Марковски: Ограничаването на правомощията на главния прокурор не е лоша идея

Според него реформата трябва да започне от състава на ВСС
26 юни 2023 22:47, Нели Христова
6
Марковски: Ограничаването на правомощията на главния прокурор не е лоша идея
Снимка: БГНЕС

"Много сме големи за смокинов лист" - това заяви преди седмица Бойко Борисов в отговор на Кирил Петков.

"Хубаво е да се работи с метафори, които да онагледяват положението в държавата, но трябва да се съсредоточим върху конкретните проблеми, които са на главата на българския гражданин. И тази съдебна реформа, и финансовият основен закон в държавата трябва да се гласува. В принципен план е хубаво да се търси широка политическа подкрепа и да не се правят на парче. Хубаво е всички всички парламентарно представени партии да се включат със своите виждания и конкретни експерти", каза адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му ДПС разполага с достатъчно добра експертиза.

"Тук не трябва да се гледа откъм камбанарията на политическото оцветяване или някакви политически програми, а да се гледа общественият интерес. Когато се говори за конституционни промени, те не трябва да се правят на парче. Трябва да се търси и експертизата на академичната общност, защото в България има доста добри конституционалисти", допълни Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че ограничаването на правомощията на главния прокурор не крие рискове.

"Ограничаването на правомощията на главния прокурор не е лоша идея. Ограничаването до толкова, че към настоящия момент фигурата на главния прокурор има правомощия да отменя всякакви издадени прокурорски актове на територията на цялата страна. Тези неограничени възможности, които има главният прокурор, е хубаво да бъдат ограничени до такава степен, че да не може главният прокурор да се меси в работата на конкретен наблюдаващ прокурор по конкретно наказателно дело", поясни адвокатът.

Според него реформата трябва да започне от състава на ВСС: "Най-вече изборът на нов легитимен. Има изключително надарени хора, професионалисти, трябва да се търси там. Винаги е имало политическо кадруване."

Попитан дали делата ще си останат "на трупчета", Марковски отговори: "Гледам, че се даде заявка, че ще се работи по тези дела, но най-важното е какво е качеството на доказателствата, които се събират в тях - колко са, как са събрани."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Димитър Марковски е адвокат, а Сарафов е и.ф. Гл.прокурор. От време оно една поговорка от ЮФ гласи, че отличните студенти по Право стават адвокати, петоркаджиите и част от четворкаджиите - съдии, а остатъка от студентите с добра и средна оценка - прокурори. По време на съдебния процес прокурорите обвиняват подсъдимия, а адвокатите го защитават. И войната обвинение-защита е безкомромисна. Затова адв.Марковски приветства намаляване пълномощията на средняците студенти, станали прокурори.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Публична тайна в юридическото съсловие е, че Марковски си плащат на медии, за да ги канят за реклами. Иначе кантората е нула. Дело спечелено нямат. Само дрън-врън
3
1
 
1
 
! Отговори
Тоя па преди 9 месеца
Е един от най-тъпите "юристи" .Жалко за медиите, които го канят. И тяхното ниво е такова.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Марковски младши, нещо не му върви в адвокатурата и все в политиката се бута. Остана ли, място в политиката, защото все никадърници са там. ГЕРБ трябва да се освободи от такива. Марковски пусна един мераклийски рекламен клип за ГЕРБ, преди няколко години...
1
0
 
7
 
! Отговори
Дебел шопар преди 9 месеца
Тоя *** как има съвест да пъпли в публичното пространство, двамата с баща му - адвокати на дявола. Дебелакът мазен ще се изказва за това какви проблеми имала държавата като фамилията им са част от проблема.