Новият премиер е Николай Денков, той ще е на поста 9 месеца

Той получи подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС
Обновена: 6 юни 2023 16:01 | 6 юни 2023 15:40, Камелия Цветанова
259
Новият премиер е Николай Денков, той ще е на поста 9 месеца
Снимка: БГНЕС

С гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Николай Денков беше избран за премиер със 132 гласа "За" и 69 "Против". Против бяха депутатите от БСП, „Възраждане“ и ИТН. Групата на ДПС пък не гласува, като единствените два гласа "За" бяха на лидера на партията Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски..

След 309 дни управление от служебни правителства най-накрая България има редовно избран премиер.

Това стана след дълги преговори между първите две политически сили в парламента и с втория мандат за съставяне на правителство.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумяха да има двама премиери, които да заемат поста на ротация през 9 месеца. Съгласно тази договорка след 9 месеца Николай Денков ще напусне премиерския пост, който ще заеме Мария Габриел от ГЕРБ. Дотогава тя ще е вицепремиер и министър на външните работи.

Кой е Николай Денков

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Публикувал е над 180 научни статии, две от които в престижното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.
Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти.

Съавтор е на 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 45 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми.
Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).

За своите научни постижения акад. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката и др.

От 2014 до 2016 г. акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове. През 2016 г. подава оставка поради несъгласие с политиката на тогавашното ръководство в МОН. През 2017 г. и 2021 г. e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. e министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков.

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел е родена в Хаджидимово. Завършва езиковата гимназия в Кюстендил, по-късно учи българска и френска филология в Пловдивския университет, а след това през 2003 г. придобива магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо, Франция.

Няколко години работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки във френския град. Там тя преподава в сферата на процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения.

Габриел има богат опит в европейските структури. Тя е евродепутат от ГЕРБ в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП) между 2009 и 2017 г. Тогава поема поста на еврокомисар в ресор цифрова икономика и общество, след като предишната българска еврокомисарка Кристалина Георгиева подаде оставка, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

От 2019 г. до днес Габриел е комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.
След европейските избори през 2014 г. е зам.-председател на Групата на ЕНП в европарламента по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: премиерГабриелДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали неше доктор?
215
0
 
2
 
! Отговори
Брадчеда преди 10 месеца
Какви 9 месеца бе братчед? Тези, ще устискат 9 дни! На 10-тия, Асен внася бюджета и гледай кво става ....
214
0
 
1
 
! Отговори
Тю преди 10 месеца
за 9 месеца нищо не може да открадне освен ако американците не пробутат пак някаква далавера - обещаное срещу много пари, ама в юани, не в долари.
213
3
 
0
 
! Отговори
Срам преди 10 месеца
Срам
212
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американските избраници.
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков е човек, който агитираше населението да си инжектира смъртоносни течности, а Габриел е типичен посредствен евробюрократ.
210
1
 
0
 
! Отговори
лъжа преди 10 месеца
Когато види зора Денков ще се опита да се приплъзне както рече Гешев. Както се приплезна като премиер.
209
3
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 10 месеца
Не е моят премиер. Не е моят избор. Тръмп 2024
208
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извърши се държавен преврат. Този кабинет е незаконен. Лидерите на партиите са държавни изменници с обвинения. Никой да не изпълнява незаконните им разпореждания.
207
3
 
3
 
! Отговори
преди 10 месеца
Здравей двендър идеология !
206
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Много тъжен ден за България.
205
1
 
2
 
! Отговори
чипът преди 10 месеца
В сравнение с академика льотчика е просто ***
204
5
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 10 месеца
Тези продажни и послушни краварски слуги просто ни предадоха.Дано се задавят с тази пуста власт и да си получат заслуженото-позор и проклятие!!!
203
9
 
8
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 10 месеца
Чудесен ден за българската демокрация. Така гарантираме бъдещето си към Цивилизацията. Вярвам че въпреки атаките на Москва и малобройните слуги,които има тя в България ,Правителството ще бъде пълен 4 годишен мандат. До тогава ще изпълним всички задачи,за да станем нормална държава в Европейския Съюз. И.......СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!!!
202
5
 
7
 
! Отговори
- преди 10 месеца
Не, този плу ек не ми е премиер дори за 9 минути, камо ли за 9 месеца
201
4
 
15
 
! Отговори
Беновска пипа преди 10 месеца
Любов между костенурка и жираф. Прекалено е извратено. Разбирам ГЕРБ, БСП и ДПС да бяха направили правителство. Старата любов ръжда не хваща. Но да си създаден като антипод на някого и след това да се вземете ... някак си неморално е.
200
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правителство на лъжата и измамата.
199
4
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 10 месеца
До 199: не са загубили изборите .Хартиената бюлетина беше първото нещо дето си гласуваха в предишното народно събрание.Масови манипулации на изборите.За герп гласуваха ромите и администрацията назначена от тях и пак разлика под 2 %.Това със всичките пари на света дето има Боко.Сега лека полека може да започнат някакви реформи.Вижте прокуратурата! На всички е ясно че вече няма да е същата,следват службите ! Нещата бавно но ще вървят напред.За сега това е начина!
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много интересно, как "Жирафката" ще управлява тия от ПП-то!
197
4
 
10
 
! Отговори
Българи преди 10 месеца
Направиха ви на АЛА БАЛА! А вие даже се кефите! Заслужавате и война и бедност!