Гьоков, БСП: Няма нищо социално в десния бюджет на Асен Василев

Изглежда, че се стремят да останем най-бедни, за да не си покачим дълга с 1% или с 2%
2 юли 2023 15:32, Йоана Цонева
29
Гьоков, БСП: Няма нищо социално в десния бюджет на Асен Василев
Снимка: БГНЕС

"Бюджет в парламента още не е внесен. Обсъдихме информацията, с която разполагаме и БСП реши да не го подкрепи, защото е извън нашите разбирания. Предложеният бюджет е десен бюджет, няма нищо социално, различен е от нашите виждания". Това заяви народният представител от "БСП за България" Георги Гьоков пред БНТ.

В предаването "Неделя 150" социалистът и бивш социален министър посочи необходимостта държавата да има бюджет във време на финансов и политически хаос в страната и обясни: "Един бюджет, в който основната хвалба в социалната сфера е, че се запазват социалните плащания, няма как да го наречем социален. Когато запазваш плащанията в социалната сфера на нивото от 2022 година и не ги развиваш, няма как това да се нарече социален бюджет, защото инфлацията не се запазва, тя се развива, цените вървят нагоре“, каза Георги Гьоков.

Той посочи, че социалистите ще подкрепят добрите неща, но между двете четения в Народното събрание ще направят своите предложения, които ще бъдат разумни, разчетени, премислени финансово и възможни да се случат в този бюджет. Гьоков представи част от мерките в социалния пакет на "БСП за България", сред които: увеличение на минималната работна заплата от 1 юли, майчинството за втората година да бъде 50 на сто от минималната работна заплата, да се увеличат детските надбавки, да се въведат безплатни лекарства за деца, увеличение на вдовишките надбавки, коефициентът за една година стаж да се изравни, преизчисляване на пенсиите и др.

"Нашите мерки струват около 800 млн., което за бюджета не е проблем", каза Георги Гьоков. Той обясни, че тези пари могат да дойдат от повишена събираемост, а според социалиста Асен Василев е подценил приходната част на бюджета заради тази събираемост.

По отношение на бюджетния дефицит, народният представител от "БСП за България" посочи, че не трябва да се вторачват в дефицит от 3 процента, като социалистите предлагат той да е 4 на сто, което няма да е проблем за бюджета: "Да плашат хората, че като вдигнем дефицитът с 1 процент, ще вкараме България в повишени дългове, въобще не е вярно. Не може някаква фиксация за финансова стабилност да бъде все за сметка на най-бедните слоеве в населението“, категоричен бе народният представител.

"Изглежда, че се стремят да останем най-бедни, за да не си покачим дълга с 1 или с 2 процента отгоре, но пак ще сме далече от средноевропейските нива", допълни Гьоков.

В ефира на БНР социалистът каза, че е рано да се даде оценка на дейността на кабинета, защото още не е минал толерансът от 100 дни, а първото голямо изпитание пред него ще бъде приемането на бюджета за 2023 г.: "Към момента наблюдаваме, че се занимават повече с вътрешнокоалиционните противоречия и да се бият помежду си, за да кажат кой ще е водещ – вторите, ПП-ДБ, гледат да превземат всичко. Занимават се и с желанието да решават някакви външнополитически проблеми, за да се харесат на ЕС с решенията си, отколкото да се харесат на българите и да помогнат на българския народ“, каза Георги Гьоков.

Той заяви, че позицията на БСП по отношение на оръжията за Украйна остава категорична – социалистите са против изпращане на военна помощ и против подкрепа с жива сила: "Наблюдаваме с внимание действията на министъра на отбраната, който беше спрян от нас да стане такъв по време на редовното правителство на Кирил Петков, в което ние участвахме. Той е от т. нар. "ястреби", които нямат място в една такава ескалираща военна ситуация. Тагарев трябва да бъде по-умерен в изказванията си и да не заема страна", каза народният представител от "БСП за България" и посочи, че социалистите са за мирно решаване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРАВ СИ ГОКОВ- 1.1997Г- КОГАТО БЯХА СОЦИАЛИСТИТЕ- МОЯТА ЗАПЛАТА ОТ ТРУДОВАТА МИ КНИЖКА- 124 895 ЛВ, СЛЕД ДЕНОМИНАЦИЯ 12.48 ЛВ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ И ИНФЛАЦИЯ 2019%- СПРАВКА НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ
19
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 13-та/то мизерията сами си я създавате с мързела си, защото чакате някой да краде от работещия за да даде на вас мързеливите, затова ви липсва и цоца, защото тогава вие мързелите взимахте на равно с работливите без да си давате зор и без да се налага да работите! Нали драго мързеливо нещо! Това най много ви липсва от цоца! Затова е целият ви рев! Мързела драго нещо е виновен за мизерията ви, мързела, а не работещите хора!
18
0
 
