Радев се обясни: Дълг на воюващите е да търсят реално мирно решение

Президентът повтори своята позиция за деескалация
15 юли 2023 17:52, Красимир Ангелов
718
Радев се обясни: Дълг на воюващите е да търсят реално мирно решение
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев излезе с позиция по повод критиките на Посолството на Украйна у нас към президентската институция. Държавният глава бе и сериозно критикуван от управляващите за думите си, казани на събора в Рожен.

Още по темата
В него той повтори своята теза, че трябва да се търси активно мирно решение на войната между Русия и Украйна.

"Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа", се казва в позиция на президента, изпратена до медиите.

"Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък. Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право", се посочва още в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


718
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
522
10
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 10 месеца
Украйна не може да спечели тази война нито да си върне нещо. Това е все едно Мексико да спечели война със САЩ и да си върне Тексас и Калифорния. Колкото по-рано започнат да преговарят за мир, толкова по-малко ще загубят.
521
12
 
5
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 10 месеца
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
520
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Не е ли ясно?...Кой го докара този проблем на хората в Донбас...кой изпрати руски войски без отличителни знаци в Донецк и Луганск.....НИЩО НЕ ТИ Е ЯСНО....
519
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Популист...като папагал повтаря едно и също....
518
12
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 10 месеца
До Анонимен 616: Украинският народ също иска мир. Но Зеленски не. Докато САЩ дават пари и оръжия, той няма да спре войната.
517
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бе тоя Чорап да не се е смахнал съвсем от жегата.!?Бе тоя излага България публично пред света!Слагайте му усмирителна риза Цвитеслава и ще бъде само твой тоя убавец.
516
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
До do 597 599 Путин убива половин милион души руснаци и украинци , за да отмъсти за "клането "на бунтовници срещу държавата.Там загиват 1 200 руснаци.
515
7
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 10 месеца
До Пенсионер: " само за това че Путин си ги е харесал"? Г'лупости са това. След осем години обстрел населението на Донбас вече не искаше да живее в една държава с националистите от Киев.
514
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мир,мир и само мир каза др .Радев. Къв мир го запитали Как какъв?-Руский мир,отговорил Тавариш Радев.
513
4
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
Мирно решение но под ултиматума на Русия . Зеленски да му отстъпи 5 украински области , само за това че Путин си ги е харесал. Няма как да стане Радев. Не е морално и справедливо.Осъзнай се , че си за смях.
512
10
 
4
 
! Отговори
Прав е Радев преди 10 месеца
Украйна не може да спечели война срещу Русия, нито да си върне нещо. Да преговарят за мир.
511
3
 
11
 
! Отговори
Баварец преди 10 месеца
Импийчмънт на рубладжията Радев.
510
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Радев е национален предател!Бесилка ще му е малко!
509
1
 
9
 
! Отговори
Все трябва преди 10 месеца
На нашия жалък президент, любимата дума е трябва. Ами като трябва да се търси мирно решение, да го намери. Да се обади се на приятеля ти *** да си изнесе войската от чуждата държава.
508
1
 
11
 
! Отговори
цар и генерал преди 10 месеца
Царят е обесил един предател генерал. Шпионин на Русия.Това е съдбата на всеки предател.
507
3
 
11
 
! Отговори
ИВАН ВАЗОВ преди 10 месеца
О, РУСИ, О БРАТЯ СЛАВЯНСКИ, ЗАЩО СТЕ ВИЙ ТУКА? ЗАЩО СТЕ ДОШЛИ НА ПОЛЯТА БАЛКАНСКИ...СТРОШИХТЕ НИ ИГОТО ТЕЖКО, А ДНЕС НИ НОСИТЕ НОВО....
506
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 10 месеца
До Анонименвойната ще спре когато свършат тоалетните чинии и пералните в Украйна.За недоразумението наречено президент международните договори за граници нищо не значат. ако ни нпаднат не трябва да се браним да не продължаваме войната смо за това трябва да отиде на прокурор за държавна измяна.
505
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През март 2022г в Истанбил водиха преговори. Стигнаха до споразумие, но Байдън нареди - никакъв мир. Зеленски си прибра преговарящите и РАЗСТРЕЛЯ ръководителя на преговорната група.
504
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добрият руснак е в дървен сандък!
503
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наблюдателят дава ли си сметка, ние къде сме и колко сме силни??