Австрийска фирма инвестира 29 млн. евро в нови мощности в Русе

Постепенно ще бъдат разкрити около 400 нови работни места
34
Австрийска фирма инвестира 29 млн. евро в нови мощности в Русе
Снимка: МИИ

В нови производствени мощности в Русе ще инвестира глобален производител на високотехнологични, критични компоненти за автомобилни и индустриални приложения. GEBAUER & GRILLER GROUP е със седалище във Виена и ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия. Планираната инвестиция възлиза на близо 60 млн. лв. (29 млн. евро) като се очаква постепенно да бъдат разкрити около 400 нови работни места.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с д‐р  Матиас Хорнеман – вицепрезидент на компанията и Арно Хаселхорст - изпълнителния директор на GG Group. На нея присъстваха още Златомира Стефанова, заместник-кмет „Икономика и международно сътрудничество“, Община Русе и търговският представител на България в Бавария Стефан Йонков.

Министър Богданов подчерта, че автoмoбилнaтa индycтpия е една от най-бързо растящите в страната и е сред приоритетните за привличане на инвестиции. Той изтъкна, че над 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в България, като все повече компании преориентират фокуса си на производство към компоненти за електрически автомобили.

„В резултат на многоетапен процес беше взето решение за изграждане на първоначален завод с площ 13 000 m² в Русе, чиято първа копка ще бъде направeна през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство - за лятото на 2025 г. В дългосрочен план планираме обем на инвестициите от 29 млн. евро тук, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители", представи официално решението на компанията Арно Хаселхорст, главен изпълнителен директор на GG Group.

Още от самото начало новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн, стана ясно още на срещата.

„За да използваме пазарния си потенциал и по този начин да продължим да инвестираме в бъдещи технологии в дългосрочен план, е възможно разширяване и в други сегменти“, изтъкна от своя страна д‐р  Матиас Хорнеман, вицепрезидент на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: фирмаРусеинвестиции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Фяфъ Освен това, на българина едва ли му е ясно ко е туй "критични компоненти". Баварски концерн знае какво е, ама те не казват кой точно е баварският концерн, в чийто автомобили ще бъдат вложени "критичните компоненти". Иначе, всичко договорено.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ко произвеждат не разбрах - кокошки на грил ли :)))
25
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
29 (милиона) евро са 60 (милиона) лева ама друг път. Та толкоз и статията...
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така ли е вече модерното название на трудов лагер, нови мощности? Геноцида не е спрял, просто се прави по по-поносим начин!
23
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Други кандидати за осем часов работен ден и три хиляди лева бруто на месец има ли?
22
1
 
0
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
До до я,много мило, само че ти врпеъработа явно си имаш и не се нуждаеш от втора.
21
4
 
0
 
! Отговори
До я преди 9 месеца
Аз съм навит,да работя за тия пари. Само да кажа,че съм от Русе и ,че в момента взимам същата заплата,която предлагаш
20
1
 
0
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Дидо, коя е цената, която не е евтина за един пълен работен месец?
19
2
 
6
 
! Отговори
Георгиев преди 9 месеца
Държавата пречи на всички и ги ограбва. Затова и Русенския производител на супер автомобили си премести завода в Румъния за за 30 години.
18
0
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 9 месеца
Няма да има евтина работна ръка защото хората масово заминават за чужбина.Дори и бежанците няма да работят на ниски надници. Нека на депутатите децата да работят там.
17
5
 
3
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Предлагам работа за три хиляди лева бруто на месец. На осем часов работен ден. Кандидати има ли?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евтина работна ръка, нищо друго. Половината абитуриенти няма да "запишат вишу", от миналогодишните ще са окапали половината заради нисък успех и ето ти кeлeшченца, дето ще бачкат за 900-1000 лева! Кеф!
15
3
 
7
 
! Отговори
Фяфъ преди 9 месеца
Правителството отчаяно се нуждае от новини за успехи и поради това пуска такива развеселителни новини.През 2035 година каква друга инвестиция ще има от Австрия?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че то фото и перки са повече $ от тая колиба.
13
2
 
10
 
! Отговори
електричар преди 9 месеца
абе кво стана със завода за електромобили ?
12
4
 
0
 
! Отговори
наташа преди 9 месеца
До Анонименя работим за рубли
11
4
 
7
 
! Отговори
Чак пък завод... преди 9 месеца
Виждал съм ги аз тия новите заводи, термопанели и никакви прозорци. Едно време какви заводи имахме!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Купуват евтино само бг земя и после я продават на 10 пъти по-скъпо. Липсва големи и стратегически заводи по 10-50 милярда $ като АЕЦ, Кремиковци, военни, машини и т.н.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Толкова малко пари за бг земя е на бесценица и после ще направат буклучище.
8
2
 
10
 
! Отговори
Фяфъ преди 9 месеца
Инвестиция все още няма. Има една хартия, с няколко подписа, че до 2025 година евентуално може да възникне завод с до 400 работни места.