Денков от Вилнюс: Решението за касетъчните бомби е военно

Това е чувствителен въпрос, призна българският премиер
11 юли 2023 12:18, Красимир Ангелов
427
Денков от Вилнюс: Решението за касетъчните бомби е военно
Снимка: БГНЕС

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е "военно", а не политическо, каза министър-председателят на България Николай Денков в интервю за "Скай Нюз", взето по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Денков беше попитан от репортер на "Скай Нюз" дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за подкрепа на контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос.

Още по темата
Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има "нищо общо с това решение".

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос. Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

"Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва“, каза Денков и добави, че Украйна ще реши как да ги използва, след като прецени въпроса.

Премиерът каза, че не "знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки", тъй като това е военен въпрос.

На въпрос дали България е подписала договора за забрана на касетъчните бомби, той отговори положително, че тъй като докато договорите са важни по време на война, това все пак е война, която трябва категорично да бъде спечелена от Украйна, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
11
 
2
 
! Отговори
Бахмут, Бахмут преди 10 месеца
Нещо се появяват едни видеа как руснаците бягат по бельо от Бахмут. Колко време им трябваше на рашистите да го завземат и колко на украинците?
243
1
 
11
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 10 месеца
До Анонимен 268: От САЩ дори и "Вероятно" не са казали, за някакво използване на касетърчни бомби от Русия. Говорителката на Петнагона каза "ние нямаме данни, но ако е така, това е военно престъпление". Въпроса е: Ако сега Украйна ги използва, това ще бъде ли военно престъпление? Малко неудобен въпрос за евроатлантическата пропаганда.
242
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Третата фаза на "контранастъплението" извади наяве ужасна истина - НАТО не може да води съвременна война. САЩ и НАТО не знаят какво е това съвременна война.
241
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БОГ СЪЗДАЛ СВЕТА ЗА ШЕСТ ДНИ, ЗА ДА МОГАТ НЯКОИ ДА ГО УНИЩОЖАТ САМО ЗА ТРИ ДНИ!...
240
6
 
5
 
! Отговори
Земеделие преди 10 месеца
Русия демонстрира възможностите на новата система "Селско стопанство" (Земледелие). След като украинските бандити разминират минните полета и се дислоцират към руските отбранителни линии, ракетната система "Селско стопанство" минира отдалечено териториите зад тях. По този начин нямат никакъв шанс - нито напред, нито назад. До голяма степен и на това се дължи големия брой жертви.
239
1
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 10 месеца
"докато договорите са важни по време на война, това все пак е война, която трябва категорично да бъде спечелена от Украйна" Понеже не всеки разбира от война, ще обясня думите на Дянков с футболен пример (всеки разбира от футбол). Въпрос: "Могат ли футболистите на украйна да излизат с метални боксове?" Дянков "докато ПРАВИЛАТА са важни по време на МАЧ, това все пак е МАЧ, който трябва категорично да бъде спечелен от Украйна"
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия разполага с много повече касетъчни бомби
237
2
 
7
 
! Отговори
PBK-500U преди 10 месеца
Руските касетъчни бомби PBK-500U със самонасочващи се суббоеприпаси "Дрел" (тежестта на бомбата е 540 кг! над два пъти повече от американските) съдържа серия разнообразни мощни бойни елементи, които са предназначени да унищожават жива сила, бронирани превозни средства, укрепени конструкции, радарни станции, системи за противовъздушна отбрана и командни пунктове. Освен това има уникално свойство - бойните елементи имат система за разпознаване "свой - чужд". Изпитанията показват, че тази система не прави грешки.
236
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американската военна индустрия не е в състояние да достави достатъчно ефективни оръжия за воюване в Украйна. Боеприпаси няма, танкова няма, (от 9 години САЩ не произвеждат танкове). Англия също не произвежда танкове, Англия в момента има само 42 танка. В Гремания останаха само 34 танка на нивото на Т90-. Във Франция има около 100 Льеклерк. И това е.
235
0
 
7
 
! Отговори
За касетъчните бомби преди 10 месеца
До какъв е проблема?: Проблема е, че никой не е касетъчните бомби използвал в Европа, а и са забранени от повече от сто страни. Дори от Пентагона признаха, че нямат данни Русия да ги е използвала във войната в Украйна. А в Афганистан, където ги последно ги използваха САЩ още се взривяват касети и ако не убият, правят пострадалият инвалид за цял живот.
234
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди време САЩ казаха, че Русия ВЕРОЯТНО е използвала касетъчни боеприпаси, но г-н Денков, явно, е осведомен по-добре.
233
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Споко, ако Русия удари България, НАТО ще попилее Русия за 3 дни.
232
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жива Грехотийка си Денков!!!-:(
231
9
 
4
 
! Отговори
средна руска заплата преди 10 месеца
Средната руска заплата вече е под 500лв след поредният крах на рубльовката. В България е 1000лв. Същото е положението и с размера на манаслийките - за туй рускините вече почнаха масово да налитат на български мъже.
230
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия унищожи 800 наемници и британските танкове Challenger с един суперудар по Лвов. Най-вероятно това са подобрени модернизирани ракети "Калибър". Ударите са попаднали точно върху казармата и автомобилния парк на академията. Всички изброени съоръжения са разположени по границата на Стрийския парк, далеч от историческите жилищни райони на Лвов, което със сигурност е удобно за нанасяне на такъв мощен мащабен удар.
229
5
 
1
 
! Отговори
Финансистъ преди 10 месеца
До Анонимен 252 --- Отдавна руските заРплатки надминаха българските, но не по качество, а по цифрово количество. Подобни заРплати няма дори в Бангладеш. Това е днешната Матушка, която чака псевдоинтелекуални бизнесмени да инвестират срещу шанса техните семейства да живеят на онази разорана целина.
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След Лвов руските ракети ще полетят към Жешов.
227
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КОЙ НАВИВА МУ КЛЮЧЕТО НА ДЕНКО - ДА ГО ВРЪТНЕ ПАК, ЧЕ МЪПЕТА БАВНО ВКЛЮЧВА...
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде са обещаните от Запада най-технологични ПВО системи и радари, които "прихващат всичко"? В крайна сметка не става дума за хиперзвукови "Кинжали", а за крилати ракети Калибре, които обаче поразяват цели точно под носа на американските АУАКС, летящи над Полша буквално на сто километра от Лвов.
225
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А НАТО защо не приеме Украйна в състава си и не влезе военно в Украйна?