Киселова: Радев не бива да бъде притискан за Гешев

Той трябва да изслуша дебата уронен ли е престижът на съдебната власт
10 юни 2023 19:24, Стела Стоянова
24
Киселова: Радев не бива да бъде притискан за Гешев
Снимка БГНЕС

„Дебатът за искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев ще се концентрира върху това допустимо ли е магистрат да се изказва политически и да дава политически оценки. Може да се предполага, че ще се стигне до неблагоприятен за г-н Гешев изход”. Това заяви юристът доц. Наталия Киселова пред Нова нюз.

Тя посочи, че Конституционният съд още не е допуснал тълкувателното искане от страна на главния прокурор дали може членовете на Висшия съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да вземат решение за оставката му. В същото време е внесено искане за обявяване на противоконституционност на намаляване на броя гласове, които са необходими, за да бъде отстранен Гешев. "Ако допускането е преди да се развие по същество дебата във ВСС, г-н Гешев ще настоява за спиране на производството", предположи Киселова.

Още по темата

Президентът не бива да бъде притискан да издаде указ за освобождаване на главния прокурор, подчерта тя.

"Необходимо е и той да изслуша дебата дали е уронен престижа на съдебната власт. Достатъчни ли са публикации в медиите или телевизионни изяви”, запита Киселова.Тя призова да се види цялостната дейност, а не това конкретно основание.

"Когато беше внесено първото искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, аз си позволих да кажа: „Толкоз ли можаха да измислят”. Спорно е дали към тази фаза на производството след допускане на искането за предсрочно освобождаване на Гешев, ако се беше стигнало до гласуване, нямаше да се докаже, че г-н Гешев е настоявал този експерт да се доближи до зоната, където работят разследващите. Може би щеше да тръгне с фалстарт процедурата и вероятно поради тази причина бе оттеглено първото искане за оставката на главния прокурор", коментира тя.

Според нея може да бъдат приети промените за конституционна реформа, предложени от ДПС. „Не мога да преценя с какво разделянето на колегии във ВСС ще допринесе за независимост на съдиите, така и за автономност на прокурорите”, обясни Киселова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Гатанка преди 1 година
Какво искат да направят с България, че за да го извършат, трябва да имат пълна власт над прокуратурата, парламента, разузнаване, МВР, ДАНС?
15
0
 
6
 
! Отговори
Хора, събудете се преди 1 година
Изведнъж толкова загриженост от посолствата, и най-вече от посолството.Нещо голямо са ни намислили, и неприятно за народа, щом за да го изпълнят имат нужда от абсолютна власт, контрол над парламента, контрол над всички служби..С какво малка България привлече интереса им? Дали не е е нещо свързано с Черно Море, Турция, Украйна, война с Русия?
14
0
 
7
 
! Отговори
За глупаци ни взимат преди 1 година
Голям престиж бе, няма що.Тия във ВСС го уронват, като ни правят всички на ***, че уж били толкова тънкообидни и загрижени за престижа, а не кажат истинските си мотиви.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че защо президентът ще бъде пристан за гл.прокурор? Та нали Гешев още след избора му поиска от КС разяснения при какви обстоятелства той може да разледва Радев?Така ли беше,г-жо Киселова? Нали същият този ИГ изпрати военни прокурори (защо военни) и ВЪОРЪЖЕНИ бойци от личната си охрана да тарашат Президентството? Тогава Радев вдигна юмрука (вицепрезидентката беше до него) и на премиера нещата се стъжниха -няколко дни протести и ГЕРБ изпусна властта. И сега Радев ще защитава ИГ?! Глупости!
12
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Няма връзки и говори много внимателно. Лаладжиите не се притесняват защото знаят, че нищо няма да им направят. Тя трябва да си пази хляба.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
геша единствен се бори деугото е мижи да те лажем
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички знаем че царя / депутатите разбирай/ е гол ... и Гешев го каза публично ... и какво стана - да гп обесим, но това не променя "царя е гол "
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според депутата от СДС Петър Рафаилов изборът на Бойко Рашков е прибързан и незаконен. ВСС не са се съобразили с изискванията на действащия съдебен закон. Не е била налице нито една от петте законови предпоставки да бъде проведен избор. Изборът на Висшия съдебен съвет е окачествен като прибързан. Защо са бързали кадровиците да изберат Рашков не е ясно.В момента също бързат, но е ясно защо. Само Румен Радев може да спаси България. Тези новите искат да унищожат бълг.Конституция като заличат Гл.пр.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето Петър Стоянов спря Бойко Рашков да стане Главен прокурор.На 18 ноември 1998 г. Висшият съдебен съвет избира Бойко Рашков за главен прокурор. На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов връща кандидатурата на Бойко Рашков обратно във Висшия съдебен съвет. По думите на президента новият главен прокурор трябва да даде сигурност на хората, да внесе успокоение в обществото и не трябва да бъде политически и партийно обвързан. Той трябва да бъде професионалист и да има чиста репутация.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено Радев може да спре тази агония в България. Радев като президент на България има правомощия по Конституция да назначава и освобождава с указ Главния прокурор. Това е единствения начин Радев да вдигне рейтинга си след като промъкна в политиката шарлатаните. Или с други думи, Радев трябва да се реабилитира сам като не освободи Гешев понеже ВВС е с изтекъл мандат.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги пропуснем!
5
4
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Коментар 1и 4 казват всичко по темата.
4
1
 
10
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Ако махнат Гешев само заради израза му " политически ***" жалко за държавата в която живеем.
3
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Въпреки всичко положението е стигнало до там, че трябва да се казва истината. Да мълчиш значи да няма опозиция на хора който господстват по един или друг начин видно неприятен навсякъде. Както казваме накратко и народно -право куме в очите.
2
0
 
5
 
! Отговори
!!!! преди 1 година
Тази много компетентна стана. Само Гешев. Браво на него.
1
3
 
6
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Е,няма кой да притисне президент,който няма право на следващ трети мандат.Ще се сйобрази единствено със своята гледна точка и или ще сложи точката на Гешев или ще му даде старта да е следващ президент.Яху!