Адвокат: Дълго време ще е необходимо да се възстанови доверието към прокуратурата

Явор Нотев коментира дали ще поеме ли Борислав Сарафов поста на Гешев
15 юни 2023 22:05, Йоана Цонева
13

Президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

"Има законово решение, което определя, че функцията на главен прокурор ще се изпълнява от заместник-главен прокурор. ВСС е органът, който ще трябва да посочи на кого ще бъде възложена тази функция. Дали ще бъде Борислав Сарафов, не е изключено", обясни адвокатът Явор Нотев пред Bulgaria ON AIR.

Според него тази задача на ВСС е "едно изпитание за сегашния му състав." "Те трябва да убедят обществото с едно добро решение, че са работещ орган и такъв, който може да взема смислени и отговорни решения", каза Нотев.

"Тези, които виждаха решението на проблемите на съдебната система с отстраняването на Иван Гешев от поста му, отбелязват една пирова победа днес. Стъписването от този факт напомня на деня, в който беше излъчено правителството. Всички смятахме, че това е полезна стъпка, нужна за страната, в момента, в който форматът стана ясен, нямаше доволни и тържествуващи, никой не беше безкрайно щастлив", добави адвокатът.

Явор Нотев сподели, че не вижда нещата да са позитивни в бъдещ план. "Прокурорите и ВСС излязоха на стълбището на Съдебната палата и застанаха на място, което не послужи за повдигането на авторитета на съдебната система. Сега да се търсят изяви чрез декларация при свършен факт, това е поглед назад, поглед към времето, което няма да се върне, когато е сторено непоправимото. Тези, които бяха категорично за оставката на Иван Гешев, сега не са готови с предложение за една светла личност, която да заеме този пост и да поведе прокуратурата, така че институцията,  да се заздрави и да се стабилизира, няма такава вероятност", смята адвокатът.

По думите му "ударът е срещу самата институция, която тепърва трябва да е оздравена и стабилизирана." "Когато се атакува по този начин главният прокурор, разклащат се устоите на управлението и ръководството на прокуратурата, това е дългосрочен резултат, дълго ще трябва да се боледува и възстановява доверието към тази институция", каза Нотев.

"Тези решения, които са компромисни и половинчати, да има главен прокурор и да не е главен, отново ни връща към онзи спор за органа, който ще контролира главния прокурор, защото изначално ние нямаме доверие към този, който ще заеме един такъв високопоставен пост", коментира още адвокатът.

"Някак си не вярваме, че тази власт ще се използва за да може да консолидира прокуратурата, за да изпълни доброто и тя да изпълни своята мисия, да бъде институция, която да бъде уважавана и зачитана от всички български граждани", каза Нотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Токова е бил и атакист тоя.А толкова и Сидеров е бил патриот.И....ти за пари.
6
0
 
2
 
! Отговори
Мисля че преди 10 месеца
Още по-дълго време ще е необходимо да се възстанови доверието към ония, които се отнесоха по този начин с прокуратурата !
5
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Нищо не се разбира!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бля бля.
3
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
вкарват 300 депутати и бивши депутати в затвора за минимум 10 години в затвора плюс 100тина олигарси които всеки ги споменава всеки ден и ще се възвърне доверието за по-малко от месец! Иначе Гешефта не е прав, това не са политически блокук, това е политическа ***, така и миришат! Но явно в демокрацията не се толерира свобода на словото!
2
4
 
2
 
! Отговори
ВВС, ВСС и СевдаТВ преди 10 месеца
Великата демократична конституция на Близнашки, в крайна сметка доведе до пълна анархия, както се и очакваше, след като никой не я спазва, особено държавните институции. Всеки, докопал се до някаква служба или пост, си прави каквото си иска.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По- скоро - доверието в политическата класа. 00.