След решението на ВСС: Гешев - враг или съюзник на Радев?

По думите на Цветанка Андреева случаят с главния прокурор не е само юридически казус
Обновена: 12 юни 2023 20:51 | 12 юни 2023 20:50, Красимир Ангелов
33

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор. Подобна процедура се случва за първи път у нас.

С отстраняването на главния прокурор Иван Гешев той вече е изгубил легитимността си и оттук нататък, каквито и действия да предприеме, те няма да имат тежестта на институцията, която доскоро е представлявал. Около това мнение се обединиха политологът Цветанка Андреева и социологът Кольо Колев в предаването "Денят ON AIR".

Според Андреева след отстраняването на главния прокурор от поста му, ще бъде интересно да се наблюдава стратегията на президента Румен Радев.

Още по темата
"Дали сега той се намира в качествено нова политическа ситуация да има за съюзник Гешев, дали ще припознае в Гешев съюзник в антипарламентарната си политическа стратегия?", попита тя.

По думите ѝ случаят с главния прокурор не е само юридически казус, а става въпрос за навлизане в полето на политиката и цели разбиване на политическата система.

"Това не е главен прокурор, който иска да изобличи, защото той имаше три години досега. Не мога да се съглася с някого, който иска да разбие партийната система", коментира Андреева.

Според нея Иван Гешев ще се радикализира в поведението си. Андреева е на мнение, че главният прокурор се е опитал да проведе операция "Чисти ръце" като тази в Италия срещу политиците и мафията, но разликата е, че тогава е имало събрани доказателства.

"Иван Гешев е закъснял с тази операция. Всякакви там банкноти и чекмеджета - спомняте ли си, че всички тези компромати удариха върху ГЕРБ. Бойко Борисов може да се харесва или не, но той е един от най-силните политици в момента. Трябва да си готов да внесеш силен обвинителен акт, а "Барселонагейт", по мнението на юристите, не е такъв", подчерта политологът.

Андреева изрази мнението, че редовният кабинет тепърва ще бъде "удрян" отвън и животът му зависи от "вътрешното им разбирателство" и това дали партиите в него ще тръгнат към коалиционен формат на управление.

"Изглежда изключително смешно да се прави комплот, да се обявява Радев за съюзник на Гешев и Гешев за съюзник на Радев. Юмрукът беше вдигнат заради своеволията на Гешев", коментира от своя страна социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-сериозен казус в случая е забавянето на процедурата по освобождаването на Иван Гешев от поста му заради едно от питанията, които той е отправил в Конституционния съд - дали настоящият ВСС, който е с изтекъл мандат, може да се произнесе за оставката му.

"Но независимо от процедурата, Гешев в крайна сметка е отстранен. Формалните срокове не са толкова важни", обясни готът и допълни, че това отстраняване ще подейства оздравяващо върху всички властващи и властници за това, че могат да бъдат санкционирани.

"Гешев се беше самозабравил и мислеше, че над него е само Господ Бог, а той е негов инструмент", каза Колев.

Според него прокуратурата е действала избирателно по определени дела и е обслужвала политиката. Колев е на мнение, че действията на Гешев са провокирани и от това, че той се е опитал да намери новите си шефове.

Той е на мнение, че нещата, за които е обвиняван Борисов, не са доказани и не могат да бъдат доказани с Гешев начело на прокуратурата.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Лилипутин преди 10 месеца
Гешев удари червени олигарси- Николай Банев, Миньо Стайков, Арабаджиеви,Бобокови и ги даде на специализираните съдилища. Съдилищата ги премахнаха, Гешев също. Черепи се канят да се върнат в страната. Мафията спечели.
27
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
бой и на подобни руски анализанори манирулиращи ви и ограбващи ЕС проекти и пари от ЕС данъкоплатците!харалан например си имаше автомобил и шофьор...екскурзиянт...платен от ЕС данъкоплатците...с проекти обслужващи руски...с помаща на вебер-енп-щази,САЩ не са слепи,,достъп и доверие трудно до технологий и въоръжения на ЕС...путин продава купете си от него!!!след като ви разруши ...го молете да ви възстанови!САЩ и Свободният могат без вас руските агенти!Народите ви могат ли без Свободният Свят?
26
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
До Божеееепод крилото и със съветите на...Цацаров...този пловдивски...приятел на "почетният консул на русия"ограбващ Българите с измама отнемащ им Пловдивският панаир!играта е примитивна заради липсата на...Българи,само руски роби!!! по жестоки и безмилостни от турските е.ич.ре са,ама вие си ги избирате и търпите!!!
25
1
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 10 месеца
До Анонименкакво ще каже гешев...за КТБ,подпомагащ грабежа който платиха Българите,освен Гешев има Глобален Свят който може да каже много повече!!!Гешев бе основен играч в грабежа КТБ!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
Честито мафията отново победи
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента Радев не ме интересува Интересува ме това което ще каже Гешев в Страсбург и вярвам че е истината която и тий кри през тез години и разбира се това не ме удовлетворява Ще не удовлетвори когато Недосегаемиете си понесат отговорността
22
0
 
