Кючуков: Проблем е, че не излъчваме една кандидатура за ЕК

За членството ни в Шеген в момента ситуацията е благоприятна
20 юни 2023 22:50, Анисия Иванова
18

Водещото при избора на нов български еврокомисар не е това дали партията, която го излъчва, е част от Европейската народна партия в Европейския парламент. Това обаче би било минус.

Това коментира бившият зам.-министър на външните работи и дипломат от кариерата Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Според него по-големият проблем идва от факта, че страната ни не излъчва една кандидатура, което би означавало липса на консолидация в управляващите. Към момента "Продължаваме промяната" обявиха, че Даниел Лорер ще бъде техният кандидат за поста. Очаква се от ГЕРБ също да излъчат свой кандидат.

"Във всеки случай това не е практика, това показва, че правителството не може да реши един въпрос, който не е в неговите правомощия. Възникват въпросите как това правителство ще води политики", коментира Кючуков.

По думите му предложението за еврокомисар трябва да отговаря на няколко критерия – кандидатът да има професионална експертиза, политическа тежест, опит и да познава институциите.

"Познаването на евроинституциите е на първо място. В рамките на тази една година, когато еврокомисарите не инициират ново законодателство, става въпрос по-скоро за представителството на страната в европейските институции. В зависимост от компетентността и в зависимост от европейската тежест на държавата, ще бъде и определен и ресорът", обясни бившият зам.-министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че ресорът на Мария Габриел след напускането ѝ на Еврокомисията вече е разпределен на друг комисар. България обаче не може да получи водещ ресор за новия си еврокомисар, тъй като това би означавало да се отнеме такъв от титулярен комисар. Кючуков каза още, че по-скоро може да се очаква отделянето на подресор от някой от еврокомисарите, който да бъде предоставен на бъдещия български представител.

Той допълни също, че е важно и каква ще е позицията на България по отношение на външната политика. Според Кючуков по някои теми двете коалиции в кабинета имат разногласия.

Дипломатът коментира и темата за членството на страната ни в Шенген. Според него ситуацията в момента е благоприятна, тъй като "доминира задължителната консолидация всички вътрешни противоречия в Еврокомисията да бъдат туширани".

Той коментира и темата за отношенията на България с Република Северна Македония. Според него прехвърчането на политически искри през границата не е полезно за нито една от двете страни.

"Това, което има България като политика, е да очаква РСМ да изпълни своите ангажименти във връзка с преговорната рамка. И това е проблем вече на ЕС с РСМ, а България, като част от ЕС, просто очаква изпълнение на приетите ангажименти", поясни Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
прав си, ама преди 10 месеца
Ама кой мисли професионално, за качества и родина, всички се натискат на момента да се уредят - "след мен и потоп"
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ЯВНО еврейчето с две гражданства бърза да прави кариера! Използва България за трамплин да излезе и вземе големата заплата !
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги е по-добре да има избор.
11
3
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Няма ли наи накрая да доиде правителство Което да извади Бьлгария от тази илюзия ЕС
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Исках да напиша 63000 евро заплата, плюс 11000 евро разходи за месец. Извинявам се за грешката с лева.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, как една кандидатура, като маймунkите на клона са много? 63000 лева заплата, плюс 11000 за дневни, храна, представителни дрехи, самолетни билети, вечери, обеди, закуски, прически... Ще се избият кой роднина или към да пратят. За 1 год.от еврокомисар ще стане евромилионер. Сега само стойте и гледайте как на края ще се счупи клона!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Марийка: Моля, Госпожо фон дер. Аз предлагам Иванчо за Еврокомисионер, е това де комисар, но не политкомисар ами либералкомплексар, комисар де.
7
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
ама защо една...излъчена от ОПГ...така правят комунистите!в Свободният Свят има конкуренция и проспериращите избират по качество и способности...не по нареждане,герб си карат по комунистически не отчитайки,че живеем в Глобален свят...в който сме ...никой благодарение на управляваните ни до сега енп агенти на кгб!раша бяга от ЕС...САЩ ги принуди ...и работещите за раша в ЕС остават...гладни...и заплашени от търсене отговорност за престъпления,няма тайни и анонимни!!!Бог да пази САЩ и Свободният
6
3
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Гербаджиите ще мътят докрай водата ,въпреки ,че знаят колко са го закъсали,но дока Бойко не бъде вързан,ще си разиграват коняѝѝ!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радини вълнения.... Кой щял да бъде еврокомисар.... Жалка история сме.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нема ли кой да предложи Гешев!? Нали скоро се върна от Брюксел. Там каскетите били на мода.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кючука или е тъ п, или се прави на улав. Почти всички вече разбраха, че и бибитковците и кокорчовците са брюкселски марионетки, но за заблуда на останалите трябва да играят противници отвреме-навреме. Кандидата няма значение кой ще го излъчи, ще бъде марионетка, сложена да върши мръсната работа на брюскелските бюрократи.
2
0
 
6
 
! Отговори
ПО ЕВРОПЕЙСКИ Е : преди 10 месеца
МНОГО ПОЛОВЕ - МНОГО КАНДИДАТУРИ. 10, 20, 30, 100 и т.н.Що за остарели разбирания на белите коси!
1
2
 
6
 
! Отговори
ЗАВИМИ преди 10 месеца
МВР служители носят мебелите като хамали на Пепа Еврото, това е краят на Държавата!