НС: България да оказва политическа, финансова, военна помощ на Украйна

Депутатите подкрепиха членството на Киев в НАТО
Обновена: 6 юли 2023 15:52 | 6 юли 2023 15:50, Камелия Цветанова
34
НС: България да оказва политическа, финансова, военна помощ на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Народното събрание прие декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО.

49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Парламентът настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. НС подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото Народно събрание потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на "Отворени врати"; очаква българското правителство, включително и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

Парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

От БСП и „Възраждане“ бяха против приемането на декларацията.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов тази декларация е върхът на еманацията на националното предателство от страна на мнозинството.

Борислав Гуцанов от БСП обвини управляващите, че са на на една крачка от това да се превърнат в коалиция на националната катастрофа.

„Само за месец с това правителство успахте да направите и да дадете нова порция оръжия за Украйна без никой да знае какво се дава и без да е информирано Народното събрание. Подарихте оборудването на АЕЦ „Белене“, изпразнихте складовете с оръжие на армията. Няма такова управление и такава коалиция! Кой ви накара да пишете такава декларация, има ли други такива държави, кои са те?“, скочи той.

Левият Георги Свиленски отсече, че правителството на Кирил Петков не е изпращало военна помощ на Украйна благодарение на БСП, а сега правителството на Николай Денков го прави.

Любен Дилов от ГЕРБ обясни, че с декларация не се прави нищо повече от това да се даде подкрепа на украинците в техния свободен избор.
„Подкрепяме това, което ние българите сме изстрадали – желанието да се самоопределим“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 9 месеца
Внимание,внимание,в момента,в този момент гледам немска телевизия,канал Pro sieben така нареченото предаване "Taff" показват кадри от Лос Анжелос - 70.000 бездомни и нарко зависими...ето това ни чака и нас в чувала който ни набутаха...
26
0
 
7
 
! Отговори
няма име преди 9 месеца
Кой му даде коридор на този клоун да влезе в българия Вън от моята българия
25
0
 
10
 
! Отговори
Иван - българин преди 9 месеца
продажниците да даряват заплатите си и проявят военна солидарност и да заминават с децата си на първа линия на фронта в Украйна ..а ние ще ги подкрепяме политически..
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ФИНАНСОВА ПОМОЩ ТОВА ВЕРНО ЛИ Е
23
1
 
15
 
! Отговори
Подкрепям преди 9 месеца
да дадем на всичките депутати и техните семейства по едни калашник и да ги пратим в Бахмут да бранят европейските ценности
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
22- не подаряваме нищо- даваме 50 годишните си "оръжия", а от ЕС ни дават 200 000 000евро или ние плащаме същите пари за утилизация, кое е по изгодно....
21
9
 
3
 
! Отговори
Евала преди 9 месеца
Ненапразно Русия е сравнявана с груб, злобен хулиган, който заплашва всичките си съседи. Който не му играе по гайдата получава болезнено отмъщение. Така стана с Украйна - Крим, а сега войната; с Грузия - Абхазия и Ю.Осетия. Армения също си изпати за неподчинението -Русия разреши на Азербайджан да превземе Н.Карабах. Не ми се мисли , ако Прибалтика и Източна Европа не бяхме в НАТО - хулиганът щеше да нахлуе и тук. Както ври от руски агенти...
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво друго очакваха да стане гласувалите за ГЕРБ и ПП. Още от началото на войната даваха зор да подаряваме всичко
19
2
 
19
 
! Отговори
НС, преди 9 месеца
МАРИОНЕТКИТЕ подкрепят всичко, което е срещу България и Българите. Можеха да попитат "дрогата", какви уговорки има с Байдън-младши.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 7 - "Много ясно, ние сме в ЕС и НАТО, въпреки че бая едноклетъчни не са разбрали" А едноклетъчното написали това не е разбрало че Украйна не е нито в ЕС нито в НАТО ....
17
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
я всички продажници в парламента дим да ви няма
16
13
 
6
 
! Отговори
Хохохо преди 9 месеца
В момента корнито изреди 3-и лъжи една след друга. По червена е от обикновено!!!
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посолството е доволно, целите на този политически миш маш са изпълнени а интересите на туземното население са в девета глуха...Тагаревчето е на път да раздаде и лъжиците от столовите на оредялата, жалка, карикатура на нещото, което някои наричат погрешно армия а останалите марионетки раздават за жълти стотинки оборудване за АЕЦ ...Всичко е точно по разписание!!!!
14
3
 
35
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
За пенсионерите няма, за Украйна има!?
13
4
 
33
 
! Отговори
СС преди 9 месеца
Даряваме всички дупетати и техните семейства на Украйна !!! Продажните ни политици подариха милиони българи за гастербайтери на ЕС !!! Остана ли нещо за подаряване в България ???
12
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не се откажат от подкрепа на украйна -- ще има гражданска война в България. Часовникът цъка.
11
7
 
18
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Вижда се огромната промяна което донесе това правителство!
10
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Свалянето на правителството на нац. предатели няма алтернатива -- всяко бавене нанася все повече вреди.
9
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойде Зеленски и ги постави на място. Радев гледаше като препикано мушкато хахах
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не щем