Габриел: Талантите на България могат да променим виждането за страната ни

Вицепремиерът беше част от форума "Кариера и живот – защо в България?"
11 юни 2023 17:52, Нели Христова
40
Габриел: Талантите на България могат да променим виждането за страната ни
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри днес форума "Кариера и живот – защо в България?" на Bulgaria Wants You, превърнал се през годините в най-мащабния кариерен форум за българи в страната и чужбина. Събитието събра популярни българи от сферата на предприемачеството, бизнеса и обществения живот, които представиха личната си гледна точка за предимствата за кариера и живот в България, съобщиха от правителствения пресцентър.

"Преди да стигнем до бъдещето, има нужда да подкрепим тези, които са тук и сега – да насочим фокуса върху онова настояще, което откроява силните страни и положителните примери, и по този начин дадем заявка страната да се превърне в лидер в Югоизточна Европа. И ако трябва да отговоря на въпроса, защо и как в България кариера и живот, отговорът ми е: иновации. За да достигнем до този отговор, най-важното е да подкрепяме нашите таланти, младите хора, хората с умения, които променят средата около тях. Силно вярвам, че е постижимо с екипна работа и последователни усилия за промяна на средата, в която хората живеят, бизнеса оперира, а институциите улесняват процеса и помагат за премахване на бариери", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Тя открои като предимство това, че България е страна членка на ЕС и ако искаме страната да е активен участник в настоящите динамични процеси, задаващ и оформящ посока, сега е моментът. "Обединени, а не разединени, активни, а не пасивни, дръзващи, а не страхуващи се, можем да направим така, че с талантите на България да променим виждането за страната, да подкрепим положителните примери и отстояваме мястото на регионален иновационен лидер", добави още Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи наблегна на 3 важни аспекта: ключовата роля на талантите и образованието, видът иновации, върху които следва да се насочи вниманието и как да отстояваме България като една от най-динамичните иновационни екосистеми в Югоизточна Европа. В този контекст тя отдаде заслуженото на учителите и университетските преподаватели, защото, по думите й, те са най-важните мотиватори за разгръщането на талантите, а училищата и университетите са неразделна част от българската иновационна екосистема.

Мария Габриел наблегна и на предизвикателствата, например необходимостта от продължаване на модернизацията в образователната среда, въвеждането на иновационни практики в останалите обществено-икономически сфери, повече общи усилия за справяне с глобалните проблеми. Според нея образованието и иновациите са двата ключови инструмента за преодоляване на предизвикателствата във всички стратегически сектори, а България дава заявка да бъде лидер в Югоизточна Европа с обща стойност на стартъпите си от 5,6 милиарда евро и предоставяни повече на брой работни места на 100 000 души от всички останали страни в региона.

"Образование, таланти, умения, иновации, стратегически сектори – свързването им в мрежа може да бъде българският отговор на днешните предизвикателства. Искрено вярвам, че ако нашите таланти усетят, че са част от екосистема, в която хората взаимно се подкрепят, тогава ще усетят и ползите от кариера и живот в България. Имаме нужда от нашето българско поколение иноватори, което може да превърне България в част от новата вълна иновации. Кариера и живот в България е мисия. И ако нашите таланти искат да бъдат създатели, двигатели и лидери на иновационна екосистема от ново поколение, мястото е България", заключи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Оправете си заглавието, че излиза, че Мара се има за талантлива.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак ли работи с тия иновации. Учила неучила езици а повтаря само някакви иновации таланти и подобни прикаски че бг не разбира.
32
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
Първо да стане чудо и да се освободим от ПАРАЗИТИТЕКАТО тая !!!..После талантите сами ще дойдат !!!
31
0
 
5
 
! Отговори
ало днеса преди 10 месеца
само като прочетох заглавието и вече бях сигурен кой е писал статията .
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С това заглавие, Н еуиту няма и 3 да хване на матурата по български, ама понеже е талант е станала журналистка. НПО-тата не подбират много много.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз искам един безплатен апартамент в София да СТОКИРАМ !!!И тая уфцъ е премиер?!?! Вие нормални ли сте Уее???!!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам усещане че всички сте турбо-оглупели. Значи 1989 всички скачаха срещу привилегиите на комунистите а някой замисля ли се какви привилегии ползват владтимащите?! Включително стокиращата от снимката горе!!! Демокрацията развърза ръцете на хайдуците. Факт!!
27
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Нещо като съгласуване по лице, род и число липсва в заглавието. Като ромчето, дето рекло на полицая: "Аа, ти дано съм добре, г-н полицай, на мене ембал съм ти май ката!"
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Да отстояваме мястото на регионален иновационен лидер", добави още Мария Габриел...." Тази калинка въобще осъзнава ли какви глупости са и написали да изчете на това конюктурно мероприятие?Що за дивотия? Младите са функционално неграмотни, образованието ни копае дъното, хората буквално едва оцеляват с мизерните си доходи, цялата икономика е във сферата на услугите и търговията...какви иновации, какъв лидер...
25
0
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 10 месеца
искаш да кажиш магарев....ей, тоя продажник ще ни вкара във война с братска русия!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Талантите на България намаляват в геометрична прогресия, хем заради демографията, хем заради образованието. Ако продължаваме така, България няма бъдеще.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дан, наистина, защо ли пък в България? Че образованието е качествено, че заплатите са добри, че има добри възможности за кариера? Затова ли? Пак излязла Мария Габриел и пак говорила на едро, без да каже нищо по същество. Как, Мария? Ама конкретно, Мария, не само алабалистики. Аман от тая нищоговорешата.
22
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
ЕС изгони българите от България.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това Бългерия уонтс ю е чиста глупост ! Не подплатена с конкретни действия и съдържание "инициатива". Как ще връщаш българи от западните и уредените страни, когато те не са спрели да напускат страната! Особено при тази пълна политическа катастрофа и липса на всякаква сигурност за живота....Само с думи и призиви не става , Bulgaria does NOT want us, the state is killing us!
20
1
 
16
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
Мани, мани, Мара от село Хаджидимово се изживява като някоя си мадам Габриел и префърцунено говори за неща, които не разбира от джоба на дебелия крадлив *** от Банкя. Господи, прибери си вересиите.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази е по-зле и от комсомолските секретари навремето. Все едно гледам Нинова на младини на конгрес на кмсомола - мята комсомолска/партийна книжка и се нада на.... ....ишка.
18
1
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ? ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЯМА КОЙ ДА ХРАНИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ, КОРНЕЛИЯ, РАДЕВ, ДЕНКОВ И ДРУГИТЕ ЧИИТО ДЕЦА СА В ЧУЖБИНА.
17
0
 
16
 
! Отговори
Мафиотска държава преди 10 месеца
Младите да се махат от този мръсен, криминален и олигархичен свинарник. Никакъв смисъл да работиш за олигархични мутри и прасета да умреш в калта с 300 евро пенсия. Да учат езици и с куфара към Терминала
16
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 10 месеца
Може, но в случая не е виновна Габриел. Списвачката на материала е "изяла" една буква С пред талантите.
15
1
 
21
 
! Отговори
За който не е разб преди 10 месеца
Мария Габриел не нито за ПП нито за ГЕРБ тя е специален пратеник на нацистката си корумпирана шефка Урсула понеже на урсулата и трябва правителство във бг без значение от коя партия и кое гето трябва и да и върви пъкления и план за укройна изобщо не и пука за България !