Делян Добрев: ПП и ДБ обичат да си присвояват чужд труд

Няма смисъл от оборудването от АЕЦ "Белене" - да бъде дадено на Украйна
5 юли 2023 11:11, Нели Христова
35
Делян Добрев: ПП и ДБ обичат да си присвояват чужд труд
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" и “Промяната" обичат да си присвояват явно чужд труд. Видях, че снощи са се похвалили с инициатива на ГЕРБ - проекторешение на НС, което ние внесохме. Няма нито една дума и запетая, която да е сложена от ПП и ДБ. Това, че си присвояват тези услуги, граничи с плагиатство.

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Предложението за продажба на оборудване от "Белене" на Украйна е изцяло на ПГ на ГЕРБ, и ние ги поканихме да се подпишат, ако подкрепят идеята. Предложението е Проекта на решение, касаещо оборудването с дълъг цикъл на производство за АЕЦ “Белене”, обясни Добрев.

Той коментира, че след началото на войната в Украйна нашето оборудване "е изгубило своя смисъл", защото централа с такова оборудване може да бъде построена само от руснаци. “Имайки предвид, че има санкции върху Русия, този проект няма никакво бъдеще. Това оборудване не може да бъде използвано в България, защото няма кой да построи централа с руско оборудване”, обясни Добрев.

Той обясни, че в Украйна имат построена централа, а трети и четвърти блок са завършени на 80%. "Единственото, което им липсва, са двата реактора, четирите парогенератора, и циркулационните помпи, които ние имаме. Ние се явяваме единственият продавач на света на оборудването, от което украинците имат нужда, и обратното - те са единствения купувач на света на оборудването, което ние имаме и не можем да използваме", обясни депутатът от ГЕРБ.

Проекторешението на ГЕРБ предвижда министърът на енергетиката да проведе преговори за продажба на оборудването, но на цена, не по-ниска от 1.2 млрд. лв.

“Нашето предложение няма връзка с евентуалното посещение на Зеленски в България”, отбеляза Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
демек целия персонал на АЕЦ Козлодуй нямаумствения капацитет да построи/включи атомна централа...тама са се *** така ли...а укрите са мега умни и могат сами..... скапани майцепродавци.....
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тези международни условия ако украинците вземат това оборудване на тази цена ще е успех . Защото иначе ще си изгние и няма да видим и лев .
2
6
 
13
 
! Отговори
какво ще дават ве?! преди 11 месеца
Това дето българския народ плаща 30 години, и накрая ще го подаряват ли?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така правят тея шарлатани