3
 
! Отговори
некой преди 10 месеца
Точно тези двамата да ми разсъждават и да ми обясняват?Силно замърсена е медийната среда !Защо не намерите някой умен, обективен и добросъвестен да анализира ситуацията, че да има файда от вас и полза за обществото?!...
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зависи от разкритията утре. Ако се окаже, че отива да докаже, че кюлчетата са фалшифицирани и са компромати? Той казва, че ще говори за Барселона гейт и КТБ. Какво носи като документи едва ли знаят други хора.
20
0
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
АНДРЕЕВА, И СЕГА ИМА СЪБРАНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА. А ДНК Е НЕОПРОВЕРЖИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО В ЦЕЛИЯ СВЯТ. ЯВНО НЕ И ЗА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА КРАДЕЦА БОЙКО БОРИСОВ.
19
0
 
1
 
! Отговори
къро преди 10 месеца
До анонимен Напиши бунище, може нещастно платените да те пуснат...
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига с Радев кажете А кюлчета аконе у бас от чужбина ще чуем и какво от товавсяко чудо у нас за три дни после същото Промяна няма а аз бях за промяна Другият път Не да сецелуватс ББ колкото ди искат
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До Траян Аз съм същият и питам думата сметище, ***, мръсно и още синоними на нечистоплътно - защо я цензурирате с точки. Във всеки град има фирма по сметоизвозване и получават огромни пари за това.
16
0
 
5
 
! Отговори
Траян преди 10 месеца
Отстранен заради фразата " политически *** ". Който иска нормално да коментира, нека каже колко хора от народа мислят че политиците са ***, а писачите да направят допитване до хората за същото.
15
2
 
8
 
! Отговори
Майора преди 10 месеца
Жалко поръчката на олигархията е изпълнена- Гешев е птстранен! Сега на бял кпн се завръщат всички тия , които платиха протестите и доведха харвардските мошеници на власт!
14
7
 
7
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 10 месеца
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
13
4
 
6
 
! Отговори
Радев преди 10 месеца
Няма нужда да търси стратегия. Направо да го импичват и него и да се свършва.
12
0
 
6
 
! Отговори
Катя преди 10 месеца
Що за въпрос бе Кольо?! Всичко е според зависи ,как да не изпуснеш кокала.Както виждаме Гешев утре ще прави подарък на Борисов пред ЛИБЕ на закрити врата по покана на кой? На доказаната лъжкиня Елена Йончева Каза,че щяло да бъде много интересно?!
11
3
 
6
 
! Отговори
Червен Кольо преди 10 месеца
Всички знаят, че червен Кольо(Кольо Колев) е червен , защото е комунист и пияница, а на комунистите(Медиана) и пияниците никой не вярва...
10
0
 
14
 
! Отговори
Kiffla преди 10 месеца
Аз пак не разбрах. Нали преди време Гешев нахлу с брадати прокурори в президентството и Радев вдигна юмрук и направи Продължаваме промяната, за да се бори с ГЕРБ и Гешев? Тогава бяха ГЕРБ, ДПС и Гешев срещу ПП, Радев, БСП и разни малки. После обаче БСП мина от другия отбор, после ГЕРБ мина от другия отбор при ПП, после ПП мина от другия отбор, после Радев мина другия отбор, после ДПС мина от другия отбор. А малките изчезнаха и минаха няколко пъти от другия отбор. И сега не разбирам кой от кой е?
9
5
 
4
 
! Отговори
Цялата с*г*а*н преди 10 месеца
Всичките т*олове излезли и само статии как Радев трябвало да бърза да им подпечата глупостите. Иначе протести против правителстовот-една статия няма или има само споменаване и веднага "изчезва назад" в потока новини. А сега - все живо! Гешев трябва да си ходи по много причини, НО в случая по-скалъпено обвинение няма! ЗА ДУМА! Има дело в Конституционния съд и е възможно това уволнение за дума да падне. Тогава ще стане хаос. Радев няма срок и за да предпази Държавата от бакиите на тия, да изчака.