! Отговори
Музика от Сарасати преди 10 месеца
"*** напеви"
19
2
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
"...ще затворят врати за седмица..." Не издребнявайте, затворете ги за година, на нас ни е все едно. Точно пък вие ли сте носителите на културата?!?!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На снимката тапет на статията не е Христо Мутафчиев.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо ново под слънцето,когато БСП е на власт винаги харчовете излизат извън контрол и след това трябва някой да им оправя бъкиите .
16
1
 
9
 
! Отговори
Винарка преди 10 месеца
И още два процента за пиячка за творците че единия процент творчество на трезва глава си е чисто прахосване на средства
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как да им се обясни на тия че дефицита е висок и че трябва да имаме 3% дефицит да влезем в еврозоната ??
14
1
 
12
 
! Отговори
безобразие преди 10 месеца
Естрадните певци получиха пенсии без да са се осигурявали. Като получаваха хонорари не са си плащали осигуровка-една трета от сумата, а са си ползвали за себе си пари. Като идва време за пенсиониране-вместо откази-както е по закон, получиха пенсии, без да са се осигурявали! Стига привилегии, стига хора над правилата.
13
0
 
8
 
! Отговори
Наздраве творецо преди 10 месеца
щом не те ценят - излизай на пазара на труда в частния бизнес, има недостиг на кадри навсякъде
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо така наречените "дейци на културата" имат гарантирано гробно място на централните софийски гробища-когато отидат на оня свят, а другите професии-счетоводители, юрисконсулти, шлосери, адвокати, държавни служители, лекари като починат са горени в крематориума, а прахта им редена в надземни бетонни ниши? И на оня свят номенклатурата е с предимство! Има огромен проблем с гробните места, и номенклатурата и там е уредена с нормален гроб, а за плебса остава кремация и урнополагане над земята
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 33 г всички певци и артисти се снимаха на Александър Невски със призив да гласуваме за ДС -СДС които излъгаха и измамиха народа . Та от тогава не гледам Български Филми , не слушам Българска музика и не ходя по театри -боли *** младежката наденица за тоя и всички певци и артисти .. наказателна акция за това че певците ходиха по концерти на всички партии и прибираха баснословни пари без да ги декларират и да плащат данъци и по този начи лъжеха и въвеждаха в заблуда народа да гласува за прави
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честита промяна!
9
0
 
2
 
! Отговори
закрийте този фонд преди 10 месеца
Фонд култура изплати за организаторите на drag queen шоу в столичен гей бар. Колосална за педерастко шоу. Друг пример-преди време за участието във виенското бианале с Чаши, да чаши-държавата плати 500 000 лв. Трети пример-я проверете за случая, когато държавата субсидира САЛАМЕНИТЕ РУСАЛКИ каква субсидия беше платена. Русалки от салам -и това е култура!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този фонд изплати хиляди левове на артистите на свободна практика по време на ковид кризата. Пари-срещу нищо, подарък. Да не би другите свободни професии да получиха и една стотинка? Сами избрали да не са на трудов договор, да са свободни, и после-искат от държавата-наготово. И друго-този фонд дава субсидии за книги, които не предизвикват НИКАКЪВ читателски интерес. Слаби книги получават пари, и на "автора", и на "издаделя" им е през оная работа,че книгата е слаба-нали говорим за пари -подарък
7
2
 
14
 
! Отговори
K преди 10 месеца
Нито лев за тия мързели. Като не можеш да си продадеш изкуството, значи не струва. Като никой не идва на пиесата ти, филма ти, изложба ти, значи не струва. Къде дават да не си вършиш работата и да взимаш повече пари?!? Да създаваш култура, която дори надутите и претенциозни жълтопаветни чек1джий не искат да консумират, но държавата да е длъжна да ти плаща за помията, която създаваш?!?!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да сътворят нещо което хората харесват и са готови да заплатят така е по света.актьори много и не е професия на щат.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде и тоя, всички искат. И Асенчо, нали е дашен, ще тегли заеми и ще дава. 3-те % не знам как ще ги докарва.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И всичко това на фона на 3% дефицит.
3
0
 
6
 
! Отговори
вижда се преди 10 месеца
Българската култура отдавна е паднала под нивото на африканската !!!А за Великият Мутросчиев ,боко прати самолет за да му спаси живота , а народа кучета го яли !!
2
0
 
13
 
! Отговори
Тото преди 10 месеца
1.2 млрд лева за културтрегерите ?! Този луд ли е или само пиян?