Добрев: БЕХ да придобие до 20% от консорциума за търсене на газ в "Хан Аспарух“

Зад предложението застават ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН
12 юли 2023 17:37, Анисия Иванова
17
Добрев: БЕХ да придобие до 20% от консорциума за търсене на газ в "Хан Аспарух“
Снимка: БГНЕС

Току-що внесохме проект на решение, с което се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“, съобщи на брифинг в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Проучването се провежда в 60-дневен срок от влизането в сила на решението, а министърът на енергетиката изготвя доклад за резултатите, който предоставя на Народното събрание, предвижда проектът. Той е подписан от депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН).

Още по темата
Смятаме, че българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионните възнаграждения, които ще получим по закон, без да сме акционери, и които са 30 процента от оборота, резултатите за страната ни могат да се максимализират, каза Добрев.

Като аргумент, поради който е добре БЕХ да стане партньор в „Блок 1-21 Хан Аспарух”, бившият енергиен министър посочи и факта, че в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост - в рамките на няколко километра, до границите на „Блок 1-21 Хан Аспарух”.

Вносителите посочват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на региона е застрашена, а акционерното участие в консорциума ще максимализира нетната настояща стойност на икономическата рента, получена от експлоатацията на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развитието на свързаните индустрии, а добивът на собствен газ на достъпни цени ще даде възможност за производството на топло- и електроенергия от газ, се казва още в мотивите.

Допълнителни аргументи и ползи за българското общество са, че участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната. (Н. Желева, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
За Витков! преди 9 месеца
Отговори ,кой сътвори фиаско с ПАВЕЦ Чаира гербераст пробит.
16
0
 
0
 
! Отговори
За Витков! преди 9 месеца
Затвор за теб! Нямаш право на трибуна.
15
0
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Още малко и ще си повярвате, но 20 е добра преспектива:)))
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
бързат да направят същйтй концепция като сэъс златото да ни доят пак нашите "приятели" американците - на тоя провесването му е малко - добива трябва да е 100 % даржаве - печабите да влизат в бюджета- а не в американските банки
13
0
 
0
 
! Отговори
Петъръ преди 9 месеца
Газ ще се намери в "Хан Аспарух", когато баща му хан Кубрат дойде да пие кобилешко мляко на площад "Народно събрание" по обед. Ако имаше газ, той отдавна да е открит и да се добива. Става въпрос явно за това, някаква фирма на държавни разноски от България да проучва дъното на Черно море.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проучването за шистов газ води до земетресения.Добивът също.Отделно се отравят подпочвените води.
11
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Пак ще се дават пари срещу комисион за проучванияИ накрая газ на найсиИзпитана схема
10
3
 
6
 
! Отговори
Просто Киро преди 9 месеца
Аз по-скоро си мислех да подаря целия добив на партньорите, срещу потупване по рамото и честта да ни я продават.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако има сигурни доказани залежи е друга бира,но няма нищо сигурно.Държавата сама няма такива технологии,за да го прави сама и е принудена да търси партньорство.Така се добива и технологията и се споделя риска от инвестицията.Съответно трябва да се споделя и евентуална печалба.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За такива неща трябва 50/50 или контролиращ дял на държавата или никаква концесия и разрешителни.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прав е Добрев.Частна компания няма да инвестира,ако няма голяма вероятност за печалба.20% са 20 млн. евро от един сондаж.Това означава,че Бг. ще бъде съсобственик на находището и на печалбата на добивните компании.Концесията е отделно,като може да стигне до 30% от добива в зависимост от количествата.Ако са големи евентуалните количества,това е сигурен доход за държавата,особено в кризи като меналогодишната,където газта стигна астрономически цени.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Друга песен запяха "евроатлантическите" мур_зи_лки. То е лесно, когато змията е полумъртва, нали така. А допреди месеци дори дума не даваха да се издума дори да проучум има ли България залежи на нефт и газ.
5
2
 
5
 
! Отговори
Безимен. преди 9 месеца
А КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ НА ТОЗИ ХОЛДИНГ?????
4
2
 
5
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
20% ще платим за търсене и сигурно 0% от добива ако се намери,нали!)))В договора пише ли нещо за проценти от добив?Демек плащаме и ако има който добива е друга бира!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
33 години ни ограбват ресурсите и ще продължава.
2
3
 
3
 
! Отговори
ВИЖДА СЕ преди 9 месеца
Много психично болни депутати има в НС. !!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чий ще е този газ? На частна западна компания, ще купуваме от нея газ на международни цени.