2
 
! Отговори
име преди 9 месеца
Даже няма нищо социалистическо в бюджета.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-*** министър в МНСП никога не е имало, така че сега да си трае
16
0
 
4
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 9 месеца
Да се каже че правителството харчи като пиян моряк ще е обида за пияните моряци - все пак моряците харчат собствените си, а не чуждите пари.
15
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Злобата ще ви изяде отвътре !!!Вижте се от 2-ро сте на 5 и ще изпаднете зад чертата !!!
14
0
 
5
 
! Отговори
Петър Славов преди 9 месеца
Само БеСеПе! Само по тяхното време хората станаха масово милионери! Още ни държи влага!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радославе,хората се махат масово от България,защото такива като теб ни държите в мизерия,а не защото се увеличават пенсии и т.н.Как не те е срам бре?????
12
5
 
11
 
! Отговори
Фики преди 9 месеца
Хаха, ако зависеше от БСП вече да сме с 200% дълг към БВП, фалирали банки, пирамиди, хипер инфлация и кой знае още какви екстри. Добре, че вече няма кой да им се връзва.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прадядовците и прабабите ни бяха задължени да нямат повече от 8 до 10 овце, едно прасе и 10 кокошки. За крава и дума не можеше да става. Конфискуваха им земите за да ги управляват ГЛОБАЛИСТИТЕ. Сега 80 процента от България са наблъскани в СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА и БУРГАС. Каквото става днес в Париж, това ни чака и нас, ако не се върнем на село. Голям град, анонимност и безнаказана престъпност. На село всички се познават.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаем ги си социалните бюджети на БСП. 1 USD = 3000 BGN
9
5
 
10
 
! Отговори
БСП - пари наглост преди 9 месеца
БСП = привилегии + пари + власт + език за руския г...з.
8
4
 
10
 
! Отговори
!! преди 9 месеца
Разбираме, че на БСП не им харесва бюджета, но нищо повече - не казват какво според тях е добър бюджет - единственото, което споменават е, че според тях трябва дефицита да е по-голям. Това разбира се има само една цел - да не влезем в еврозоната.Проблема на БСП с еврозоната е същия като на иZраждане - отдалечава ни от руското влияние.
7
4
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
С този рев за социални бюджети, България стана държава от пенсионери и роми! Скоро пенсията ще е по висока от заплатите! Правете всичко на индивидуални партиди и всеки да има да взима колкото е внесъл и да се свършва с този цирк и ПР акции от всички партии! Хора с нулев принос за обществото взимат пенсия колкото тези които са внасяли с десетилетия! После ревете, че масово се крият данъци!
6
3
 
3
 
! Отговори
Франция преди 9 месеца
До 7 абе не ми се обяснявай комунар.В Франция е по добре.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 3.Ти сериозно ли си толкова найвен .1500 евро в Франция са като 500 лв в България .За една стая обикновенна в Париж плащаш 1100-1200 евро минимум.Отиди си в Франция да си вземаш помощи
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой ако се сеща социалния бюджет на БСП от 2009.Държавата беше 4 млрд лева под водата ,евро -фондовете им бяха спрени заради кражби и далавери.Бяха увеличили пенсиите с предна дата с цел уж да ги преизберат.2013 като направиха Пеевски шеф на ДАНС и почнаха протестите тогава пак издъниха държавата с цел да спихнат протестите.И след това който дойде на власт им плаща масрафа.Така беше и по времето на Виденов.Оставят държавата без една стотинка
3
11
 
2
 
! Отговори
Защо вдигат средната преди 9 месеца
А не минималната?Цените ги пребиха хората.Това е отвратителна държава в която помощ за оцикновентият български гражданин няма а в Франция се получават 1500 евро социални помощи ами ще ходя да живея н Франция и ще си изгоря българската лична карта с запалка!***!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има няма нз. Едните мрънкат че много дигнали пенсиите че минималната скочила със 70-80% за няколко години ако верно от 1ви януари стане 50% от средната
1
1
 
7
 
! Отговори
И в вас преди 9 месеца
Също