Ситуацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е като "гадже за лятото"

Вероятно кабинетът ще издържи повече месеци, смята политолог
27 юни 2023 14:54, Елка Василева
26
Ситуацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е като "гадже за лятото"
Снимка: архив, БГНЕС

"Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като "гадже за лятото" и то в отворена връзка". Това заяви пред БНР политологът Ивайло Илиев.

"Напрежението ескалира по темата с назначенията и "раздаването на постовете". ГЕРБ отдавна подготвя почвата именно за тази тема. Струва ми се, че Борисов просто не иска да носи отговорност за това управление, не го подкрепя с гласувания по ключови теми, някак ми се струва, че не иска да има свои хора с цел да не се оцапа от евентуалните провали на кабинета. Тези заявки за постове от негова страна в момента са някакъв параван, зад който се крие може би друга стратетегия - да изнудва ПП да му искат подкрепа за кабинета, с което от една страна да ухажва както партията, така и избирателите, че без ГЕРБ не може, а от друга страна да продължава да срива ПП-ДБ електорално", коментира той.

Още по темата
Политологът напомни, че "такова парцелиране и разделяне на властта" е имало и в предишното редовно правителство на Кирил Петков. Според него една от причините да си отиде това правителство е било именно партийното разделяне на министерствата.

По думите му седемте условия на ПП-ДБ към ГЕРБ са напълно приемливи за това управление, за да влезе в някакви разумни граници. Но: "ПП-ДБ останаха в тежка изолация в парламента и започват да потъват в тези плаващи пясъци, мнозинства. Може би затова търсят подкрепата на ГЕРБ с въпросната декларация".

Загубата на електорат при Борисов е минимална, подчерта още Илиев и обясни, че именно затова той не се притеснява да поиска коалиция.

Политологът е категоричен, че на електоратите трябва да бъде обяснено и в един момент да осъзнаят, че в момента това е единствената възможна и добра за страната конфигурация.

Според него парламентът няма да освободи този кабинет.

Т.нар. ротация ще представлява два различни кабинета, подчерта Илиев и добави, че това ще бъде с друг мандат и с някои различни министри. Според него двете коалиции са се докарали до абсурд, защото са пропуснали момента да договорят адекватен механизъм за назначения.

Политологът прогнозира, че избирателната активност на местния вот ще бъде по-висока на местните избори. Той смята, че ранното обявяване на кандидата на ПП, ДБ и "Спаси София" - Васил Терзиев, ще даде достатъчно време за активна антикампания срещу него. Но това е време, в което ще може да бъде и наложен. Отдалечаването от политиката обаче винаги дава адекватни козове в ръцете на коалицията, изказа мнението си той.

Според него следва да бъде намалена радикализацията, която идва от партиите. "Те се впуснаха в едно озлобяване и рушене на компромиси, добави Илиев. Този парламент, ако започне да работи по-активно и успешно да работи, има възможност за канализиране на тези радикални настроения. Надявам се, че тези тематични мнозинства няма да счупят и този парламент. На този етап не изглежда да е така. Вероятно и кабинетът ще издържи повече месеци, отколкото сега си мислим", смята политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога ГЕРБ са си държали на думата, а да само при Мишо Бирата, Бойко беше обещал.
23
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Двамата се мразят , но" интереса клати феса "!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРБ веднага да разтурят коалицията и нови избори.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма декларация с ГЕРБ без коалиция и участие на ГЕРБ с министри във властта. Идеята на мижавата адвокатка за декларация Лена от парапета, е "прокламация за диктат на ПП,ДБ". Като си припомним и записа, нещата са ясни. Пълзяща диктатура та ПП,ДБ и плаваща позиция на Кощорчо и Киро про100.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ама тая взе ,че хвана..
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да,точно,"чукаш и бягаш",като с парапета бе кире..
18
0
 
5
 
! Отговори
Ц преди 9 месеца
По- опитните крадци преподават безплатни уроци на по- неопитните, но нахъсани яко.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредна серия от световния хит " Ала Бала" !
16
2
 
2
 
! Отговори
Баце знае как преди 9 месеца
В унисон с влечението на Баце към млади момичета, които пък девойки имат афинитет към чичаци с пари и власт. Тиквун оправи ПП-ДБ точно така (млади и неопитни), както и мис бикини с тая разлика, че миската му струва 3 млн еврака, а ПП-ДБ му спират схемите за стотици милиони еврака от ЕС.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Тя танцува едно лято"!
14
3
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 9 месеца
Парапети ...сглобки...гадже за лятото...отворени връзки...т.е.всичко друго но не и ПОЛИТИКА !!!! Тия са го ударили на УДАРЕНгруповСЕКС !!!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, що цензуриране думата ч.yk?
12
2
 
11
 
! Отговори
Парапетът с мение на преди 9 месеца
"Специалист".....ситуацията между двете коалиции засега е като "гадже за лятото" и то в отворена връзка".В задачата се пита кой пръв ще забременее ....
11
2
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 9 месеца
На Кирчо парапета се издул като плондер. За другото лято събирал сили да счупи сглобката на парапета, че в момента *** му е гумен.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
бюджетни гаджета
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-скоро като компаньонка за вечер
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Кирчо му трябва парапет за лятото.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И двете партии са като онова ниско, леко грозновато, но безкрайно обаятелно и много развратно гадже, с което се запознаваш в чалготека на Приморско. Изневерява ти, лъже те и пуснеш ли го в къщи ще ти разгони фамилията. В случая с ГЕРБ и ПП се оказа, че гаджето е мъж. Се тая
6
2
 
6
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Огладнели ПОЛИТОЛОЗИ се опитват да измъкнат нещо от Бойко ,та виж стигнал вместо дъното ЧЕРЕШАТА .....
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На края да не стане само като в "Аз знам какво направи миналото лято".