Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно

Бившият главен прокурор обяви, че е подал оставка като прокурор
Обновена: 19 юни 2023 11:43 | 19 юни 2023 11:32, Нели Христова
322
Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев излезе с дълго слово след освобождаването си от поста на главен прокурор. В него той се осъмнява, че престъпните олигарси се опитват да овладеян прокуратурата.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори", казва бившият главен прокурор.

Ето пълният му пост във Facebook:

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори.

Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и  разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за  елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.
Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.
Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гушев бил борец за справедливост. Това някакъв т*п милиционерски виц ли е?
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имаше един филм навремето "Боговете сигурно са полудели". Е тия ни направиха да приличаме на черните от филма. Всички знаем кои са мафиотите, знаем какви са схемите, те не се и крият вече. Виждаме как ежедневно ни избиват и се гаврят и всичко е ок. Прокуратура, съд, парламент не виждат да има проблем. Естествено, защото прокуратура, съд, парламент и ченгета са хората, които ви ограбват, избиват и погиграват. Отиваме обаче към край на мача, просто държавата е време да рухне и да стане Зимбабве
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как точно битката на едно корумпирано човече става битка на целия български народ? Този тип осигуряваше чадър върху всички тези, които го поставиха на това място.. Включително изпълняваше и поръчки кой да се разследва и кой не и как.. Сега всичко ще потъне в забвение, щото са навързани като свински черва
35
1
 
14
 
! Отговори
Koko преди 11 месеца
Гешев, къде са доказателствата ? Хайде вади всички мръзсни *** на прехода и те избираме за премиер. Лаладжия
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бог с вами?!! Това български израз ли е, товарищ Ваня??
33
4
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 11 месеца
Taя реч е писана от някой петокласник в помощно учлище или от дете със специални потребности, без да обиждам децата. Явно нивото на Иван е по-ниско от алкохолик в някоя рубрика на Господарите. Жалко, че сме очаквали от такъв *** да свърши нещо.
32
3
 
3
 
! Отговори
Гешев е Честен преди 11 месеца
ако Не Беше щяха да Извадят нещо, а не да го Отстранят реално - НеЗаконно и чрез смешното, че казал истината за Политическите Б******. Това е Истината!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Партията сигурно ще се казва "Демократи за България", защото "Републиканци за България" вече има.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
да се предаваме на германците и да им ставаме провинция ще спестим заплати на депутати и прокурори а товар са милиарди
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Планът е следният. Ако се засили недоволството срещу Сарафов, тия които го избраха ще се съберат и ще кажат "добре ще се съобразиме с общественото недоволство и ще изберем друг" И на мястото на Сарафов ще сложат Калина Чапкънова, което фактически е първоначалният план на Пеевски и Борисов. И макар че тя е по зле и от Гешев и Сарафов взети заедно, вече никой не може да протестира щото те ще кажат "ама вие какво искате,нали искахте да сменим Сарафов...е сменихме го
28
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
АЙДЕ ОМИТАЙ СЕ!!! С ГОДИНИ Е ПОКРИВАЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ГИ Е ЗАДЪРЖАЛ НА ИЗЧАКВАНЕ !
27
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Плюете Гешев,ама той единствен се изправи срещу мафията .Никой политик в България няма намерение да се бори с мафията. Включително от ДБ,които плюха по ББ,а сега са в коалиция с него. Ето затова много хора ще гласуват за Гешев.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако руснаците не дойдат бърже, ще се наложи да капитулираме пред немците. Ще видим как ще се развият нещата. Предполагам историята ще се повтори отново за пореден път, както винаги.
25
4
 
9
 
! Отговори
neogramoten преди 11 месеца
Гусин' Никой се изказАл
24
1
 
3
 
! Отговори
DEA преди 11 месеца
Dobrede samoche ti ot tvoia krastoput si iskaral milioni za tvoitosi semeistvo Kato durghaven chinovnik v bg.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки, като го изгонят от някъде, почва партия да прави. Що не ходи да си копа доматите в двора?
22
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
То е ясно, че с тия лозунги и гръмки фрази за "народа","оществото", се готви за нов политически проект, заради което и беше изгонен от Прокуратурата. Ако беше вършил повече.работа и по-малко да говори, сигурно още щеше да е Прокурор . Съмнявам се да има капацитет за политик! Много приказки, а репертоара сме го научили!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ти, и твоят заместник, и политическите ви сводници, сте един дол дренки.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А истината кога ще излезе на яве? От вас се искаше да разкриете долните схеми и да осъдите виновните. Това не се случи. Колко години трябват за едно дело?
19
4
 
6
 
! Отговори
бай хой преди 11 месеца
гешеф радост