Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията "Лукойл" на пристанище "Росенец"

То ще бъде внесено тази сутрин
Обновена: 19 юли 2023 08:05 | 19 юли 2023 07:46, Александър Попов
305
Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията "Лукойл" на пристанище "Росенец"
Снимка: БГНЕС

Внасяме предложение за прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец", съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той уточни, че това предложение ще прекрати концесията на пристанището, която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Контролът на това пристанище е ключов за българската държава, каза той.

Според Кирил Петков предложението ще бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС.

„Българската граница става под български контрол и може да казваме на нашите европейски партньори, че не би трябвало да се притесняват за този обект оттук нататък“, посочи Кирил Петков. Той обясни, че „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси.

Това ще се случи в максимално кратък срок, щом това решение бъде взето, то ще бъде изпълнено, отбеляза Петков. Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище, добави той.

По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата. „По принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на държавата – особено тези по границата. В миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът на това пристанище. А нашата цел в влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерство на транспорта заяви вече, че може да оперира това пристанище. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната”, подчерта Петков.

И допълни: „Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. „Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Че няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии без неясни цели”.

„От години говорим, че държавата трябва да си възстанови контрола над това пристанище. В момент, в който Русия обяви България за вражеска страна заради войната, която води в Украйна – предприемаме действия, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансова цел”, заяви от своя страна генерал Атанас Атанасов от „Демократична България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
8
 
4
 
! Отговори
подкрепям преди 10 месеца
прекратяването на концесията
171
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Утре пускайте и предложение за импийчмънт на гнycния пyтлepacт!
170
3
 
12
 
! Отговори
Дон Балон преди 10 месеца
Тук пак едни пари сменят собственика си.
169
2
 
9
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Драги зрители, така се прави политика за прЪзномозъчни - пускаш лъжата в тв пространството и гледаш сеир. Концесията е подписана от правителството на ГЕРБ и е за 35 години. Те после прЪзномозъчните пак ще гласуват за това което им се показва по телевизора.
168
4
 
10
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Концесията НЕ е удължавана, а й остават още 24 год от ДАДЕНИТЕ ОТ ББ. Прекъсването й ще струва пари от наша страна.
167
2
 
16
 
! Отговори
Владо преди 10 месеца
Нали има договор, как ще го нарушаваш? Или ти си като фурнаджийска лопата, постоянно си мениш мнението и не си държиш на думата?
166
2
 
12
 
! Отговори
ГОСТ преди 10 месеца
Прекратяването на концесията ще се окаже поредната грешка, винаги е имало митнически контрол там и всичко което се товари и разтоварва е ясно. То не са и толкова много танкерите и лесно се следи всичко. Но пристанищната инфраструктура иска сериозна поддръжка и инвестиции - една грешка и може да се получи голямо замърсяване , да унищожи туризма в района и да се чисти месеци наред. Очаквам големи разливи на горива в морето и много проблеми.
165
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Махат схема и я заменят с друга схема, угодна за тях.
164
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Подмяната (Промяната) не мога да й гледам лицето.
163
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И пак е излъгал Кирчо. Генерал Бойко бил дал пристанището за десетилетия, Перилният Препарат прехвърля вината на Радев. Наглец.
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И каква неустойка ще платим,за да са доволни партньорите на Киро Лъжеца
161
2
 
5
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
Кицинке, не знам каква ти е целта. Да не се " карантинираш" у вас от коли пред вратата ти. Да не би от EmbassyTO да ти осигуряват допълнителна охрана? Или пък укр ще заплаща горивото? Пак си прекалил с...... кафетата.
160
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кире, как върви борбата с мафията, чадо?
159
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Кирчо пак е презобал
158
2
 
21
 
! Отговори
Турист: преди 10 месеца
Трябва да се зачисти около новата база, каято ще бъде подарена на "някого"...! Продажници, национални предатели, гнусни слуги!!!
157
4
 
12
 
! Отговори
До Лоботомирания преди 10 месеца
До 121 Хубава новина да затворим и пасольството. ____________________ Това вече е война! С какво ще се бием? Предадохме оръжията на Украйна и останаха кухненските прибори!
156
1
 
19
 
! Отговори
Росенец преди 10 месеца
Ярък пример за това, как се казват полуистини. Служебното правителство не е удължавало срока на концесията (по договор той не може да се удължава). Прието е Решение на МС - "1. Разрешава продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт Бургас, сключен на 12 май 2011 г. между ..." Там има едни дерогации, едни регламенти...Четете. Ама внушенията са голяма работа, а там Про100Кире е голям спец.
155
1
 
20
 
! Отговори
Бел хакер преди 10 месеца
Киро след записа помълча малко и пак почна да се прави,че е много навътре в схемите .Кире тихо ве мойка ни български ни английски като хората знаеш.
154
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, както те изкомандват от посолството. Всички ти видяхме и чухме срамотиите. Наложен от САЩ слуга на чужди интереси, гелосан българопродажник.
153
1
 
21
 
! Отговори
Росенец преди 10 месеца
Човек като се поразрови малко в нето всичко ще намери. Та, договорът за концесията на пристанище Росенец е от 2011 г., за 35 години и ясно пише, чл. 15 (3) Срокът на договора за концесия не може да бъде продължаван. Сега, който иска да чете договора, да си го намери, не е трудно, стига да знаеш как да търсиш. Който не иска, да вярва на Кирето и другите мисири. Айде, със здраве.