Ген. Василев: Конфликтът между Пригожин и Шойгу започна преди Бахмут

Според него липсват елементите на преврат
24 юни 2023 17:57, Йоана Цонева
37
Ген. Василев: Конфликтът между Пригожин и Шойгу започна преди Бахмут
Снимка: Кадър NOVA

Липсват елементите на преврат и на голямо мащабно действие за свалянето на законната власт. Това повече ми прилича на бунт на въоръжена формация, това коментира в ефира на БНТ за ситуацията в Русия бившият директор на националната полиция ген. Васил Василев.

Той определи бойците на "Вагнер" като "доста смели хора" и "огромни авантюристи".

Той обясни, че конфликтът на Пригожин с военния министър и началника на генералния щаб са почнали още преди настъплението в Бахмут.

Генералът разказа, че "Вагнер" е създадена от службите, а първият им лагер е бил край Краснодар, след което започват да изпълняват поръчки в Африка, където Русия има интереси. Били са в Централна африканска република, Сирия и Мали, от където изгонват френските сили. Слагат ръка и на добива на диаманти.

"Вагнер" не взимат пленници. Това е десантно-щурмова армия. Тя не отбранява, а само напада. Така я използваха и в Бахмут. Поради тази причина те наеха и руски затворници да работят в тази частна армия, частна военна компания", обясни генералът. Бойците на "Вагнер" не полагат клетва и получават заплати. Около 950 евро им плащат за месец лагер, в който се подготвят, а във време на война - по 2000 евро месечно. При специални участия в боеве парите могат да стигнат и 3000 евро.

"Когато се подписва договора между ръководството на "Вагнер" и наемника, вътре има три неща, които той трябва да съблюдава, иначе положението му е в кърпа вързано смърт. Първото нещо е, че не трябва да се предава. Второто нещо е да не извършва мародерство. Третото нещо е да не върши изнасилвания и убийства на цивилни граждани. Това е събрано, защото такъв е мирогледът на тези войници", обясни Василев.

Подобна армия имало и в САЩ - "Блекуотър", която била използвана в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
РуZZkий мир преди 9 месеца
И се оказа най добрата ,руска щурмова част,най ефективна,Росгвардия претърпяха много загуби край Киев Миналата година ,и се одзъркаха,единствените победи в Украйна на руснаците са на Вагнер ,на Мариопол ,Бахмут и Соледар С талантлив Стратег като Пригожин,сега тази армия без да разгромена от Украйнците ,Путин я съсипа браво Вова
30
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
Един от многото" експерти-телевизионни"...,който не разкри нито едно поръчково убийство и престъпление на българския мафиотизиран - крими контингент по времето ,когато беше ръководен фактор на МВР при положение ,че разполагаше с доказателствения материал ,но е "разбирач" по международни конфликти ,в които се изискват специфични познания и няма никаква представа за ситуацията ,освен от тази ,която се представя на "слепците"....
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре изигран театър. Приложим се оттегли, но вече е обявен метеж и военно положение. Сега ще започнат едни хора да изчезват, друго доброволно ще се самоубиват с 3 куршума в тил, трети ги чака затвор за много време.Какво да се прави, стават такива неща по време на метеж :)
28
1
 
3
 
! Отговори
Холмс преди 10 месеца
боя се, че този се е "лизнал" (подхлъзнал), преди да си е повервал (взел на сериозно) ... интересно къде му е кожения шлифер
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То им трябваше нещо такова да се сетят тези в министерствата, че тази война не се води по правилния начин. Ако я ръководеше Пригожин, до сега да са ги приключили укрите!
26
2
 
5
 
! Отговори
General motors преди 10 месеца
Като покарат малко танковете по улиците, местните ще се респектират и ще помислят, че наистина има война, а не спецоперация.А пък е и далеч по-интересно от военния парад на девети май.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Президентството, май нещо е неспокойно.
24
3
 
9
 
! Отговори
Радев преди 10 месеца
Сега да видим Путин ,ще изпрати ли предвидените части в Москва ,да спират Пандизаджийте на Пригожка Балетистите както им викат ,подбрани момчета само за парадите,от заможни семейства ,Вагнеровците с удоволствие ще ги изколят
23
2
 
9
 
! Отговори
Ученика преди 10 месеца
Смеховит генерал.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българските служби не знаят какво става, е то май никой не знае!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма никакъв преврат. Вагнер се оттеглят на юг, а Москва е на север.
20
3
 
8
 
! Отговори
Mda преди 10 месеца
Пригожин не иска да сваля Путин , а да оглави армията.Затова и в Киев ехидничат , но не смеят да се радват ;)
19
1
 
12
 
! Отговори
Red hardliner преди 10 месеца
Абсурдна ситуация.Все пак не вярвам,че Пригожин е изперкал дотолкова,че ще тръгне насериозно срещу Москва с 25009 бивши престъпници-затворници.Има някакъв план тука.Като Пунта Марата на ЧЕКМЕДЖЕТО
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шойгу ще го защити Китай . От там идват инвестициите , славяните с бързото пиене и дългото поспиване не го обичат. Но са принудени да го траят. Защото славяните с дръпнатите очи продават стоката обличат и ги хранят.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шойгу никога не се е крил . Той от десетилетия си държи за Болшая и Могучая защото е азиатец . Неговата територия се разви и се построиха магистрали . Славяните с дръпнатите очи . Разкриха милиони частни фирми в продуктите и услугите. От свинско , пилешко , зеленчуци до автомобили , камиони с главен инвеститор Китай . От там е и конфликта на славяните от Болшая и Могучая, които наблягат на алкохола и дългото подписване
16
0
 
6
 
! Отговори
Ето го преди 10 месеца
Връзката между мутри и полицаи, вижте го използваше и ултраси!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ген. Василев, как сме с резерва на йодни таблетки? Има ли за цялото население? Има ли организация за разпределението и раздаването му при нужда? Хората информирани ли са при нужда как да се приема медикамента, какви са страничните реакции, кой не трябва да го приема и т.н.? Охраната в Козлодуй засилена ли е? Да не забравяме, че сме като разграден двор и шпиони от всякакви народности се навъртат и озъртат.
14
6
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 10 месеца
Въй тоя е толкова генерал, колкото аз съм космонавт.
13
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Дано има движение на руските майки със загинали синове и провесят шойгу и герасимов на стените на Кремъл!
12
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 10 месеца
Щом и тоя се появи не е добре работата.