Сякаш искат референдумът за лева при всеки случай да е валиден

Това обясни адвокат Славея Христова
Обновена: 7 юли 2023 11:51 | 7 юли 2023 10:13, Росен Стойчев
71
Сякаш искат референдумът за лева при всеки случай да е валиден
Снимка: БГНЕС

"Като че ли вносителите на тези изменения искат да улеснят евентуалното провеждане на референдума за лева, така че той при всички случаи да бъде валиден, независимо дали хората ще излязат да гласуват и колко от тях да излязат".

Още по темата
Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Сдружение "Болкан Асист" Славея Христова относно предложените от ИТН промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Голяма част от тези предложения ние стократно сме ги повтаряли през годините. Голяма част от тях са основателни. Но като цяло проектът за изменение показва едно съвсем повърхностно и спешно, кампанийно предложение, което цели не толкова наистина да усъвършенства уредбата за пряка демокрация, да даде възможност на гражданите да се произнасят и гласът им да бъде чут, колкото за момента да свърши някаква работа", изказа мнението си тя.

"Изведнъж няма никакъв кворум. Докато преди това те са искали намаляване на прага за участие, сега изведнъж никакъв кворум - колкото са гласували, толкова и референдумът да бъде признат за действителен и в зависимост от гласовете повече, да се вземе решението. Това е много изненадващо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 9 месеца
До 61. Така е, но щеше да загуби още повече защото нямаше да е вързан към еврото или още казано ако не беше евро под прикритие. В момента цяла Европа е в голяма инфлация на база стоките, но ако беше и на база валутата щеше да е още по-страшно. Представи си как една стока от 100 става на 150 евро и добавяш още 30% от валутна преоценка и става 180... така по добре ли ти звучи?
60
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Имаше референдум за Белене! Станишев го замени за служба в ЕП.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 29. Абе, байно, как ще взимат от "народа" решенията, като народът е функционално и буквално неграмотен (открий грешките в собствения си пост, ако си мислиш, че си грамотен!) и изобщо не разбира за какво става дума? А България по конституция е представителна демокрация (а не пряка) и е ясно казано какви въпроси могат да се подлагат на референдум. Нали си за спазване на конституцията, ами вземи я прочети.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 48 Това че в бг е вързан лева не значи че няма инфлация и лева не губи. Той пада но в стока защото цените скачат. Но ако не пада курса води и до задлъжняване защото се внася все повече внос и се ликвидира бг.
57
6
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 9 месеца
Забелазял ли си румънската лея как от 2007 до сега е загубила 33% от стойноста си към еврото? Унгария също, Полша също с около 20% само че те от 2011. Това ме навежда на мисълта че е по-добре да приемем еврото отколкото да чакаме инфлацията да ги изяде. Стига с тия спекулации за свободния лев... такова нещо няма!
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еврото става цифрово, евро в брой няма да има. Е всеки да решава кое е добро и кое лошо за него.
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При приемане на еврото моментално обедняваме ДВА ПЪТИ от кyрса, а после цените ще хвърчат като лястовички. Няма да има борд и народът вече е ... Това с приемането на еврото ще е едно от последните yнищожения на българите. Те обаче се подхилкват под мyстак и продължават да блеяяят.
54
3
 
8
 
! Отговори
до анонимен 53 преди 9 месеца
в договора за присъединяване еврото се приема като са изпълненени трите условия и никъде няма конкретна дата така че недей много да философстваш че бабички само се подписали те не са ли граждани на БГ??? ти пък си много по умен от тях и по хубав ами неграмотните от махлата дето незнаят за какво гласуват и избират герб и пп за тях какво да кажем. то герб и пп не занимават само народо с техните схеми и една умно нещо не са направили...и щото и те не са крадливи и безкруполни ай скриий се...
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 50 Премахване на лева няма нищо общо с работлив или мързелив. Който е работлив прибира левчета и сега.
52
9
 
4
 
! Отговори
амонимен преди 9 месеца
Няколкото страни ето си запазиха валутата са в ЕС преди създаването на Еврото.Дания влиза през 1973 и 2002 решава дали да го приеме. След създаване на еврото при влизане в ЕС се приема и Еврото в договора за присъединяване.Възраждане събираха подписи от бабичките по парковете само със словата да запазим лева,нито им казваха кои са нито за какво става дума. Запазване на лева = излизане от ЕС. Само занимава народа със схемите си за печелене на популярност -популитси крадливи и безкруполни.
51
11
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 9 месеца
Тъй като евроинтеграция не искат единствено мързеливите и руската агентура, не виждам защо изобщо някой трябва да ви обръща внимание. А това че има много подписи само показва колко много са мързеливите и нуждата от лустрация за руската агентура.
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за десните политици българския народ няма право на глас... тогава що да гласуваме за десни политици...
49
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Референдум за ЛЕВ-а трявба да има ! над 700 000 Българи се подписаха, повече от колкото някой ходи да гласува !!!
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Хмм Къде са тия ресурси от ЕС или армия от САЩ? И пари няма.
47
4
 
14
 
! Отговори
ДО хъм преди 9 месеца
Не е толкова просто колкото си го мислиш само за превалутирането то е най малкия проблем. Валутния борд си е супер ако еврото се прецака може да се закачим за долар швейцарски франк или паунда имаме си свободна политика в това отношение другото което е по никакъв начин в момента не сме задължени с заемите на страните в еврозоната а като влезем ставаме съдлъжници. ЕЦБ ти определя лихви ЕЦБ ти контролира резервите ЕЦБ ти определя всичко а сега не е така. Така че не е само до едно превалутиране..
46
14
 
7
 
! Отговори
хан Крум преди 9 месеца
Тези от иззраждане кръъв пиикаят. Еврото ще бъде официална валута след година година и половина. КАЗАХ
45
0
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 9 месеца
А другото любимо ми е като каже някой Суверена държава сме били... хахахах, и как по точно сме? Армията - НАТО, Ресурси - ЕС, Пари - ЕС, Газ и Ток - Русия.... кое ни е суверенното? Нещо, да произвеждаме с наши ресурси? Нещо платки, кораби, коли, проводници? Купуваме от Китай, правим нещо тука и изчезва за Германия... малко са суверените държави в този свят. Всичко останало е вплетено като свински черва.
44
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Г-жа Славея забелязва ли че по нехйната логика сегашното правителство не е представително но все пак взема решения които са против волята на по-голямата част от населението? Щом за референдум се иска кворум защо да не се иска и за решенията на непредставителното правителство.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гласуват за или против и депутата косирува. Какво значи невалиден.
42
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 9 месеца
Същото важи и в обратен ред. Ако нашите най-накрая успеят да фалират България поне да има кой да плаща :)