Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!

С промените в ЗОП се връщали 30 г. назад
21 юни 2023 12:33, Стела Стоянова
146
Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!
Снимка БГНЕС

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

"Ако здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи".

Още по темата

Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, на въпрос могат ли предлаганите промени в Закона за обществените поръчки да ни оставят без здравна помощ и лекарства.

"Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това - НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем", обясни Маджаров, пише "24 часа". 

По думите му, по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към здравната каса и др.

В момента във всички лечебни заведения цените, които плаща НЗОК, са в пъти по-ниски от разходите, които трябва да се правят. Ще имаме следния ефект - болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, коментира шефът на БЛС.

При лекарствата - пациентът вече ще получава по НЗОК само евтините, защото по Закона за обществените поръчки водеща е цената и ще се взима най-евтиното, допълни Маджаров.

Това не е контрол, а връщане 30 г. назад. Слага се кръст на усилията от последните години да се подобри системата, коментира още той.

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той.

Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

В момента проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: НЗОКболнициЗОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
15
 
! Отговори
нищо не липся преди 11 месеца
До Анонименкадърните лекари имат кабинет и в двете болници. От държанта точат НЗОК а в частната ти прибират парите. Двойна печалба...но никой не го интересува
65
1
 
14
 
! Отговори
то и сега е така преди 11 месеца
навсякъде се доплаща и който може да си позволи ходи на частно. Пътеките са само за да източват допълнително системата. Досега трябваше да има електронна здравна карта за да има контрол и поне още две здравни каси за да може всеки да си прецени и да има конкуренция между тях
64
1
 
14
 
! Отговори
Ех Канада! преди 11 месеца
В цял свят е така с болниците! Имаш ли пари ,всичко е точно и бързо ! Нямаш ли ,чакаш ли по реда си ! ...И в богатите страни има бедни и там има разлика между тях......Който има приятели и роднини в Западна Европа,Щатите и Канада е наясно с проблема
63
0
 
12
 
! Отговори
дофтура преди 11 месеца
Проблема и на бедните и на богатите ще е че няма доктори няма кадри а тези който ги има да не говорим колко са кадърни а и познавам хора с пари който си заминаха и техни близки също поради факта че даже да можеш да платиш няма кой да ти свърши кадърно работата и си афиф...
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то и сега е така. Не чакам и минута за лекар нито аз, нито жена ми, нито детето, нито родителите ми. Само в частни болници. Водим детето при частен лекар, всичко се покрива от застраховка допълнителна и това е. 12:00 значи 12:00, а не да се редя като невменяем с хипохондриците в ДКЦ-то.
61
4
 
10
 
! Отговори
Избрахме си ги преди 11 месеца
В най-бедната и най-болната страна от ЕС цялата политическа *** се състои от откровени корупционери и пазарни фундаменталисти, закриляни от Щатите и ЕНП. Като сме толкова умни и хитри, че няма нито една истинска социалдемократическа партия, сега ще сърбаме постната супичка. А тепърва какво предстои, бедна ви е фантазията.
60
3
 
9
 
! Отговори
Дора преди 11 месеца
За какво са ни скъпите частни болници, ако не предлагат лечението, заради което се налага хората да плащат в чужбина стотици хиляди евро? Ако е толкова добро лечението в частните болници, хората не в Турция, Израел и др., а на тях ще ги платят тези пари на частно, така че да не им берем грижа на некласиралите се болници, създадени за източване на НЗОК.
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добрия пример е Германия - много здравни каси и те контролират болниците по отношение на харчовете! Държавата не може да е пъдар, тя трябва да създава добри условия, ясни правила и добре работещи институции! Ние искаме сега да открием топлата вода вместо да я ползваме наготово, ама тогава няма да има вратички за далаверка!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и богатите не са много здрави :))) Единия ходи с куршум в главата, другия се хваща за кръста, явно от удари под кръста :))) После що сме харесвали жените, колкото и подмолни да са :)
57
1
 
11
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Ако целта е частна здравна осигуровка, ще остане ли задължителната за всички? Ако се цели частна здравна осигуровка, прави ли се оценка за резултатите на частните пенсионни фондове? Колко участника биха направили един фонд печеливш?
56
4
 
15
 
! Отговори
Да го преди 11 месеца
Нали кокорчо си ви каза ама не слушате.Както и не слушахте записите, всичко се сбъдва едно по едно.Да го дуат бедните.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека да има болници за здравно-осигурени и болници за такива дето не плащат!
54
1
 
16
 
! Отговори
До Христо Христов преди 11 месеца
От години българските болници са търговски дружества.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега си е точно така каква е разликата
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледаш ги в очите и те те лъжат без да им мигне окото :))) Сега нема ли частни болници за мутрите? :)))
51
1
 
6
 
! Отговори
Пациента преди 11 месеца
Добре, че сега не е така!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
затова в Германия има 14 здравни каси и частни застрахов.дружества за наистина допълнително здравно застраховане
49
1
 
13
 
! Отговори
Дора преди 11 месеца
Много добре ще стане, най-после. Ще намалее броят на болниците, които се финансират от НЗОК, и финансирането на останалите болници и медицински специалисти ще стане по-добро. Добрите лекари от некласирани болници и без това работят на 2-3 места, така че пак ще можем да ги намираме - в някое от класиралото се за финансиране от НЗОК лечебно заведение. Д-р Маджаров какво - лобира за източването на НЗОК от безумен брой частни болници, докато общинските фалират?
48
2
 
13
 
! Отговори
на 100% преди 11 месеца
Бялата мафия печели повече милиарди и от наркомафията !!
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НЗОК. А кск ще се казеа осигурителната каса за сигурност и отбрана? Плащал си осигурителни еноски за отбрана - одигурявст ти отбраната във време на военни действия. Щом не си си плащал вноски за отбрана, ще те отстрелват безплатно.Съига с тая гавра НЗОК. Здравеопазването трвбва да е безплатно.