Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно

Бившият главен прокурор обяви, че е подал оставка като прокурор
Обновена: 19 юни 2023 11:43 | 19 юни 2023 11:32, Нели Христова
322
Гешев за последно като магистрат: Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев излезе с дълго слово след освобождаването си от поста на главен прокурор. В него той се осъмнява, че престъпните олигарси се опитват да овладеян прокуратурата.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори", казва бившият главен прокурор.

Ето пълният му пост във Facebook:

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори.

Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и  разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за  елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.
Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.
Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
поста му мяза на предизборна кампания!
218
1
 
11
 
! Отговори
... преди 10 месеца
значи да речем, че съм съгласен с гешефтара! Ама той тоя гешефтар щоо чак ся почна да ги говори тез неща бре!? От колко години е в прикриватурата гешефтара!? От колко години е главен прикриватор на случващото се в България! И ся след тези десетки години тоя започна да ми реве колко било мафиотско в прикриватурата и навсякъде в България! Еми гешефтар ти десетилетия си прикриватор! 4 години и нагоре беше и главен прикриватор! И ся като се видя, че и ти си в кюпа и ми ревеш! Еми ай да ти .....
217
2
 
13
 
! Отговори
Кубети преди 10 месеца
*** е Геша! Стана шеф не с качества, а с политическа протекция! Години се усукваше и обслужваше силните на властта и чак, когато столът му се заклати взе да заема пози на "честен", "принципен" "мъж"! Стойкаджия и позьор - няма шанс в политиката!
216
3
 
6
 
! Отговори
СИБИР преди 10 месеца
Щастие за кратко за българите изпратете го в Руски затвор с Соломон Паси УРА УРА УРА,ЧАО ГЕШОВВВВВВВВВВВ
215
4
 
9
 
! Отговори
РАНО Е! преди 10 месеца
Иване, Иване, още ли не си разбрал, че нищо в България не може да се промени, преди да изгори Кремъл. Имай търпение!
214
5
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
Баба Ванга на времето...предрече,че ще се...оправим,когато Гешев стане политик и...премиер,тоест-никога.
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от 89година е така
212
1
 
16
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 10 месеца
Каква държава сме щом гл.прокурор говори за тъмните сили на мрака в републиката ни?Цялата прокуратура не можа да осъди един мафиот,да не говорим за кметове,държавни служители,министри,депутати и т.н.С тези приказки само показа колко некадърен е за този важен пост в държавата.
211
1
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 месеца
Браво Гешка, това не е ли знамето на Мианмар? хахахаха Тури една снимка на колорадските планини хахахаха
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
218 на теб кой ти каза че в сащ имало реално работеща съдебна система като съдиите се назначават от президента, а всеки щат има различни закони. Федералните закони пък почти никъде не се спазват и само тежките нарушения се поемат от фбр. За поправките на конституцията им пък как се изполват да не ти давам пример, има цели фллми за това. Избягвай да сравняваш държави с различно устройство въобще. Сащ са президентска и федеративна двукамарна и т.н. Като те подгонят от някой щат отиваш в другия.
209
6
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 10 месеца
БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДЕЛЯ С РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКО-МУТРЕНСКИЯ МОДЕЛ
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СЕМ и разните такива също се определят от подкупните депутати и резултата е налице.
207
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега дали някой ще го гони за безчинстват му или "са се разбрали"?
206
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мисля ,че този вече има нужда от психиатър
205
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е това вече нагло др Гешев! Обиди тези хора че саед! А сега Ти самият ще ставаш СМЕД?? Няма кой да те избере другарю! И ти като Цвъки ще се пробваш веднъж дваж и до там!!!
204
2
 
18
 
! Отговори
куку преди 10 месеца
Поредния фалшиф герой
203
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДПС ще правят политик от "Порки Пиг" за да обере малко от протестния вот.
202
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голяма битка беше, за смях станахме. Колко незаконни казана за ракия бяха разкрити още с неговото назначаване, но пък къде отидоха парите за Хемус никой не провери!
201
2
 
13
 
! Отговори
О, божкеле преди 10 месеца
Хахах защитник на народа. Този тотално изплиска легена. Същият този народ години наред ти иска оставката, а тези срещу които сега плюеш, те пазеха. Сега голям борец за свобода и правда се извъди. За съжаление у нас свестните свършват бързо с политиката и се оттеглят да си живеят живота, а такива неадекватни ще ги гледаме и слушаме. Толкова не се усещат, че са смешни в претенциите си.
200
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов нарочно се прегърна с арестантите му Кирчо и Кокорчо,за да отблъсне хората от партията си понеже била стара. Гешев ще обере много голяма част от електората на Борисов, а и не само. Този нов политически проект идва в момент, когато много хора са отвратени от политиците. Възможно е Гешев да се кандидатира за президент, знае всички държавни тайни.